Bez internetu a sieťového prepojenia počítačov sa nezaobíde už takmer nikto vrátane denného integračného centra DOMEC.

Spolu so ZyXELom sme pomohli sprevádzkovať a modernizovať sieťovú infraštruktúru v mieste, kde robia takmer na počkanie zázraky pre ľudí, ktorí prišli takmer o všetko.

Na prvý pohľad sa môže zdať zvláštne, že aj takéto miesto potrebuje internet.

Registračné miesto – kriticky dôležitá potreba internetu

Základom každej návštevy je registrácia klientov. To znamená, že je potrebné ráno prísť k miestu registrácie. Cez počítač a ich registračný systém si klienti nahlasujú svoje požiadavky v daný deň. Či už ide o raňajky, obed alebo napríklad potrebu ošetrenia. Situácie, keď nefungoval systém / internet neboli ničím výnimočným. Klienti museli teda čakať. To pri rannej špičke, kedy sa nahromadí 30 ľudí nie je príjemné ani pre klientov a ani pre pracovníkov DOMCA.

Celý komplex pozostáva z dvoch budov a veľkého dvora. Inovovaním routeru na štandard AC sme získali pokrytie aj na dvore, to však nebola až tak priorita, no aj to sa počíta.

Tento registračný systém je dôležitý, aby registrovaných klientov potom očakávali v ošetrovni a vedeli, koľko ich na daný deň bude. V ošetrovni, ktorá je v druhom dome majú rovnaký systém. Tam však po vybavení klienta zaškrtnú návštevu a tak majú všetci pracovníci prehľad, ako rýchlo ale najmä koľko ich ešte čaká na vstup do ošetrovne. Rovnaký systém sa uplatňuje aj pri potrebe prístupu na internet v špeciálne na to určenej miestnosti a tiež pri výdaji oblečenia. Pripomína vám to súkromnú kliniku? Hoci vybavením určite nie, systémom efektivity rozhodne áno.

Internet zo zásuvky

Vytvoriť internet v dvojposchodovom dome s viac ako 10-timi miestnosťami je slušná výzva. Nielen na kabeláž ale aj na pokrytie. Preto sme sa rozhodli zlepšiť nielen pokrytie ale vzhľadom na počet PC staníc a notebookov zrýchliť internet pridaním nových zariadení.

Základnou požiadavkou bolo z prízemia dostať signál aj na horné poschodie. Hlavný router, ktorý je pripojený priamo na poskytovateľa internetu poskytuje signál pre všetky miestnosti na spodnom podlaží a sčasti vo vonkajších priestoroch. Z neho vedie jedno pripojenie priamo do powerline adaptéru. V ďalších miestnostiach sú potom ďalšie adaptéry. Do nich sa pripojí stolný počítač alebo switch. Takto internet funguje bez problémov a pokrýva všetkých pracovníkov aj dva klientske stolný počítače.

Powerline 1

Prístup do horného poschodia je riešený cez ďalší powerline adaptér. Vzhľadom na potrebu vytvoriť ďalší prístupový uzol sme zvolili model ZyXEL PLA5206, ktorý poskytuje gigabitový prenos dát vďaka štandardu HomePlug AV2. Dôvodom výberu bol aj fakt, že tento typ adaptéru dlhodobo testujeme v redakcii touchIT.sk. Niekdajšie informácie o potrebe zapojenia adaptéra priamo do zásuvky na stene už nie je potrebné uplatňovať. Zapojením do predlžovačky sa síce zníži rýchlosť prenosu dát, avšak len ak je predlžovačka plne vyťažená. Priamo z powerline adaptéru vedie do routera do LAN portu káblové prepojenie. Vďaka tomu sa do hornej časti veľkého domu dostane vysokorýchlostný signál. Výrobca síce uvádza čas inštalácie zhruba dve minúty. No to podľa našich skúseností aj s rozbalením :-). Po zapojení do zásuvky máte totiž do piatich sekúnd prístup na internet.

AC router

Na tento účel sme využili router ZyXEL NBG6616. Ide o dvojpásmový router s podporou rýchlosti AC1200. Má integrované zosilňovače a dve silné antény. Výmena za pôvodný model rozhodne pomohla a sila signálu sa posunula o niekoľko metrov na vzdialenosť zhruba 15 metrov cez dve steny. Podstatná bude pre 2 GHz sieť, no tým, že ide o AC router, sprevádzkovali sme aj 5 GHz pásmo v režime kompatibility s N-kovým štandardom. Duálny router sa hodí vo výcvikovej miestnosti, kde sa predpokladá multimediálne využitie a potrebu náročnejšieho dátového prenosu. Jeho prednosťou nie je len jednoduchá konfigurácia ale aj schopnosť rýchlo aplikovať zmeny v nastavení. Toto je presne ten model, ktorý zvládne väčšinu nastavení bez zdĺhavého reštartovania. Platí to aj pre niektoré zmeny vo Wi-Fi sieti.

Powerline 2 a 3

Ďalšie dva powerline adaptér ZyXEL PLA5206, ktoré sú tiež predávané ako Kit dvoch adaptérov v jednom balení sme využili na dvomi spôsobmi. Prvý z nich na prepojenie so samotným stolným počítačom. Druhý je tiež na druhom poschodí, v samostatnej zásuvke a do neho je pripojený switch. Do neho sa v prípade potreby zapoja ďalšie počítače alebo multifunkčné zariadenie. Adaptéry majú automatické riadenie QoS a svojimi rýchlosťami sú vhodné aj na streamovanie HD obsahu. Navyše sa automaticky prepínajú do úsporného režimu so spotrebou maximálne 0,5 W.

Sumarizácia

Pripojením troch zariadení ZyXEL sa podarilo sprevádzkovať sieť v miestach, kde fungoval mierne problematicky alebo nefungoval vôbec. Výhodou takisto bolo, že pôvodné powerline adaptéry od iného výrobcu nebolo nutné kompletne meniť. Všetky spolu spolupracujú, čím sa rozšírenie internetu do skutočne veľkých priestorov podarilo len s tromi PLA-čkami a jedným AC routerom.

DSCN3060

Technické vybavenia pre neziskovú organizáciu Vagus daroval: ZyXEL.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.