Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Sony oznamuje, že asociácia Technical Image Press Association (TIPA) opäť ocenila výkon a inovácie spoločnosti Sony celkom piatimi cenami TIPA.

Spoločnosť Sony získala ocenenia v oblasti digitálneho spracovania obrazu i mobilných zariadení, vrátane titulov pre „najlepší expertný fotoaparát s plnoformátovým snímačom“ za fotoaparát Alpha 7 IV a „najlepší profesionálny fotografický smartfón“ za model Xperia PRO – I.

NAJLEPŠÍ EXPERTNÝ PLNOFORMÁTOVÝ FOTOAPARÁT: Alpha 7 IV

Podľa názoru redaktorov časopisu TIPA si fotografi, ktorí chcú ďalej rásť a rozširovať svoje tvorivé možnosti pri práci s fotografiami aj videom, nájdu pri modeli A7 IV veľa vecí, ktoré sa im budú páčiť. Plnoformátový snímač Exmor R s rozlíšením 33 Mpx a zadným osvetlením ponúka snímky s nízkou hladinou šumu a živými farbami. Výkon pri slabom osvetlení navyše vylepšuje natívnu citlivosť ISO až 51 200. Tento fotoaparát navyše ponúka aj pozoruhodný dynamický rozsah v 15 krokoch pri nastavení najnižšej citlivosti ISO. Procesor BIONZ XR je rýchly a zvládne 10 snímok za sekundu pri vyhotovení až 800 po sebe idúcich snímok vo formáte RAW + JPEG. Rovnako pôsobivé je aj video, ktoré umožňuje až hodinový nepretržitý záznam v rozlíšení 4K 60p. Prináša aj flexibilitu pri úpravách vďaka možnosti záznamu v 10-bitovom formáte 4:2:2. Početné možnosti pripojenia zahŕňajú vstavaný port HDMI, vylepšené pripojenie k chytrému telefónu prostredníctvom aplikácie Imaging Edge přes Wi-Fi a Bluetooth a množstvo možností živého vysielania.

NAJLEPŠÍ FOTOAPARÁT NA VLOGOVANIE ZV-E10:

Fotoaparát Sony E10 je ideálny pre influencerov a všetkých, ktorí hľadajú dokonalé riešenie na tvorbu blogov alebo živé online prezentácie. Spĺňa všetky požiadavky členov asociácie TIPA na dizajn, funkcie a režimy snímania a je ideálnym pomocníkom, pokiaľ tvoríte sami. Vďaka vlastnostiam, ako je variabilný výklopný 3-palcový dotykový LCD displej, smerový mikrofón s 3 vložkami a špeciálnou ochranou proti vetru na ostrý a čistý záznam zvuku, a režimom snímania, ako je rozostrenie pozadia, predstavuje model E-10 veľmi praktickú a atraktívnu voľbu. Rozsah citlivosti ISO 100-3200 umožňuje prácu v širokom spektre svetelných podmienok, zatiaľ čo početné konektory, vrátane digitálneho zvukového rozhrania, eliminujú spleť káblov a potrebu externého napájania pri práci s kompatibilnými mikrofónmi, ktoré sa pripevňujú na päticu. Živé streamovanie z fotoaparátu do mobilného zariadenia uľahčuje možnosť pripojenia cez USB. Kompatibilita bajonetu E-mount s viac ako 60 rôznymi objektívmi robí z modelu ZV-E10 veľmi univerzálny fotoaparát pripravený rozprávať akýkoľvek príbeh.

