Pravidelne vám prinášame užitočný softvér a staráme sa o to, aby ste mali vždy najnovšiu verziu.

Teraz je to aktualizovaná a vylepšená verzia programu na snímanie obrazovky a vytváranie videí z toho, čo na počítači robíte.

Odfotiť totiž niečo z obrazovky, to zvládnete aj bez ďalšieho softvéru. Odfotiť si ale niečo tak, aby to dobre vyzeralo a mohli ste to ďalej rýchlo doplniť o popisy, šípky, diagramy a ďalšie prvky, je už trochu zložitejšie. A keď sa k tomu pridá potreba vytvoriť inštruktážne video, so základnými nástrojmi nevystačíte.

Rozhranie editora na ďalšie úpravy zosnímanej plochy

Snímkujeme obrazovku

Snap 2018 môže poslúžiť na bežné vytváranie snímok a aj vtedy zrýchli vašu prácu. Môžete vytvárať snímky štandardným klávesom Print Screen a obrázky sa budú automaticky ukladať do jedného adresára. Do názvu dostanú aj časový popis. Budete presne vedieť, kedy boli vytvorené. Teraz už len stačí sledovať nejakú prednášku na YouTube alebo v okne video prehrávača a robiť si snímky pre vás potrebných pasáží. Bokom nezostali ani hráči, tí majú možnosť teraz vytvárať snímky počas hrania. Netreba inštalovať nič špeciálne ani sa spoliehať na nástroj v operačnom systéme. Tu máte potom ďalšie možnosti, ako spracovať danú snímku.

Publikujete na webe? Pridávanie vami nastaveného vodoznaku, môže byť úplne automatické. No a aj taký detail, ako načasovanie zosnímania je vo výbave tejto verzie. Program je vybavený na to, aby ste mohli vytvárať návody k vašim aplikáciám. Ak teda napríklad vytvárate manuál, zosnímanie menu vašich programov bude ešte jednoduchšie. Už žiadne orezávanie celého zosnímania obrazovky. S programom sa dobre robí aj na tabletoch alebo na obrazovkách s dotykovým displejom. Ovládacie prvky si môžete zväčšiť na ovládanie prstami.

Program stále podporuje snímanie rolovacích okien. Potrebujete niekomu poslať ukážku vašej práce ako obrázok a nezmestila sa na obrazovku? Snap si stránku zroluje automaticky a pospája do jedného celku. Otázka niekoľkých sekúnd na rozdiel od minút ručného spájania viacerých obrázkov. Vstavaný editor má nástroje na pridanie rôznych výplní efektov, čiar atď. Nejde len o duplikáciu toho, čo má nástroj Skicár. Tu fungujú nástroje inteligentnejšie. Vytvorenie čiary voľnou rukou vytvára vodiacu oblasť, aby ste mohli oba konce spojiť. Vznikne objekt, ktorému sa dajú upraviť ďalšie grafické vlastnosti. Jedným z pekných efektov je baterka. Vytvorí kruhové zaostrenie na objekt uprostred vytvoreného kruhu.

Nastavenia programu

Video

Snímanie videa v 3D hrách je novinka a nie je to len o samotnom uložení vášho herného zážitku. Snap 2018 ide ešte trochu ďalej a počíta s viacerými monitormi. Pred vytvorením videa si vyberiete, na ktorom monitore má prebiehať jeho záznam. Nie všetko sa podarí na prvýkrát. Pozastavenie a neskoršie pokračovanie nahrávania je funkcia, na ktorú sa neraz spoľahnete. Žiadne vytváranie celého záznamu odznova.

Na zaostrenie pozornosti, čo presne chcete na obrázku ukázať alebo vyzdvihnúť, je možnosť upraviť vzhľad kurzora. To je treba spraviť ešte pred samotným nahrávaním obrazovky. Pri vytváraní videa sa zobrazuje špeciálny panel, kde sa dajú nastaviť ďalšie detaily snímania.

thumbs-up-icon

Výhody

  • snímanie 3D hier
  • pozastavenie snímania videa
  • editor fotografií s grafickými objektmi
  • slovenské rozhranie

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • žiadne podstatné

Verdikt

Ashampoo Snap 2018 má podporu na vytváranie animovaných GIF-ov a zosníma aj viacero monitorov do rozlíšenia 4K. Nie vždy budete chcieť použiť Snap a uprednostníte zabudovanú funkciu vo Windows. Stačí si správne definovať klávesové skratky. Nebude zavadzať a vtedy, keď ho budete potrebovať, bude vaším pomocníkom. Obrázky sa dajú exportovať vo webovom formáte WebP. Pred odoslaním emailom sa dajú automaticky zmenšiť. Je pripravený na všetko podstatné, čo budete potrebovať.

Link: www.ashampoo.com

Softvér si zadarmo stiahnete tu

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.