Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

FX6 je kombináciou toho najlepšieho zo špičkovej digitálnej kinematografickej technológie Digital Cinema Technology a pokročilých zobrazovacích funkcií bezzrkadlových fotoaparátov Alpha

Kľúčové vlastnosti FX6:

  • Fullframový 4K snímač CMOS Exmor R so zadným osvitom a rozlíšením 10,2 megapixelov
  • Kompaktné a ľahké telo navrhnuté pre nahrávanie na cestách
  • Výnimočne vysoká citlivosť, ktorá umožňuje rozšírenie ISO na hodnotu 409 600 pre nahrávanie v podmienkach s veľmi nízkou hladinou osvetlenia
  • Dynamický rozsah s 15 krokmi[1]
  • Farebný profil S-Cinetone, ktorý využíva aj model FX9 a je inšpirovaný kolorimetriou kamier VENICE
  • Obrazový procesor BIONZ XR prvýkrát použitý pri modeli Alpha 7S III
  • Fast Hybrid Auto Focus, ktorý využívajú tiež fotoaparáty Alpha a model FX9
  • Nahrávanie v kvalite až 4K 120p / HD 240p, s 10-bitovou hĺbkou farieb a vzorkovanie 4:2:2 v plnom formáte
  • Podpora až 12G-SDI a 4K s až 60p a 16bitovou hĺbkou farieb SDI RAW výstupu
  • Kompatibilná s viac ako 50 objektívmi s bajonetom E

Spoločnosť Sony dnes oficiálne predstavila kameru FX6 (model ILME-FX6V) najnovší prírastok do radu Cinema Line od Sony, série produktov, cez ktorú odovzdáva odborné znalosti spoločnosti Sony v oblasti zobrazovacích technológií širokému publiku filmárov a tvorcom obsahu.

Rad Cinema Line od Sony, do ktorého patria aj kamery VENICE a FX9, prináša vyhľadávaný filmový výstup zušľachtený rozsiahlymi skúsenosťami z oblasti výroby digitálnych fotoaparátov, ďalej tiež zdokonalené ovládanie vďaka inovatívnej konštrukcii tela, výnimočnú odolnosť a možnosť intuitívneho prispôsobenia individuálnym potrebám.

Súčasťou radu Cinema Line sa stáva úplne nový model FX6, ktorý si privlastňuje výkon kľúčových technológií Sony na snímanie, spracovanie obrazu a automatické ostrenie (AF). FX6 je tiež kompatibilný s širokým portfóliom objektívov typu E-mount od Sony, ktoré umožňujú flexibilitu pre tvorivosť.

„Nová kamera FX6 je najnovším príkladom snahy spoločnosti Sony o neustále posúvanie hraníc zobrazovacích technológií v súlade s potrebami našich zákazníkov,“ povedal Yann Salmon Legagneur, riaditeľ produktového marketingu divízie Digital Imaging spoločnosti Sony Europe. „S pokrokom nášho radu Cinema Line otvárame priestor pre výnimočné zručnosti a talent tvorcov obsahu a filmárov. FX6 stavia na technológiách špičkových kamier VENICE cinema a spája ich s tými najlepšími inovatívnymi technológiami bezzrkadlových fotoaparátov Alpha.“

Kinematografická kvalita plnoformátového obrazu

Nová kamera je vybavená 10,2 MP[2] fullframovým snímačom Exmor R CMOS so zadným osvitom, ktorý ponúkne široký dynamický rozsah 15+ krokov[3] s vysokou citlivosťou a nízkou hladinou šumu. Základná citlivosť FX6 je ISO 800, ktorú je možné nastaviť na zvýšenú citlivosť ISO 12 800[4] – s možnosťou rozšírenia ISO až na 409 600[5] – pre nahrávanie v podmienkach s nízkou a veľmi nízkou hladinou osvetlenia. Ponúka nahrávanie vo formáte XAVC All Intra 4:2:2 s 10-bitovou hĺbkou v ohromujúcej kvalite DCI 4K (4096 x 2160 – až 60p), QFHD 4K (3840 x 2160 – až 120p[6]) a FHD (1920 x 1080 – až 240p) pre úžasné detailné spomalené zábery. Ak vyžadujete praktickejšiu veľkosť súborov, FX6 dokáže nahrávať vo formáte XAVC Long GOP 4:2:0 s 8-bitovou hĺbkou v kvalite QFHD 4K (3840 x 2160 – až 120p) a 4:2:2 s 10-bitovou hĺbkou FHD (1920 x 1080 – až 240p). Model FX6 je ďalej vybavený obrazovým procesorom BIONZ XR, ktorý bol prvýkrát použitý v novom fotoaparáte Sony Alpha 7S III a poskytuje až štyrikrát rýchlejší výkon spracovania v porovnaní s FS5 II.

