Nová jednotka umelej inteligencie (AI) v kombinácii s obrazovým snímačom s vysokým rozlíšením 61 MP a procesorom BIONZ XR spoločne poskytujú zatiaľ najlepšiu kvalitu obrazu z radu Alpha.

Sony dnes predstavila model Alpha 7R V (model ILCE-7RM5), najnovší fotoaparát radu 7R, ktorý obohatí portfólio bezzrkadloviek Alpha s výmennými objektívmi. Model Alpha 7R V kombinuje obrazový snímač Sony s najvyšším rozlíšením, novou procesorovou jednotkou AI určenou na rozpoznávanie obrazu na základe umelej inteligencie a výkonný procesor na spracovanie obrazu BIONZ XR. Kombinácia vysokého rozlíšenia a týchto procesorov umožňuje nový prelom v rozpoznávaní a zachytávaní objektov pri fotografovaní a nakrúcaní videa.

Nový model Alpha 7R V prináša 61,0 MP statické snímky, zdokonalený výstup videa v rozlíšení 8K a 8-stupňovú stabilizáciu obrazu. Okrem toho sa pýši novým 4-osým výklopným displejom, vysokorýchlostnými komunikačnými funkciami, výnimočnou ovládateľnosťou a ľahkou integráciou do pracovného procesu. Najnovší fotoaparát Sony je ideálny pre profesionálov, ktorí potrebujú prvotriedny zobrazovací nástroj s vysokým rozlíšením.

Sony Alpha 7R V
Výklopný displej na Sony Alpha 7R V

Vylepšená presnosť automatického ostrenia založeného na novo vyvinutej umelej inteligencii

Model Alpha 7R V je vybavený novou generáciou automatického ostrenia s pokročilým rozpoznávaním objektov. O ne sa stará nová jednotka umelej inteligencie, ktorá využíva deep learning. Najmodernejšie spracovanie obrazu využívajúce umelú inteligenciu analyzuje podrobné informácie o odhade pozície fotografovanej osoby. Výrazne tak zlepšuje presnosť rozpoznávania objektov a plne využíva potenciál rozlíšenia fotoaparátu. Rozpoznávanie objektov pomocou AI bolo tiež rozšírené o niekoľko nových typov objektov, vrátane vozidiel a hmyzu. Alpha 7R V tiež obsahuje sériové snímanie rýchlosti až 10 snímok za sekundu so sledovaním AF/AE.

Sony Alpha7R V
Sony Alpha 7R V

Okrem pokročilej technológie umelej inteligencie prináša model Alpha 7R V vylepšenia mnohých obľúbených funkcií, ktoré poznáme z ďalších fotoaparátov radu Alpha spoločnosti Sony. Tie sa tak teraz prvýkrát objavujú v rade 7R od spoločnosti Sony:

  • Funkcia Real-time Tracking s pribežným sledovaním
  • Rýchlejší a presnejší systém automatického ostrenia s veľkým počtom bodov AF a širokým pokrytím
  • Sériové snímanie rýchlosťou až 10 sn. / s so sledovaním AF/AE
  • Tiché snímanie bez vibrácií rýchlosťou až 7 sn. / s
  • Vysokorýchlostné kontinuálne snímanie až 583 komprimovaných snímok RAW

Fotoaparát Alpha 7R V je tiež vybavený funkciami ostrenia, ktoré podporujú vysoké rozlíšenie, vrátane funkcie DMF (priame ručné ostrenie) počas celej doby prevádzky a funkcie Focus Bracketing čo je žiadaná funkcia, ktorá umožňuje zhotovovať snímky s posunom ostrosti.

Vysoké rozlíšenie známe z radu Sony Alpha 7R

Fotoaparát Alpha 7R V bol navrhnutý tak, aby zachytil detaily vďaka procesoru BIONZ XR a 35 mm fullframovému obrazovému snímaču Exmor R CMOS so zadným osvitom a približne 61,0 miliónmi efektívnych megapixelov. Najnovší procesor na spracovanie obrazu BIONZ XR zabezpečuje plné využitie rozlišovacieho potenciálu snímača fotoaparátu a poskytuje doteraz najvyššie rozlíšenie pri nízkej citlivosti pri fotoaparátoch radu Alpha. To umožňuje nastavenie citlivosti od ISO 100 do ISO 32000 pre snímky aj videá a široký dynamický rozsah v 15 krokoch na statické snímky.

