Smartfón je nám neustále po ruke, čo otvára nové možnosti interakcie, nielen s vašimi priateľmi a rodinou, ale aj s ďalšími smart zariadeniami.

Ekosystém IoT (Internet of Things) a zariadenia smart domácnosti z roka na rok rastú, a s tým sa spájajú rozmanitejšie možnosti ich automatizácie a diaľkového ovládania, ktoré obstaráte pohodlne z vášho smartfónu.

SmartThings – svet vašich smart zariadení

Smartfóny radu Galaxy v sebe majú vopred nainštalovanú aplikáciu SmartThings, do ktorej si môžete integrovať všetky svoje smart zariadenia. A tým nemáme na mysli len domácu televíziu alebo robotický vysávač, ale celý rad smart produktov, ktoré nesú logo Samsung, ale aj tých, ktoré sú vyrobené vybranými výrobcami tretích strán a ktoré sa dokážu pripojiť k Wi-Fi sieti alebo k ďalším zariadeniam cez Bluetooth alebo Zigbee. Do mobilnej aplikácie SmartThings môžete pridať aj tieto zariadenia: Blu-ray prehrávač, chladničku, zvlhčovač, klimatizáciu, čističku vzduchu, práčku, sušičku, smart zvonček, smart zásuvku, smart osvetlenie, ventiláciu, senzor pohybu, stmievač, domový alarm a ďalšie.

Do smartfónu tak môžete dostať prakticky všetko, od svetiel až po smart spotrebiče a okenné rolety. Pridanie nového zariadenia prebieha v aplikácii SmartThings, zariadenie môžete pridať ručne a to podľa typu alebo jeho značky, príp. skenovaním okolia či pomocou QR kódu. Nové zariadenia môžete na jednoduchú správu umiestňovať do samostatných miestností. Avšak, až potom, čo sa so smartfónom prihlásite do Wi-Fi siete a do aplikácie zadáte meno a heslo vášho Samsung účtu.

Na základnej obrazovke aplikácie máte vyobrazený základný prehľad a stav všetkých zariadení. Napr. to, či máte zapnutý televízor, či práčka doprala alebo či je práve aktívna klimatizácia. Zariadenie však môžete aj na diaľku nastaviť ako potrebujete. A to, buď ručne, napr. jednorazovo pri návrate z práce domov alebo môžete všetko nechať na vopred nastavených podmienkach. Príkazy nemusíte vykonávať len pomocou tlačidiel, ale môžete využiť aj vybraného hlasového asistenta, ktorého je treba s aplikáciou SmartThings len prepojiť. Rovnako jednoducho do aplikácie pridáte aj ďalších členov domácnosti a to prostredníctvom QR kódu alebo e-mailovej pozvánky.

Automatizácia domácnosti

Priamo z hlavnej ponuky aplikácie môžete vytvoriť rýchle podmienečné príkazy typu „ak – tak“, čo značne zjednoduší fungovanie zariadení vo vašej smart domácnosti. Podmienky sa týkajú času, stavu zariadenia (napr. otvorené dvere), polohy člena domácnosti, fázu dňa či počasie. V závislosti na podmienke môžete vybrané smart zariadenie zapnúť, ovládať, zmeniť režim (doma/mimo domu) či poslať upozornenie ďalším členom vašej domácnosti.

Ovládanie inteligentných zariadení z televízora

Ovládanie inteligentných zariadení z televízora

Automatizáciu však nemusíte riešiť len selektívne, môžete si vytvoriť vlastnú scénu, pri ktorej dôjde k aktivácii celého radu akcií a to u všetkých vybraných zariadení naraz. Scény sa následne zobrazujú na úvodnej obrazovke aplikácie, aby ste ich mohli rýchlo aktivovať.

Nájdite stratené slúchadlá a hodinky

Jedným z modulov aplikácie SmartThings je aj offline vyhľadávanie stratených zariadení. Stačí sa len vo vašom smartfóne radu Galaxy prihlásiť k offline vyhľadávaniu a ak niekde založíte inteligentné hodinky či bezdrôtové slúchadlá od Samsungu, stačí, aby bol v ich okolí iný používateľ s aktívnym offline vyhľadávaním, ktorého smartfón vám pomôže dohľadať presnú polohu vašej elektroniky. Samozrejme úplne anonymne a len vtedy, keď svoje zariadenia v aplikácii označíte ako stratené. A im budete nablízku, môžete ich priamo v ich blízkosti skúsiť prezvoniť alebo ručne vyhľadať podľa intenzity UWB či Bluetooth signálu.

Samsung Galaxy Watch3

Samsung Galaxy Watch3

Využitie v praxi

Aplikácia SmartThings je akýmsi hubom vašej smart domácnosti, ktorý máte neustále po ruke. V praxi aplikáciu využijete napríklad pri návrate domov z práce, kedy si môžete nechať obývaciu izbu vychladiť na vhodnú teplotu alebo pri návrate automaticky zapnúť televízor s tlmeným svetlom na pozadí. Interiérové ​​osvetlenie sa navyše môže zapínať automaticky. Stačí, keď si vytvoríte automatizáciu s detektorom pohybu, a už nikdy nebudete musieť siahať na vypínač na stene.

Priamo z práce môžete kontrolovať zabezpečenie domácnosti vďaka jednotlivým senzorom (napr. snímač CO2) alebo cez obedovú pauzu spustiť pranie. Keď sa vrátite domov, pračka už doprala, takže môžete bielizeň preložiť do sušičky a venovať sa svojim ďalším povinnostiam. O skončení cyklu sušenia vás smartfón bude opäť informovať notifikáciou.

Chladnička so zobrazením svojho obsahu na mobilnom telefóne

Chladnička so zobrazením svojho obsahu na mobilnom telefóne

Smart zvonček vás priamo na smartfóne upozorní na to, kto je pri vašich vchodových dverách. Alebo sa pozriete do vnútra vašej chladničky, či sú tam veci, ktoré predpokladáte a to aj zo supermarketu. Mimochodom aj sporák môžete pridať medzi vaše smart zariadenia.

Správa zariadení smart domácnosti od Samsungu je k dispozícii aj pre smartfóny iných značiek, aplikáciu stiahnete bezplatne na Google Play či na App Store.

Nezabudnite sledovať predstavenie nových Galaxy zariadení firmy Samsung 14. januára 2021. Našu podrobnú správu zverejníme presne o 16 hodine.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.