Predstavenie tejto čipovej sady sa nezadržateľne blíži.

Štvrtý kvartál tradične patrí spoločnostiam, ktoré stoja za vývojom a výrobou čipových sád. Pokým do predstavenia novej vlajkovej čipovej sady Snapdragon 8 Gen 3 zostáva doslova iba pár hodín, tak na uvedenie svojej vlajkovej novinky sa pripravuje aj spoločnosť MediaTek. Tá má čoskoro uviesť nový vlajkový model Dimensity 9300, ktorý sa vyznačuje unikátnym 8-jadrovým dizajnom, a až 4 výkonnými jadrami Cortex-X4.

Už skôr bolo možné tento čipset vidieť v konfigurácii 1 hlavné CPU super jadro Cortex-X4, 3 hlavné CPU jadrá Cortex-X4 a 4 výkonné CPU jadrá Cortex-A720. Je teda vidieť, že v procesore sa nenachádzajú žiadne efektívne jadrá, čo znamená, že MediaTek už od návrhu vsádza na brutálny výkon. Otázne už iba zostáva, ako sa táto konfigurácia odzrkadlí pri efektivite tejto sady.

Pozoruhodné je, že čipová sada Dimensity 9300 sa už stihla dostať na porovnávaciu platformu AnTuTu, kde stanovila nový rekord. Portál GSMArena informuje, že čipset prekonal hranicu 2 miliónov bodov, avšak nie je to zásluha iba jeho jednej časti, ale každá jedna meraná súčasť dosiahla pozoruhodné výsledky.

Počas testovania Dimensity 9300 bolo použité neznáme zariadenie, ktoré pravdepodobne slúži iba na testovanie čipových sád, čo znamená, že nemusí ísť nevyhnutne o žiadny konkrétny telefón niektorého z výrobcov Android zariadení. V každom prípade bolo namodelované zariadenie so 16 GB RAM a 512 GB úložiskom. Operačný systém je Android 14.

Dimensity 9300 stanovil nový rekord v AntutuZdroj: Antutu
Dimensity 9300 stanovil nový rekord v Antutu

Keďže ide o prvý výsledok testu na AnTuTu, ktorý presiahol hranicu 2 000 000 bodov, je celkom vhodné si tento rekord porovnať s ešte aktuálnym čipsetom Snapdragon 8 Gen 2. CPU je o 65 % výkonnejší, GPU o 55 %, LPDDR5X RAM + úložisko UFS 4.0 je o 33 % rýchlejšie, zatiaľ čo UX má o 50 % vyššie skóre. Tieto výsledky, ako celok, sú veľkolepé aj preto, lebo už aktuálna generácia čipov roka 2023 je skutočne veľmi výkonná. Vyzerá to tak, že rok 2024 prinesie vzhľadom na rastúci výkon čipových sád veľa zaujímavých inovácií.

Aj napriek tomu, že ide o testovaciu vzorku, tak neočakávame, že finálna verzia Dimensity 9300, smerujúca do smartfónov, bude dosahovať nejako dramaticky odlišné výsledky. 

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.