Čipová sada ponúka zaujímavé medzigeneračné zmeny.

Celý technologický svet upriamuje svoju pozornosť na vlajkovú čipovú sadu Snapdragon 8 Gen 4, ktorej uvedenie prebehne na Havaji počas konferencie Snapdragon Summit už 21. októbra 2024. Qualcomm si za vlajkové čipové sady Snapdragon vyslúžil rešpekt nielen u výrobcov smartfónov, ale aj u ich používateľov. V ponuke spoločnosti sa však nachádzajú aj menej výkonné čipové sady, ktorých ponuku v týchto dňoch rozšíril nový čipset Snapdragon 6 Gen 3, ktorý je určený pre cenovo dostupné smartfóny a tablety. Aj pri tejto novinke je vidieť trend, ktorý posúva výkon z vyšších sérií do nižších. Pri Snapdragone 6 Gen 3 sa dá tvrdiť, že výkon tejto novinky je porovnateľný s čipsetom Snapdragon 7s Gen 2 a prináša niekoľko kľúčových funkcií.

Špecifikácie

Snapdragon 6 Gen 3 je 4nm predstaviteľom čipových sád, ktorý povýši výkon a efektivitu cenovo dostupných smartfónov a tabletov na novú úroveň. CPU obsahuje štyri výkonné jadrá Cortex-A78 s frekvenciou 2,4 GHz a štyri efektívne jadrá Cortex-A55 s frekvenciou 1,8 GHz. Grafický procesor má označenie Adreno 710. Čipset okrem toho podporuje LPDDR4x a LPDDR5 RAM, spolu s úložiskom UFS 3.1

Vylepšenia 

Qualcomm sa drží svojho štandardu, ktorý zabezpečí novému čipsetu Snapdragon 6 Gen 3 medzigeneračne vyšší výkon CPU až o 10 % a GPU až o 30 %. Nový čipset je pritom navrhnutý s dôrazom na plynulejší multitasking, rýchlejšie načítanie aplikácií a vyšší výkon pri hraní hier. Qualcomm pri tomto čipsete takisto kladie dôraz na pokročilé AI funkcie.

Fotografie, video a hry

Dobrou správou pre hráčov mobilných hier je, že platforma zahŕňa niekoľko funkcií Snapdragon Elite Gaming, ako je Variable Rate Shading na zlepšenie výkonu a efektivity. Qualcomm Game Color Plus zlepšuje vizuálnu kvalitu tým, že zvyšuje farby, ostrosť a detaily.

Súčasťou čipovej sady Snapdragon 6 Gen 3 je aj Spectra Triple ISP.  Ide o špecializovaný procesor, ktorý spracováva obrazové dáta z fotoaparátov a zlepšuje kvalitu obrazu pomocou rôznych techník, ako je redukcia šumu, vyváženie bielej, zlepšenie ostrosti a ďalšie. V prípade Snapdragon 6 Gen 3 je práve Spectra Triple ISP zodpovedný za tieto úlohy a umožňuje spracovanie až 200 Mpx fotografií a zlepšenie kvality snímok pri slabom osvetlení pomocou AI.

Konektivita a kompatibilita

Súčasťou čipsetu je Snapdragon 5G Modem-RF System, podpora pre Wi-Fi 6 a 6E prostredníctvom Qualcomm’s FastConnect Mobile Connectivity System, čo umožňuje vysokorýchlostné bezdrôtové pripojenie a kvalitný Bluetooth zvuk.

Snapdragon 6 Gen 3 je celkovo veľmi silným hráčom v strednej triede a ponúka výborný pomer cena/výkon. Jeho priamym konkurentom je napríklad MediaTek Dimensity 7050.

Zdroj: Qualcomm

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.