Sony Alpha7R V
Odfotil Sony Alpha 7R V

Celý systém stabilizácie obrazu fotoaparátu Alpha 7R V bol doplnený o presnú jednotku stabilizácie obrazu, pokročilé gyroskopické senzory a optimalizované algoritmy stabilizácie obrazu na fotografie aj video. Najnovší fotoaparát Sony ponúka tiež vylepšenú funkciu Pixel Shift Multi Shooting, ktorá využíva presné ovládanie systému stabilizácie obrazu v tele a vytvára viac snímok s posunom pixelov, ktoré sa neskôr skladajú pomocou počítača. Dá sa tak dosiahnuť vysoké rozlíšenie na jedinej snímke. Pomocou najnovšej verzie počítačovej aplikácie Imaging Edge Desktop Ver.3.5 sú automaticky detekované a korigované malé pohyby na úrovni pixelov. Ako je napríklad posun polohy objektu alebo listov na strome, takže je možné dosiahnuť vhodnú kompozíciu. Z dát, ktoré zodpovedajú približne 963,2 miliónom pixelov, je možné zložiť 16 snímok s približne 240,8 milióna pixelov (19 008 x 12 672 pixelov). Fotoaparát Alpha 7R V podporuje aj presné a všestranné ovládanie externého blesku na väčšiu tvorivú flexibilitu. Navyše fotoaparát Alpha 7R V pri náročných svetelných podmienkach účinne potláča blikanie umelého osvetlenia pri fotografiách i videách.

Sony Alpha 7R V
Odfotil Sony Alpha 7R V

Aj pre video

Alpha 7R V ponúka tiež pokročilé možnosti na nakrúcanie videa a to nahrávania videa 8K 24/25 p, videa 4K prevzorkovaného z 6,2K bez binningu. Tiež aj vysoko účinný kodek MPEG-H HEVC/H.265, režim All-Intra, 10-bitový záznam 4:2:2 a ďalšie funkcie na vysokú kvalitu obrazu a flexibilné úpravy. Ponúka aj vyspelé rozpoznávanie objektov pre sledovanie v reálnom čase, kompenzáciu dýchania a možnosť využitia metadát fotoaparátu na následné spracovanie a pokročilú stabilizáciu obrazu v tele. Okrem režimu aktívnej stabilizácie obrazu v tele na plynulejší záznam v pohybe je fotoaparát Alpha 7R V kompatibilný s vybranými objektívmi, ktoré sú vybavené vstavanou stabilizáciou obrazu na ešte stabilnejšie zábery a plynulý záznam.

Funkčnosť a spoľahlivosť

Fotoaparát Alpha 7R V spája vynikajúcu spoľahlivosť na profesionálne použitie pri fotografovaní aj nakrúcaní videa s kompaktnými rozmermi a nízkou hmotnosťou. Model Alpha 7R V je vybavený novým LCD displejom s nastaviteľným uhlom vyklápania v štyroch osiach, ktorý kombinuje užitočnosť bežného naklápacieho monitora s flexibilitou vyklápania do strany, a elektronickým hľadáčikom s 9,44 miliónmi bodov. Model Alpha 7R V taktiež ponúka dva sloty na pamäťové médiá CFexpress typu A/SDXC a úplne nový systém menu s dotykovým ovládaním a širokou škálou prispôsobiteľných funkcií.

Sony Alpha 7R V
Odfotil Sony Alpha 7R V

Fotoaparát Alpha 7R V taktiež umožňuje optimalizovať pracovné postupy vďaka modernizovanému pripojeniu umožňujúcemu lepšiu obsluhu pri používaní. Dáta je možné prenášať vysokou rýchlosťou prostredníctvom Wi-Fi (802.11ac) 2×2 MIMO alebo káblového pripojenia SuperSpeed USB 10Gb/s cez port USB-C. Umožňuje aj priame streamovanie z fotoaparátu až v rozlíšení 4K (QFHD) aj so zvukom.

Na základe spätnej väzby od profesionálov sme pri modeli Alpha 7R V vylepšili rozptyl tepla, ktorý umožňuje predĺženie doby záznamu. Šasi je z horčíkovej zliatiny a ďalšími vylepšeniami pre maximálnu spoľahlivosť v náročných pracovných prostrediach. 

Sony Alpha 7R V
Zachytil Sony Alpha 7R V

Fotoaparát Alpha 7R V je kompatibilný s novou ochrannou sklenenou fóliou PCK-LG3, ktorá zachováva citlivosť na dotyk a zároveň chráni LCD displej pred škvrnami a odtlačkami prstov.  

Ceny a dostupnosť

Nový model Alpha 7R V bude v predaji od polovice novembra za cenu 4 539 EUR.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.