Novinka nadväzuje na staršiu vlajkovú sériu Snapdragon.

Ešte počas roka 2020 sme mohli sledovať správy, že Qualcomm pracuje na „lite“ verzii vlajkového čipsetu Snapdragon 888. Teraz sa konečne dozvedáme, čo sa skrýva za týmito správami, pretože Qualcomm dnes oficiálne predstavil čipset Snapdragon 870.

Snapdragon 870 by však v konečnom dôsledku nemal byť považovaný za Snapdragon 888 „lite“, pretože nadväzuje na sériu Snapdragon 865. Pokojne ho môžeme nazvať Snapdragon 865 Plus Plus. Hlavným rozdielom medzi týmito dvoma čipsetmi je, že nový procesor je taktovaný až na 3,2 GHz, čo je o 100 MHz viac, ako pri priamom predchodcovi.

Procesor je takisto rozdelený do troch clusterov (jedno jadro Cortex-A77 na frekvencii 3,2 GHz, tri jadrá procesora Cortex-A77 na frekvencii 2,4 GHz a štyri efektívne jadrá Cortex-A55 na frekvencii 1,8 GHz). Grafický procesor takisto zostáva Adreno 650, ako aj 5G modem Snapdragon X55 (s podporou mmWave a sub-6 GHz). Čipset je založený na 7nm procese.

Najmä GPU patrí v súčasnosti stále medzi najvýkonnejšie grafické procesory v telefónoch s Androidom. Známe parametre možno nájsť aj v kategóriách strojového učenia a fotoaparátov, a to vďaka prítomnosti procesora digitálneho signálu Hexagon 698 a ISP Spectra 480. 

Nechýba podpora pre fotoaparáty s rozlíšením do 200 Mpx, nahrávanie videa v 8K / 30 snímok za sekundu, v podstate neobmedzené nahrávanie s rýchlosťou 960 snímok za sekundu a súčasné zaznamenávanie videa v rozlíšení 4K a 64 Mpx fotografií.

Medzi ďalšie funkcie patria Quick Charge 4 Plus, podpora obnovovacej frekvencie 144 Hz pri rozlíšení QHD+, podpora HDR10+ a technológia Qualcomm TrueWireless pre slúchadlá do uší. Snapdragon 870 má k dispozícii Bluetooth 5.2 a Wi-Fi 6.

Qualcomm potvrdil, že Snapdragon 870 sa dostane do vlajkových lodí spoločností Motorola, OnePlus, Oppo, značky Iqoo a Xiaomi. Smartfón Motorola Edge S bude jedným z prvých modelov, ktorý bude vybavený Snapdragonom 870. Rovnako je v hre aj OnePlus 9E.

Na predstavenie prvých smartfónov pritom nebudeme čakať dlho. Majú byť uvedené v najbližších týždňoch. Hlavnou prednosťou nového čipsetu môže byť jeho cena, vďaka ktorej získa konkurenčnú výhodu.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

MediaTek: Konkurenciu dobehneme už v roku 2022

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.