NAJLEPŠÍ ŠTANDARDNÝ FULLFRAMOVÝ OBJEKTÍV SO ZOOMOM: – FE 24 – 70 mm F2,8 GM II

Tento objektív bol podľa poroty TIPA komplexne navrhnutý tak, aby zodpovedal meniacim sa potrebám dnešných tvorcov fotografií, videí a hybridného obsahu. Druhá generácia tohto objektívu prichádza šesť rokov po predstavení pôvodného objektívu G Master 24-70 mm so zoomom. Je menší a ľahší, ponúka vďaka štyrom lineárnym motorom XD od spoločnosti Sony dvakrát vyššiu rýchlosť sledovania AF. Navyše dostal úplne novú optickú konštrukciu, ktorá zahŕňa tri asférické členy, z ktorých dva sú unikátne XA (extrémne asférické) členy na vysoké rozlíšenie, dva členy s mimoriadne nízkym rozptylom a dva členy Super ED a povrchovou úpravu Nano AR Coating II. Vylepšenia sa dočkali aj vlastnosti dôležité na nahrávanie videí. Patrí medzi ne extrémne plynulé a tiché automatické zaostrovanie, redukcia efektu „dýchania“ (breathingu) a lineárna odozva MF, ktorá umožňuje lepšie ovládať manuálne zaostrovanie pri kompatibilných fotoaparátoch radu Alpha. Medzi ďalšie novinky patrí inovovaná slnečná clona na prácu s meniteľnými filtrami, 11-lamelová clona a zvýšená odolnosť proti prachu a vlhkosti.

NAJLEPŠÍ TELEOBJEKTÍV SO ZOOMOM PRE PLNOFORMÁTOVÉ FOTOAPARÁTY: FE 70 – 200 mm F2.8 GM OSS II

Ohnisková vzdialenosť 70-200 mm je pravdepodobne najobľúbenejším rozsahom teleobjektívov so zoomom, ktorý je považovaný za nevyhnutnú výbavu pre amatérov aj profesionálov. Porota súťaže TIPA sa zhodla na tom, že Sony 70-200 mm posúva latku tejto klasickej ohniskovej vzdialenosti nahor vďaka úplne novému systému automatického zaostrovania so štvornásobnou rýchlosťou a takmer o 30 % nižšou hmotnosťou oproti predchádzajúcim modelom. Navyše prináša vylepšenia, ktoré výrazne obmedzujú vplyv efektu breathingu – zaostrenia a preostrovania, čo je pre kvalitnú tvorbu videa zásadné. Vylepšená optika vrátane unikátneho asférického prvku XA (extreme aspherical) od spoločnosti Sony ponúka ostrosť na celej ploche záberu a to aj pri širokom otvorení uzávierky. Novo navrhnutá clona s 11 lamelami pomáha vytvárať mäkký a efektný bokeh. Podporný systém automatického zaostrovania je vybavený 4 lineárnymi motormi XD na lepšie sledovanie zaostrenia, sériové snímanie rýchlosťou 30 snímok za sekundu a takmer bezhlučné automatické zaostrovanie. Vstavaná stabilizácia obrazu ponúkajúca viac režimov Optical SteadyShot zabezpečuje stabilitu aj pri nastavení najdlhšej ohniskovej vzdialenosti.

NAJLEPŠÍ PROFESIONÁLNY SMARTFÓN NA FOTENIE: Xperia PRO – I

Xperia PRO-I prináša špičkovú zobrazovaciu technológiu do pokročilého chytrého telefónu Sony. Okrem početných možností pripojenia a pozoruhodného interného úložiska s kapacitou 512 GB zaujal členov poroty TIPA ako prvý smartfón na svete so snímačom typu 1.0 s fázovou detekciou AF a možnosťou nahrávania videa v rozlíšení 4k pri 120 snímkach za sekundu, navyše s funkciou Eye AF a sledovaním objektov na použitie v režimoch fotografie aj videa. PRO-I sa môže pochváliť tromi objektívmi hlavného fotoaparátu z dielne Zeiss s povrchovou úpravou T* na zhotovovanie 12 Mpx snímok s ohniskovou vzdialenosťou 24, 50 a 16 mm a 8 Mpx predným objektívom. Excelentný 6,5“ OLED displej s rozlíšením 3840×1644 pixelov, chránený sklom Gorilla Glass Victus, je možné použiť aj ako živý monitor na snímanie videa. Xperia PRO-I je tiež vybavená procesorom BIONZ X, ktorý prináša vylepšenú redukciu šumu.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.