Kamera FX6 bola vyvinutá s pomocou rovnakých odborných znalostí ako svetoznáma filmová kamera Sony VENICE, ihneď po vybalení je nastavená na pokročilé filmové spracovanie farieb vrátane S-Cinetone pre bohatšiu reprodukciu tónov, rovnako ako S-Log3, S-Gamut3 a S-Gamut3.Cine pro flexibilnú postprodukciu. Pokročilé spracovanie farieb modelu FX6 je optimalizované pre prémiové použitie, pretože zachytáva maximálny dynamický rozsah zo snímača a poskytuje slobodu pre tvorivosť. Využitie farebnej technológie radu VENICE umožňuje modelu FX6 pri produkcii ľahko zjednotiť zábery so stopážou nakrúcanou pomocou iných kamier radu Cinema Line.

Pokročilé funkcie videa

Model FX6 stavia na pôsobivých funkciách automatického ostrenia známych z fotoaparátov Sony Alpha a ponúka rýchle hybridné automatické ostrenie Fast Hybrid AF, ktoré kombinuje 627-bodové[7] automatické ostrenie s fázovou detekciou a s pokročilou detekciou tváre s Real-time Eye AF pri vysokých snímkových frekvenciách s nepretržitým AF. To umožňuje užívateľom bez námahy a presne sledovať rýchlo sa pohybujúce objekty pri spomalených záberoch, bez toho aby došlo k strate zaostrenia. Rýchle hybridné automatické ostrenie Fast Hybrid AF pracuje s viac ako 50 objektívmi s bajonetom E, a to dokonca v 4K pri 120p[8]. Fotoaparát dokáže tiež zachytiť až päťkrát spomalené zábery v rozlíšení 4K (QFHD) pri 120 sn./s.

Nová kamera FX6 tiež ponúka interné variabilné elektronické ND filtre na jednoduché a plynulé ovládanie hustoty filtra kamery. Používatelia môžu nastaviť variabilnú hodnotu ND na automatickú alebo upraviť hustotu filtra ručne v plynulých krokoch od 1/4 do 1/128 pre dokonale exponovaný obraz bez ovplyvnenia hĺbky ostrosti a to aj pri zmene svetelných podmienok. V kombinácii s extrémne vysokou citlivosťou kamery poskytuje elektronický premenný ND filter užívateľom vynikajúcu tvorivú kontrolu v takmer akomkoľvek prostredí nakrúcania.

Vytvorené pre tvorcov obsahu na cestách

Vynikajúca mobilita a ovládateľnosť

Model FX6 má odolné telo z horčíkovej zliatiny, jeho rozmery sú iba 4,6 palca x 6 palcov x 4,5 palca (116 milimetrov x 153 milimetrov x 114 milimetrov) a váži len 0,96 libry (0,89 kilogramu). FX6 má kompaktnú a ľahkú konštrukciu, ktorá užívateľom uľahčuje držanie a nahrávanie v akejkoľvek situácii. Nová kamera má konštrukciu odvádzajúcu teplo, vďaka ktorej nepresiahne teplota jej komponentov medze prevádzkových teplôt. To zabraňuje prehriatiu a to aj počas dlhšieho nahrávania. Konštrukcia modelu FX6 je tiež modulárna, takže umožňuje užívateľom ľahko pripojiť príslušenstvo ako sú úchyty a hľadáčiky, alebo je možné kameru pripojiť k ďalším zariadeniam a mechanizmom ako sú gimbal či drony.

