Geekbench odhalil možnosti novej čipovej sady pre telefóny série Galaxy S24.

Tohtoročná generácia Galaxy S telefónov sa spolieha na čipovú sadu Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy, ktorá je exkluzívne dostupná pre všetky modely Galaxy S23, S23+ a S23 Ultra. Hoci už táto verzia najnovšej vlajkovej čipovej sady spoločnosti Qualcomm je neskutočne výkonná, tak Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy možnosti vlajkových čipových sád opäť posunie na celkom novú úroveň.

Už skôr sa objavili správy, ktoré tvrdia, že séria Galaxy S24 bude používať dve čipové sady na základe trhu. Zatiaľ čo modely Galaxy S24 a Galaxy S24+ dostanú čipovú sadu Exynos 2400 alebo Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy, tak v tomto ohľade je stávkou na istotu model Galaxy S24 Ultra, ktorý bude vybavený výhradne čipovou sadou od Qualcommu.

Je však dobré dodať, že hlavná verzia čipovej sady Snapdragon 8 Gen 3 bude predstavená už koncom októbra na Havaji. Stane sa tak 24. až 26. októbra 2023 na podujatí s názvom Snapdragon Summit. Hoci do predstavenia základnej verzie tejto čipovej sady zostáva približne mesiac, tak práve teraz sa aj vďaka leakerovi Revegnus dozvedáme niektoré dôležité údaje o výkone verzie pre Galaxy telefóny.

Čipová sada Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy získala v multi-core teste Geekbench 6 neskutočných 7 400 bodov. Tento výsledok je zaujímavý z viacerých dôvodov. Nielenže oproti predchodcovi predstavuje takmer 50 % zvýšenie výkonu, ale tento rozdiel sa môže časom ešte viac zvýšiť. Predpokladá sa totiž, že ide o predprodukčnú vzorku, ktorá je stále vo vývoji. Pripomeňme si, že Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy v testoch Geekbench dosahoval výsledky na úrovni do 5000 bodov.

To zároveň znamená, že Snapdragon 8 Gen 3 by výrazne zvýšil výkon Android zariadení aj voči najnovšej generácii telefónov iPhone 15 Pro. A to znie určite veľmi lákavo. Predstavenie série Galaxy S24 sa očakáva začiatkom roka 2024. Otázne preto zostáva, ako sa Samsung dokáže popasovať s obrovským výkonom sady Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy, ktorá sa bude porovnávať s výkonom čipovej sady Exynos 2400, určenej pre Galaxy S24 a Galaxy S24+

Možno aj v tomto smere Samsung poteší výkonom Exynosu 2400, inak by to pre spoločnosť nedopadlo príliš dobre. Na jednej strane by tak stáli supervýkonné modely so Snapdragonom a na druhej strane modely s Exynosom. 

Samsung možno výsledok už vie, ale my ostatní si na neho budeme musieť ešte nejaký ten mesiac počkať.

Zdroj: Revegnus, Wccftech

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.