Skladateľný telefón od Huawei prekvapil nadštandardným fotoaparátom v porovnaní s konkurenciou.

Huawei začal na Slovensku predávať telefóny radu P50. Okrem vlajkovej lode P50 Pro (recenziu nájdete TU) sa do predaja dostal aj skladateľný P50 Pocket. Ten láka najmä luxusným a inovatívnym dizajnom, avšak počas jeho testovania som našiel niekoľko ďalších vlastností, ktoré treba vyzdvihnúť. A takisto som našiel aj pár slabých miest.

Huawei P50 Pocket nie je prvý skladateľný smartfón tohto výrobcu. Čínsky gigant uviedol v minulosti na trh telefóny Mate X a Mate Xs, ktoré sa po otvorení premenili na malý tablet. P50 Pocket je však prvým modelom s dizajnom skladateľného telefónu, ktorý umožňuje zložiť telefón na polovicu – veľkosť použiteľnej zobrazovacej plochy sa síce nemení, avšak telefón je počas prenášania kompaktnejší a jeho displej je lepšie chránený.

Tento dizajn nie je novinkou na trhu a za posledné roky ho výrazne zlepšil najmä konkurenčný Samsung Galaxy Z Flip. Jeho výhodou v porovnaní s dizajnom smartfón>malý tablet je tiež lepšia cenová dostupnosť. Huawei P50 Pocket sa predáva na Slovensku za oficiálnu cenu 1399 eur.

Huawei P50 PocketZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei P50 Pocket

Praktické a vizuálne zlepšenia dizajnu

P50 Pocket neprináša nový dizajn, avšak viditeľne ho zlepšuje – a to z hľadiska estetického a takisto funkčného. V praxi to znamená, že telefón vyzerá na prvý pohľad luxusne a nádherne. Je to dané najmä vzorovanou povrchovou úpravou, ktorá púta pozornosť. Telefón pôsobí atraktívnejšie v porovnaní s hladkou povrchovou úpravou.

P50 Pocket som testoval v prémiovej zlatej verzii s umeleckou vzorovanou povrchovou úpravou. Táto verzia nebude oficiálne na Slovensku v predaji, u nás sa predáva iba biela verzia. Avšak aj tá ponúka vizuálne atraktívny vzor a vyzerá na pohľad lepšie ako štandardné telefóny.

Z funkčného hľadiska chválim Huawei za to, že dokázal odstrániť medzeru medzi dvoma časťami displeja, keď je telefón v zloženom stave. P50 Pocket vďaka tomu vyzerá ako luxusná pudrenka. Posúďte sami v našej galérii fotiek. Pre úplnosť dodám, že telefón má v otvorenom stave rozmery 170 × 75,5 × 7,2 mm a v zatvorenom stave 87,3 × 75,5 × 15,2 mm. Hmotnosť je 190 gramov.

Huawei P50 PocketZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei P50 Pocket

Skvelý displej…

Huawei P50 Pocket má vo výbave 6,9-palcový OLED displej s rozlíšením 2790 × 1188 pixelov, obnovovacou frekvenciou až 120 Hz a pomerom strán 21:9. S týmto pomerom strán som sa doteraz stretával najmä v prípade telefónov Sony Xperia a v prípade najväčšej Xperie (Xperia 1) mi tento pomer strán trochu prekážal z hľadiska vkladania a vyberania telefónu do a z vrecka. Skladateľný dizajn modelu P50 Pocket však tento problém odstraňuje.

Displej ponúka podporu HDR10+ a disponuje skvelou kvalitou, vysokým maximálnym jasom a živým zobrazením farieb. Jediná pripomienka k obrazovke súvisí s absenciou Google služieb, kvôli čomu si Netflix pozriete iba v SD kvalite a nevyužijete tak úplný potenciál displeja. V prípade služby YouTube je možné využiť displej naplno vďaka aplikácii YouTube Vanced (vancedapp.com). Odporúčam pozrieť si video, ktoré je natočené vo formáte 21:9.

Obrazovka ponúka veľkú zobrazovaciu plochu na bežné používanie a takisto aj na súčasné používanie dvoch aplikácií pod sebou, resp. vedľa seba – v závislosti od toho, ako držíte telefón v rukách.

