Tento Dual Micro SIM smartfón je typickým zástupcom nižšej strednej triedy od Lenova. Čo to ale znamená?

Výrobca sa sústredil hlavne na to, aby do telefónu s dobrou cenovkou pridal čo najvyváženejšie parametre. No, to by pravdepodobne dnes už nestačilo a tak sa snaží zaujať aj zvukom.

Dolby Atmos už poznáte a je to audiosystém, ktorý telefón výrazne povyšuje na novú úroveň. Toto hudobné rozšírenie platí pre celý systém. Je teda nezávislé na aplikácii, ktorú práve použijete. Či už púšťate hudbu cez špecializovanú appku alebo webový prehliadač. Vždy budete mať nastavený váš zvukový profil. Je prispôsobený nielen na hudbu ale aj filmy, hranie hier alebo počúvanie audionahrávok. No a kto si chce vytvoriť vlastný, má možnosť využiť ekvalizér a dva sloty na vlastné nastavenie. Rozšírenie sa dá vypnúť, no ak si naň raz zvyknete, tipujeme, že už ho nikdy nevypnete. Skúšali sme ho na viacerých slúchadlách, drahších aj lacnejších. V oboch prípadoch ste získali lepší zvuk. Pri lacnejších sme s Atmosom paradoxne zdvihli kvalitatívnu úroveň prehrávania v slúchadlách. K5 Plus má zvuk dotiahnutý úplne, takže na zadnej strane sú stereo reproduktory. Hrali lepšie s Atmosom, no rozdiel nebol taký citeľný ako pri použití slúchadiel.

lenovo-vibe-k5_silver_web2016_8_nowat

Škoda len, že pri telefóne zameranom z veľkej časti na zvuk nie je audiokonektor na spodnej hrane vedľa microUSB konektora. Totiž aj nabíjací konektor je na hornej hrane. Trochu netradičné, dá sa však na to zvyknúť.

Bežné používanie telefónu je adekvátne triede telefónu, no najmä procesoru. Snapdragon 616 je síce z novej série 8-jadrových CPU, no má pomalšie jadrá. Hrá sa tu na spotrebu a na aplikácie, ktoré dokážu jadrá simultánne vyťažiť. Teda hlavne hranie. Telefón sa dá veľmi dobre používať na web, sociálne siete a kancelársku činnosť. Efekt okamžitého zapnutia aplikácií tu ale nie je. V ostatných funkciách má telefón pomerne svižné rozhranie.

Prekvapení sme boli fotografiami. Pri nižšom svetle sú ostré a nebol tu takmer žiadny šum. Tiež sme boli spokojní so selfie fotoaparátom. Ten robí navyše zrkadlový obraz, a to sa nám páčilo. Video vo Full HD je nepoužiteľné. Má totiž len 15 fps, to by malo ísť vyššie. Avšak, stačí si prestaviť na režim HD a tam nakrútite plynulé video. Počítajte ale so šumom.

Výdrž je jedným z tých lepších parametrov. Celý deň vydržíte bez problémov. Telefón sme používali aj sporadicky, väčšinou na čítanie, web a pár minútové hranie. Tri dni so zapnutým Wi-Fi adaptérom vydržal úplne bez problémov.

Hodnotenie

+ vyvážené parametre, Full HD displej, vynikajúca cena, super zvuk Dolby Atmos, fotografovanie
– rezervy pri nakrúcaní videa

Cena: 209 EUR
Zapožičal: Lenovo

Verdikt

Lenovo VIBE K5 Plus zaujme svojím 5″ Full HD displejom, kvalitou fotiek a výdržou. Na video nie je príliš vhodný.

Parametre telefónu a výsledky benchmarkov:

Model telefónuLenovo VIBE K5 Plus
Operačný systémAndroid 5.1.1
Formát SIM kartyDual Micro SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]2 / 16
Procesor4 × 1,5 GHz + 4 × 1,2 GHz, 8-jadrový,  Snapdragon 616
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na pamäťovú kartumicroSDHC do 32 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, BGN, áno, áno, nie
Modul GSM, 3GQuad Band, LTE
Fotoaparát / video13 MPx, autofocus / Full HD, 15 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostiáno, 2750 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]neuvedené
Rozmery [mm]/ hmotnosť [g]142 × 71 × 8 / 142
ZapožičalLenovo
Cena [EUR s DPH]209
Benchmarky Výsledky
AnTuTu Benchmark – Total score31753
PCMark for Android – Work performance3354
3DMark Sling Shot – Total score128
Graphic103
Physics827
Hodnotenie Výsledky
Dizajn a konštrukcia4/5
Hardvérová výbava3/5
Rýchlosť3/5
Výdrž4/5

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016 ako súčasť veľkého testu telefónov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Smartfóny za „babku“: Honor 7 lite

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.