Sony vie ako na dobrý zvuk a dokazuje to už roky. Máme radi ich fotoaparáty, kamery ale aj reproduktory. Aktuálne sme v redakcii testovali reproduktor s označením  Sony SRS-RA3000.

Typy podporovaných pripojení

Ide o bezdrôtový kompaktný reproduktor s kopou technológií. Umožňuje pripojiť sa bezdrôtovo pomocou Bluetooth alebo pomocou Wi-Fi cez Google Chromecast. Pripojenie cez Bluetooth je otázkou sekúnd, s Google Home a Wi-Fi pripojením sme sa chvíľu pohrali. Zariadenie už totiž malo za sebou pár testov a tak sme ho museli resetovať do východiskového stavu. Ak si ho kúpite ako nové, pripojenie bude aj vtedy hračkou.

Cez Wi-Fi pripojenie sa dá reproduktor aj aktualizovať a túto formu pripojenia je možné používať na väčšej ploche. Po nastavení sme tak napojenie cez Wi-Fi používali primárne. Ak nechcete bezdrôtové pripojenie, stále je tu možnosť drôtového pripojenia cez 3,5 mm jack port na zadnej strane.

Prémiový dizajn

Reproduktor má pevne pripojenú elektrickú šnúru a ovládací panel je na jeho hornej strane s dotykovými tlačidlami. Na ňom sa nachádzajú dotykové prvky na nastavovanie hlasitosti, zastavenie a spustenie prehrávania ako aj možnosti voľby typu aktuálneho pripojenie aj s jeho signalizáciou. Samotné zariadenie sme mali v tmavom vyhotovení, pritom tmavá je v tomto prípade dominantná textilná látka. Na vonkajšej časti reproduktora sú dve bronzové lišty s perforáciou na šírenie zvuku.  Tieto lišty zvierajú pravý uhol a sú nasmerované do miestnosti. Ideálne umiestnenie Sony SRS-RA3000 je tak v rohu miestnosti. Okrem tmavého vyhotovenie si môžete vybrať aj svetlé. Na ovládacom paneli je ešte prvok, ktorý umožní posilnenie basovej zložky zvuku. Dizajnom SRS-RA3000 zapadne do modernej domácnosti.

Kvalita zvuku

Áno toto je prvok, prečo si Sony SRS-RA3000 vyberáte a zaplatíte za to pomerne dosť veľa peňazí. Zdá sa, že celkom oprávnene. Vzhľadom na to, aký je Sony SRS-RA3000 malý reproduktor, narobí kopu muziku. Je to veľa muziky za dosť veľa peňazí, ale jeho kvalita sa blíži k profi reproduktorom, ktoré stoja tak päť krát toľko.

Ovládací panel Sony SRS-RA3000

Výrobca do SRS-RA3000 zabudoval technológiu 360 Reality Audio a ak má prehrávaná skladba takéto metadáta, užijete si to naplno. V prehrávanom zvuku totiž dokážete presne rozpoznať polohu jednotlivých nástrojov v priestore a to tak v horizontálnom ako aj vertikálnom smere.

Na takéto skladby je vhodná niektorá zo streamovacích služieb a my používame Tidal, ktorý je z hľadiska technológií v hudbe najďalej (a je aj najdrahší). Ale skladby s 360 Reality Audio nájdete tiež v prípade služby Spotify či Deezer. Aj keď prehrávaná skladba nemá metadáta pre 30 Reality Audio, Sony SRS-RA3000 si s tým poradí a vytvorí istý typ priestorového efektu hudby (Immersive Audio Enhancement).

Reproduktor generuje hudbu vďaka lúčovému výškovému reproduktoru a duálnym pasívnym vyžarovačom. Práve tieto produkujú hlboké basy, ktoré budete milovať. Lúčový výškový reproduktor vytvára navzájom sa prekrývajúce zvukové vlny, ktoré vytvárajú zvislú vlnoplochu. Miestnosť sa tak kompletne zaplní zvukom a je skoro jedno, kde sa SRS-RA3000 nachádza.

Pri prvom spustení sa tento reproduktor vždy kalibruje pomocou zabudovaného mikrofónu. Nepoužíva pritom nejaké špeciálne zvuky, ale kalibruje sa práve tým, čo cezeň púšťate. Proces kalibrácie tak ani neuvedomujete.  Dobré riešenie.

Spolupráca s aplikáciami

Ako správny bezdrôtový reproduktor môžete SRS-RA3000 používať cez Google Home alebo Sony Music Center a pritom napr. vzájomne spojiť viaceré reproduktory v domácnosti v rozličných miestnostiach. Prehrávať môžete rovnakú skladbu na všetkých alebo odlišné skladby. SRS-RA3000 tiež spolupracuje s Amazon Alexa.

S integrovanými funkciami Asistent Google alebo Amazon Alexa môžete použiť hlasové ovládanie tohto reproduktora. Ak si ho pridáte do skupiny reproduktorov v domácnosti, stačí len povedať, že napr. chcete prehrávať hudbu, zmeniť úroveň hlasitosti alebo môžete urobiť niečo iné zo širokej ponuky jeho možností. Rovnako je kompatibilný s aplikáciou Spotify Connect (Spotify priamo do reproduktoru).

Okrem iných technológií má SRS-RA3000 aj spôsob vyrovnávania hlasitosti prehrávaných skladieb. Rozumie aj s televízormi Sony Bravia a tento reproduktor dokážete tak využívať ako SoudBar.

Vyhodnotenie

Takmer 300 eur za reproduktor je dosť, ale ak máte radi dobrú hudbu, stojí to za to. Získate totiž prémiovo vyzerajúci a moderný reproduktor, ktorý má takmer všetky súčasné technológie v súvislosti so zvukom. Výborné hrá, čo je asi najdôležitejšie.

Cena: 289 eur

Zapožičal: Sony

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.