3,5“ LCD hľadáčik modelu FX6 je možné pripojiť na viacerých miestach tela kamery. To poskytuje väčšiu slobodu a jednoduché ovládanie menu dotykom. Pomocou rýchleho prístupu do menu pre bežne používané funkcie môžu užívatelia zmeniť kľúčové nastavenia jediným dotykom – vrátane kodeku, režimu skenovania obrazu, veľkosti a frekvencie obrazu, základného ISO a citlivosti, režimu nakrúcania a úrovní zvuku.

Spoľahlivosť na profesionálnej úrovni

V súlade s profesionálnymi pracovnými postupmi ponúka FX6 výstup 12G-SDI, ktorý podporuje tiež 16-bitové RAW, HDMI, vstup / výstup časového kódu, zanudovanú Wi-Fi a štvorkanálové nahrávanie zvuku (cez rozhranie XLR, rozhranie Multi-Interface Shoe a zabudovaný stereofónny mikrofón). Nová kamera je tiež vybavená dvoma mediálnymi slotmi, ktoré podporujú okrem kariet SDXC UHS-II / UHS-I tiež karty CFexpress typu A[9] pre väčšiu celkovú kapacitu a vyššiu rýchlosť čítania a zápisu.

Softvér Sony Catalyst Browse / Prepare[10] navyše umožňuje rýchle a jednoduché úpravy. Užívatelia môžu importovať metadáta stabilizácie obrazu FX6 do aplikácie Catalyst Browse / Prepare, ktorá im pomôže pretvoriť zábery nakrútené z ruky na neuveriteľne plynulý a stabilný obraz. FX6 má tiež špeciálne tlačidlo Clip Flag určené na jednoduché filtrovanie a vyhľadávanie preferovaných záberov pomocou Catalyst Browse / Prepare. Tento softvér odráža metadáta indikujúce, kedy je FX6 otočená alebo v normálnej polohe, čo eliminuje potrebu vopred otáčať zábery. FX6 je tiež kompatibilná s mobilnou aplikáciou Sony Content Browser pre jednoduchú kontrolu a ovládanie zaostrenia, clony a zoomu na diaľku[11].

O Cinema Line

Cinema Line je rad profesionálnych videokamier, ktoré majú vzhľad filmových kamier vychádzajúci z dlhoročných skúseností spoločnosti Sony s kinematografickou produkciou, ponúkajú zdokonalené funkcie a spoľahlivosť, ktoré sú odpoveďou na celý rad náročných požiadaviek tvorcov.

Súčasťou radu Cinema Line je digitálna filmová kamera VENICE, ktorá je vysoko oceňovaná vo sfére výroby celovečerných filmov a seriálov a profesionálna kamera  FX9, ktorá je populárna v dokumentárnej a dramatickej produkcii. S novou FX6 prináša Sony všestranný kreatívny nástroj pre všetkých vizuálnych rozprávačov.

Ceny a dostupnosť

Nový rad fullframových kamier FX6 bude v ponuke u autorizovaných predajcov Sony v prvej polovici decembra 2020 s približnou cenou 6 600 €. Exkluzívny obsah o produktoch Cinema Line, FX6 a ďalších zobrazovacích produktoch spoločnosti Sony nájdete na stránkach www.sonycine.com a www.alphauniverse.com, ktoré sú určené na vzdelávanie a inšpiráciu všetkých fanúšikov technológie Sony v oblasti tvorby obsahu a fotografovania.

Podrobné informácie o produkte nájdete na stránke: https://www.sony.sk/electronics/profesionalne-videokamery/ilme-fx6

[1] Pro S-Log3. Sony test.

[2] Celkom 12,1 megapixelov

[3] Pro S-Log3. Sony test.

[4] Pri nakrúcaní vo formáte S-Log3

[5] Pri nakrúcaní v režime SDR/HDR

[6] 10% orezanie obrazu

[7] Maximálny počet bodov AF a pokrytie oblasti. Líši sa podľa režimu nahrávania.

[8] Existujú určité obmedzenia týkajúce se dostupnosti snímkových frekvencií a systémových frekvencií pre automatické ostrenie.

[9] CFexpress Type A karty sú nevyhnutné pre XAVC-I QFHD 100/120fps a XAVC-I FHD 150/180/200/240fps.

[10] Vyžaduje Catalyst Version 2020.1

[11] Vyžaduje kompatibilné kamery, diaľkové ovládače, smartfón a aplikácie.

Značky: