Dostatočne výkonné telefóny budú ešte dostupnejšie.

Spoločnosť Qualcomm sa na svoj vrchol sezóny iba pripravuje, avšak pred predstavením vlajkového čipsetu Snapdragon 8 Gen 3 ešte uviedla čipovú sadu pre telefóny strednej triedy s názvom Snapdragon 7s Gen 2. Ide o čipset, ktorý je založený na 4nm výrobnom procese, čiže je tu hneď prvý predpoklad, že aj napriek dostupnej cene ponúkne dostatočne vysoký výkon pre veľký počet telefónov strednej triedy. Priamo s výrobným procesom súvisí aj vyššia efektivita, čo znamená, že telefóny vybavené touto sadou budú dosahovať aj dlhšiu výdrž na jedno nabitie.

Jedny z prvých telefónov, ktoré by mohli byť vybavené touto sadou, sú niektoré modely série Redmi Note 13, ktoré by mali byť predstavené koncom tohto mesiaca. Teraz sa však pozrime na predstavený Snapdragon 7s Gen 2, ktorého názov je tak trochu záhadou. Je to hlavne preto, že doteraz neexistuje druhá generácia čipovej sady Snapdragon 7 (paradoxne iba verzia 7+ Gen 2), avšak ani prvá generácia sady Snapdragon 7s. Zároveň aj písmeno “s” v novom názvosloví spoločnosti Qualcomm je použité prvýkrát. Zdá sa však, že má vyjadrovať súbor orezaných funkcií, ktoré táto čipová sada obsahuje.

V každom prípade čipová sada obsahuje CPU s 8 jadrami, ktoré sú rozdelené do dvoch klastrov. Štyri výkonné jadrá sú taktované na 2,4 GHz a ďalšie štyri na 1,95 GHz. Grafický procesor je schopný zvládnuť zobrazovanie na displejoch s rozlíšením Full HD+ a obnovovaciu frekvenciu 144 Hz. Pri priamom porovnaní s čipovou sadou Snapdragon 7+ Gen 2 je vidieť aj jeden downgrade. Ide o platformu FastConnect, ktorá je v prípade sady 7s označená modelovým číslom 6700, avšak pri modeli 7+ Gen 2 je použitá platforma FastConnect 6900.

FastConnect 6700 pritom dosahuje maximálnu rýchlosť sťahovania 2,9 Gb/s a podporuje Bluetooth 5.2 LE. Ďalším dôležitým procesorom v sade je ISP Spectra. Ten podporuje fotoaparát s rozlíšením až 200 Mpx a nahrávanie videa v rozlíšení 4K pri 30 fps. Z ďalšej výbavy nechýba pamäť RAM LPDDR5 pracujúca na frekvencii 3200 MHz, USB-C 3.1 a Quick Charge 4+.

Aj vzhľadom na prijateľné technické parametre nie je známe, kedy sa čipová sada Snapdragon 7s Gen 2 objaví na trhu, hoci už boli zverejnené niektoré predpoklady. Napriek tomu Snapdragon 7s Gen 2 bude pre telefóny strednej triedy predstavovať ďalší cenovo dostupný čipset, ktorý sa bude pridŕžať hesla “za málo peňazí, veľa muziky.

Z tejto výhody však nebudú čerpať iba spotrebitelia, ale aj výrobcovia.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.