Huawei P50 PocketZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei P50 Pocket

… ale žiadna odolnosť voči vode a prachu

Displej zaberá prakticky celú prednú stranu telefónu. Obrazovku rámujú tenké rámiky, v tom hornom sa nachádza reproduktor pre účely telefonovania. Dopĺňa ho multimediálny spodný reproduktor, ktorý je tradične umiestnený.

Zadná strana púta pozornosť už spomenutou vzorovanou povrchovou úpravou. Dominantným prvkom na chrbte sú takisto dve oči – podobne ako v prípade P50 Pro. P50 Pocket však využíva trochu iné technológie. V jednom kruhu je umiestnená trojica fotoaparátov. A druhý kruh funguje ako druhý displej s veľkosťou 1,04 palca pre rýchly prístup k informáciám a niektorým funkciám.

P50 Pocket sa pohodlne drží v ruke a to v otvorenom aj zatvorenom stave. Ocenil som jeho nízku hmotnosť vzhľadom k veľkosti zobrazovacej plochy a takisto tenký profil v otvorenom stave. Telefón však nedisponuje certifikovanou odolnosťou voči vode a prachu, takže ak budete tento telefón používať, buďte pre istotu obozretnejší v prípade silného dažďa.

Huawei P50 PocketZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei P50 Pocket

Snapdragon 888 v 4G verzii a horšie chladenie

P50 Pocket má prakticky identickú výbavu ako P50 Pro, čo sa procesora, RAM a úložiska týka. Na Slovensku sa predáva verzia s procesorom Snapdragon 888 v 4G verzii – podpora pre 5G nie je k dispozícii kvôli obmedzeniam zo strany USA a 4G verzia nepodporuje ani eSIM karty. Telefón má vo výbave 8 GB RAM a 256 GB úložisko. Nami testovaná prémiová verzia má 12 GB RAM a 512 GB úložisko.

Pri používaní telefónu P50 Pocket som si všimol, že bol náchylnejší na zahrievanie v porovnaní s modelom P50 Pro. Štandardnú vlajkovú loď od Huawei som v tomto smere chválil, že si zachovala nízku teplotu aj počas hrania a zapotila sa iba pri zázname 4K videa. P50 Pocket sa však zahreje v rámci ľubovoľnej činnosti, ktorá je trochu náročnejšia na výkon. V praxi sa to prejavilo aj nižším skóre v testovacích aplikáciách a horšou stabilitou výkonu.

Je zrejmé, že horšie chladenie je kompromisom, ktorý musel Huawei spraviť, aby dokázal vytvoriť skladateľný telefón s tak tenkým profilom a tak skvelým fotoaparátom. Faktom je, že v závislosti od spôsobu používania telefónu si jeho zahrievanie možno ani nevšimnete.

Huawei P50 PocketZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei P50 Pocket

Druhý displej a využiteľnosť skladania

Skladateľné telefóny využívajú vlastnosť skladania rôznymi spôsobmi. Ten základný spočíva v kompaktnejšom formáte počas prenášania. A druhou pridanou hodnotou je možnosť telefón položiť pod uhlom takmer 90° alebo menej a využiť ho na fotenie či robenie videa aj bez nutnosti použiť statív.

V prípade P50 Pocket si musíte chvíľu zvykať na to, ako telefón otvoriť tak, aby sa samovoľne neotvoril úplne. Následne ho môžete v takomto režime používať v aplikácii Fotoaparát a získať pridanú hodnotu. Okrem fotenia som sa však nestretol so žiadnym ďalším využitím, ktoré by priamo prispôsobovalo rozloženie obrazovky tomu, ako je telefón otvorený.

Druhý displej, ktorý sa nachádza vedľa hlavného fotoaparátu, je možné využiť na rýchlu kontrolu času, notifikácií, ovládanie hudby, kontrolu počasia a kalendára a takisto aj na fotenie selfie fotiek pomocou hlavného fotoaparátu. K dispozícii je tiež aplikácia Zrkadlo, ktorá pomocou fluorescencie skontroluje, či ste si na tvár rovnomerne naniesli krém na opaľovanie.

Sám som zvedavý, ktoré ďalšie aplikácie budú v budúcnosti ponúkať rýchle ovládanie cez druhý displej, resp. či sa dočkáme aj podpory aplikácií tretích strán.

Huawei P50 PocketZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Huawei P50 Pocket

Recenzia je rozdelená do dvoch častí:

  1. Úvod, dizajn a hardvér
  2. Fotoaparát, galéria fotiek, verdikt a technické špecifikácie

1 2

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit