Navrhovanie celého domu alebo bytu – to všetko zvládnete s týmto programom.

Patrí do kategórie CAD programov, ktorý ale nie je taký zložitý. Pri zariaďovaní izieb alebo prerábke a navrhovaní budúcej vízie je ideálny. S programom sa naučíte pracovať za podstatne kratší čas, prakticky hneď pri prvom použití.

Na výber sú dve rozhrania, tradičné s tlačidlami na štandardnom paneli nástrojov alebo moderné s pásom kariet, podobne ako pri kancelárskom balíku Microsoft Office. Tento spôsob je podstatne lepší, nakoľko vidíte možnosti programu v prehľadnejšej forme a navyše rozhranie je v slovenskom jazyku.

Začínať netreba z úplne prázdneho návrhu, súčasťou inštalácie sú vzorové príklady miestností ako aj celých domov. Všetky návrhy sa ukladajú vo forme projektu, aktuálny stav ale môžete zdieľať aj s používateľmi, ktorí tento program nemajú. Označíte pohľad na export a zvolíte obrazový súbor na uloženie.

Takto sa dajú ukladať náhľady vo forme pôdorysu alebo celý 3D pohľad. Či to už bude na budovu alebo miestnosť, je na vás. Takisto aj to, aká forma pohľadu to bude. V základe sa dá pracovať s kompletnou textúrou, sieťovým modelom alebo vo forme kresleného náčrtu.

Ashampoo Home Design 5

Začať môžete prispôsobením hotových šablón, Zdroj: TOUCHIT

Postavanie objektu úplne od základu sa dá urobiť za pomoci asistenta, ktorý vás prevedie procesom návrhu novej budovy. Home Design 5 nie je len kresliaci program s prispôsobením na tvorbu objektov, avšak rešpektuje parametre jednotlivých komponentov ako napríklad nosných priečok.

Takto sú evidované všetky položky v projekte. To znamená steny, podkladové dosky, stropy, komíny, okná a takisto aj nábytok v celkovej výbave miestností. Samostatne sa dajú navrhovať strechy a pridať do návrhu rôzne štýly. K tomu dokonca aj strešné solárne panely.

Zoznam objektov sa zobrazuje hierarchicky a pri každom sa dajú meniť jeho povolené parametre, napríklad upraviť hrúbka stien. Objekt sa dá postaviť na vlastnom teréne.

Kdispozícii je zadávanie ohybov cez vrstevnice s možnosťou definovania priehlbín, kopca, stien alebo napríklad žľabov. V rámci detailov exteriérového návrhu sa dá pridať cesta alebo napríklad potok. Vizualizácia potom vyzerá lepšie, najmä ak je súčasťou reálneho návrhu.

Ashampoo Home Design 5

Pohľad na kompletný návrh viacposchodového objektu, Zdroj: TOUCHIT

V tejto súvislosti máte možnosť využiť aj nasvietenie. Pridať sa dá vlastné, avšak za mimoriadne užitočnú vlastnosť považujeme vypočítanie polohy svetla vzhľadom na polohu objektu. Zadáte zemepisné údaje alebo si polohu vášho miesta načítate z databázy a zvyšok program vypočíta.

Do návrhu sa dá pridať elektroinštalácia a prakticky akákoľvek výbava. Objekty vo forme výbavy konkrétnych miestností si importujete z programov SketchUp alebo Colada.

Pri týchto formátoch si teda môžete zariadiť byt nielen fiktívnymi objektmi alebo nábytkom, ale aj reálne dostupnými modelmi. No a nechýba obrovská zásoba vlastných prvkov, ktoré sa dajú vložiť do návrhu. Všetko hierarchicky zatriedené podľa miestnosti určenia a v mnohých prípadoch aj vo forme viacerých variantov.

Aktivácia

Na plnú funkcionalitu je potrebné program registrovať hneď pri prvom spustení. Zobrazí sa okno, kde stačí vyplniť meno a emailovú adresu. Tu sa program aktivuje do úplnej verzie a vy ho môžete používať v neobmedzenej funkcionalite zadarmo.

Link na stiahnutie: tiny.cc/homedesigner5

Cena: zadarmo pre čitateľov magazínu TOUCHIT

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.