Zdá sa, že smartfóny sa čoskoro ešte viac priblížia k zrkadlovkám.

Sony je jedným z najväčších výrobcov senzorov pre fotoaparáty, pričom sa odváži experimentovať aj v oblasti mobilných telefónov, ktoré sú častokrát vybavené špeciálnymi funkciami na fotografovanie alebo nahrávanie videa. Veľmi dobrým vyjadrením tejto snahy je séria Sony Xperia Pro. Aby toho nebolo málo, tak Sony pre nový model tejto série údajne pripravuje otočný prstenec fotoaparátu, ktorý bude slúžiť na ovládanie priblíženia, clony a zaostrenia. Bude teda fungovať podobne ako pri klasických objektívoch zrkadloviek alebo bezzrkadloviek.

Portál GSMArena uvádza, že zostava fotoaparátov pri modeli Pro-II bude veľmi podobná, aká bola použitá už pri modeli Sony Xperia Pro-I, teda až na revolučný otočný prstenec, ktorý bude okolo šošovky. Na základe dostupných informácií sa zdá, že novým prstencom bude možné ovládať všetky tri vyššie spomenuté funkcie. Napríklad taká Xperia Pro-I má už na svojom hlavnom fotoaparáte variabilnú clonu a taktiež variabilný zoom zo série Xperia 1.

Sony Xperia Pro-IZdroj: Sony
Sony Xperia Pro-I

Sú tu však viaceré pochybnosti o tom, že Sony bude schopné vytvoriť systém, ktorý dokáže plynulo nastaviť clonu. Hoci Xperia Pro-I má možnosť prepínania clony medzi f/2.0 a f/4.0, tak stále ide iba o fixne definované hodnoty, čo znamená, že inú clony nastaviť nie je možné. Nakoniec už aj samotné kruhové ovládanie je poriadne sci-fi.

Sony Xperia Pro-II by mohla byť uvedená na trh niekedy v roku 2024, teda tri roky po tom, čo bol uvedený model Pro-I. Doplňme, že modely Xperia 1 VI a 5 VI by mohli byť predstavené na MWC v Barcelone. Či sa v rámci tohto podujatia objaví aj model Pro, nateraz je otázne.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.