Sony Alpha 7R V (model ILCE-7RM5) kombinuje obrazový snímač Sony s najvyšším rozlíšením, novou procesorovou jednotkou AI určenou na rozpoznávanie obrazu na základe umelej inteligencie a výkonný procesor na spracovanie obrazu BIONZ XR.

Sony Alpha 7R VZdroj: TOUCHIT.sk
Sony Alpha 7R V

Tento fotoaparát sme používali na fotenie vo dne aj v noci a tiež sme s ním točili video. Ak chcete, získate z neho statické snímky s rozlíšením 61 MPx, ktorá majú veľkosť 100 MB jedna. Ďalej je tu zdokonalený výstup videa v rozlíšení 8K a výborná je 8-stupňová stabilizáciu obrazu. Výborný je jeho displej, teraz sa vyklápa v 4 osiach a áno, takto to má vyzerať. Sony do Alpha 7R v zabudované úplne nové rýchle komunikačné rozhranie, je tu aj nový systém menu a celkovo sa veľmi ľahko ovláda. Toto je prístroj vhodný pre profesionálov.

Umelá inteligencia

Alpha 7R V má novú generáciu automatického ostrenia s pokročilým rozpoznávaním objektov. Ak si nastavíte zaostrenie na oko, analyzuje podrobné informácie o odhade pozície fotografovanej osoby a jej oka. Vyskúšali sme si, že ľudské oko nájde aj vtedy, ak sú v okolí napr. rastliny.

Sony Alpha 7R VZdroj: TOUCHIT.sk
Príklad automatického zaostrenia na oko v tme a uprostred listov

Rozpoznávanie objektov pomocou AI bolo tiež rozšírené o niekoľko nových typov objektov, vrátane vozidiel a hmyzu. Alpha 7R V tiež obsahuje sériové snímanie rýchlosti až 10 snímok za sekundu so sledovaním AF/AE.

Využiť môžete Real-time Tracking s pribežným sledovaním osoby a funguje skvele. Tiež je tu tiché snímanie bez vibrácií rýchlosťou až 7 snímok za sekundu.

Extra vysoké rozlíšenie a zaostrenie

Alpha 7R V spolu s procesorom BIONZ XR a 35 mm fullframovým obrazovým snímačom Exmor R CMOS s 61,0 miliónmi efektívnych megapixelov vytvára ohromný potenciál. Citlivosť môžete nastaviť od ISO 100 do ISO 32000 pre snímky aj videá a široký dynamický rozsah v 15 krokoch na statické snímky.

Systém stabilizácie obrazu fotoaparátu Alpha 7R V bol doplnený o presnú jednotku stabilizácie obrazu a gyroskopické senzory.

Sony Alpha 7R VZdroj: TOUCHIT.sk
Výborné podanie scény v tme

Pomocou aplikácie v počítači Imaging Edge Desktop Ver.3.5 sa dá stabilizácia obrazu ešte ďalej upraviť. Z dát, ktoré zodpovedajú približne 963,2 miliónom pixelov, je možné zložiť 16 snímok s rôznym zaostrením a s približne 240,8 miliónom pixelov (19 008 x 12 672 pixelov).

Sony Alpha 7R VZdroj: TOUCHIT.sk
Fotenie v tme, samozrejme bez blesku

Aj pre video

Alpha 7R V ponúka tiež pokročilé možnosti na nakrúcanie videa a to nahrávania videa 8K 24/25 p, videa 4K prevzorkovaného z 6,2K. Tiež je tu aj kodek MPEG-H HEVC/H.265, režim All-Intra, 10-bitový záznam 4:2:2 a ďalšie funkcie na vysokú kvalitu obrazu a flexibilné úpravy. Aj vo videu môžete využiť rozpoznávanie objektov na sledovanie v reálnom čase, možnosť využitia metadát fotoaparátu na následné spracovanie a pokročilú stabilizáciu obrazu v tele.

Prenos fotografií a odolnosť

Fotoaparát Alpha 7R V ponúka dva sloty na pamäťové médiá CFexpress typu A/SDXC a úplne nový systém menu s dotykovým ovládaním a širokou škálou prispôsobiteľných funkcií.

Sony Alpha 7R VZdroj: TOUCHIT.sk
Presné zobrazenie farieb a zaostrenie na vybraný objekt

Výborné je prepojenie na mobilnú aplikáciu Imaging Edge, čo umožňuje fotiť napr. selfie fotky pričom spúšťou je smartfón a rovnako veľmi rýchlo umiestnite odfotené výsledky do smartfónu a následne na sociálne siete.

Dáta sa tiež dajú prenášať pomocou Wi-Fi (802.11ac) 2×2 MIMO alebo káblového pripojenia SuperSpeed USB 10Gb/s cez port USB-C. Možné je aj priame streamovanie z fotoaparátu až v rozlíšení 4K (QFHD) aj so zvukom.

Alpha 7R V si poradil aj s teplom, čo znamená predĺženie doby záznamu v 8K. Šasi je z horčíkovej zliatiny a fotoaparát je prispôsobený drsnému prostrediu.

Vyhodnotenie

Celkovo je Alpha 7R V výborný fotoaparát, samozrejme je parádne drahý. Jasne ukazuje, kam sa hýbe možnosť zaostrovania vo fotoaparáte a ako je dnes fotoaparát vysokorýchlostne prepojený s celým ekosystémom profesionála Očakávame, že spôsob zaostrovania z tohto fotoaparátu sa postupne prenesie aj do sveta smartfónov.

Sony Alpha 7R VZdroj: TOUCHIT.sk
Verné podanie atmosféry

Poznámka: Žiaľ v dobe nášho testovania ešte Adobe Lightroom a ani žiadny iný profesionálny program na spracovanie RAW súborov tento formát nepodporoval, naše výsledky tak vychádzajú len z JPG súborov.

Cena tela: 4 539 eur

Zdroje: vlastné, Sony

Galéria fotografií

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.