Vyskúšali sme dvojicu prémiových slúchadiel, ktoré patria medzi to úplne najlepšie na trhu.

Sú o poznanie technologickejšie, ako bežné modely. Iste, kúpite TWS slúchadlá aj za 40 eur a budú vyzerať podobne. V čom je teda rozdiel? Nuž v kvalite zvuku, prenosu signálu a spracovaní. Oboje testované sú príjemné na nosenie a dobre držia v uchu.

Štandardne máte k dispozícii tri veľkosti návlekov. Pri týchto slúchadlách je to viac, Panasonic ponúka štyri veľkosti. Komu teda nevadí in-ear typ, je prakticky nulová šanca, že vám v uchu nebudú držať alebo naopak by vás tlačili.

Oplatí sa teda kúpiť drahšie slúchadlá? Tie lacnejšie hrajú naozaj tak zle? Vôbec nehrajú zle, no tu dostávate prvotriedny technologický zážitok. Ťažko sa vysvetľuje niečo ako stabilita signálu, no keď sa s nimi prejdete mestom a zistíte, že máte neprerušovaný zvuk, poznáte to.

Tiež to, že vám nebude sem-tam vypadávať signál. Alebo, ak si niekto v kancelárii vloží do ucha ďalšie TWS slúchadlá a vám nezačne vypadávať zvuk alebo hovor. To sa tu nestane. To všetko sú detaily, ktoré zbadáte až pri používaní slúchadiel.

Sony WF-1000XM3

Posledná generácia TWS slúchadiel, ktorá prináša veľmi dobre optimalizované odhlučnenie, celkovo sa dobre používa, no podobne ako v minulosti, výdrž na batériu nie je silnou stránkou. Toto sme kritizovali už v druhej generácii. Nuž ale berieme to tak, že prvotriedne technológie, výborný zvuk a adaptívne ANC si pýtajú energiu.

Slúchadlá majú tvar podobný minulosti, no je na ňom veľa detailov. Na pohľad pôsobia ako poriadne veľké, z ucha vám však naozaj nevypadnú. Je ale jasné, že na športovanie určené nie sú. Pri chôdzi, aj rýchlej však držia stabilne. Stačí si vybrať správnu veľkosť spomedzi troch nadstavcov Triple Comfort alebo štyroch hybridných nadstavcov. Sú akoby penové a vhodné pre ľudí, ktorým tie bežné prekážajú a spôsobujú svrbenie v uchu. Toto je nadštandardné balenie.

„Drahšie TWS slúchadlá prinesú naozaj komfortné používanie.“

Kolíska je pomerne veľká a nabije slúchadlá ďalšie tri razy. To je buď rovnako, ako má konkurencia alebo aj viac. Skôr sa prikláňame k tomu, že je to viac. Slúchadlá majú v sebe totiž technologickú nálož. Počas dlhodobého testovania sa nám len málokedy stalo, že by boli slúchadlá vybité. Je tu USB-C konektor teda žiadny problém kedykoľvek nabíjať kolísku, keď nepotrebujeme kábel na telefón.

Jednou z najlepších vecí je superrýchle nabíjanie. Stačí slúchadlá vložiť na 10 minút do kolísky a nabijete ich na 1,5 hodiny počúvania. Pri vkladaní do kolísky si treba dať pozor na to, či sa rozsvietia červené LED diódy na signalizáciu nabíjania. Občas sa nám stalo, že sa slúchadlo síce magneticky pritiahlo, ale nabíjanie nezačalo. Po vybratí bolo vybité. Toto sa stalo párkrát, nie je to nič kritické, no odvtedy si na správne vloženie dávame pozor.

Na rozdiel od slúchadiel Panasonic je tu podpora NFC na párovanie. Tiež detail ale bolo to trochu rýchlejšie ako manuálne vyhľadávanie. Viac sme ale ocenili podporu Fast Pair, keď sa slúchadlá uložia do vášho profilu Google a nabudúce ich stačí len vybrať z kolísky a druhý telefón s vaším Google účtom sa opýta, či ich k nemu chcete pripojiť.

Sila odhlučnenia je pri týchto slúchadlách silnejšia, ako pri modeli od Panasonicu. Veľa vždy záleží na tom, ako si ich dáte do ucha, no aj tak stále vedú Sony. Na tento účel využívajú procesor QN1e. Je špeciálne zameraný na funkciu ANC. Okrem toho slúchadlá podporujú technológiu Digital Sound Enhancement Engine HX (DSEE HX), ktorá obnovuje kvalitu zvuku komprimovanej hudby. Najnovšie máte možnosť použiť DSEE HX aj ekvalizér, čo v minulosti nebolo dostupné a na výber ste mali jedno alebo druhé nastavenie.

Ocenili sme veľmi stabilný signál aj v miestach s väčším potenciálom rušenia. Slúchadlá majú režim na prioritu kvality alebo stability zvuku. Využívali sme ich výlučne v režime na kvalitnejší zvuk.

ANC sa dá nastaviť na najsilnejší režim odhlučnenia alebo na režim s prepúšťaním okolitých zvukov. Vybratie z ucha pozastaví prehrávanie a tiež sa slúchadlá automaticky vypnú. To je fajn. Menej už vtedy, keď si ich pripojíte cez BT a zložíte zatiaľ z ucha.

Keď vám niekto zavolá, nepočujete ho. Slúchadlá sa pripoja automaticky, no najprv dostanete hlásenie o tom, že sa pripojili, potom akú kapacitu batérie majú a potom až prenos z telefónu. Toto sme po čase vypli. Príjemný ženský hlas v anglickej mutácii je nerušivý, no práve táto trojsekundová odmlka po prijatí hovoru nás odrádzala.

Vynikajúce je nastavenie dotykových plôch. Môžete si vybrať rôzne režimy, napríklad na ľavé slúchadlo krátkym ťuknutím pridanie hlasitosti, podržaním jej uberanie. Na pravé zase napríklad posúvanie hudby v závislosti od počtu ťuknutí. Predvolieb je veľa a toto je naozaj niečo, čo nikto iný v tejto forme nemá.

Sony WF-1000XM3

Sony WF-1000XM3, Zdroj: Sony

thumbs-up-icon

Výhody

  • Možnosti nastavenia slúchadiel
  • Účinnosť aktívneho odhlučnenia
  • Prispôsobiteľné dotykové plochy

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Po prijatí hovoru a zároveň pripojení slúchadiel nepočujete druhú stranu na linke asi 3 sekundy

Cena: 169 €

Zapožičal: Sony

Panasonic RZ-S500W

Rovnako aj značka Panasonic má prémiové slúchadlá. Na pohľad sú trochu väčšie, a to práve dizajnom viac vystupujúcim z ucha. Sony zase zvolilo rozloženie na väčšiu plochu. Nám držali v uchu lepšie slúchadlá od Sony. Faktom ale je, že ani tieto vám nevypadávajú z ucha, no občas je potrebné ich do ucha znova zatlačiť. Nepatrnou vychytávkou je, že ľavé slúchadlo má na tele malú vystúpenú bodku. Po hmate tak spoznáte, ktoré je ľavé. Ale aj po založení do ucha by ste do poznali, naopak totiž nesedia.

Treba si dať pozor na to, aby ste si pri ich zakladaní omylom neaktivovali nejakú funkciu cez dotykové ovládanie. Je najlepšie urobiť ich korekciu uchopením za obvod valcov. V tomto prípade je nabíjacia kolíska menšia a môžete ju nosiť vo vrecku tak, že o nej ani nebudete vedieť. Nabíjanie je cez USB-C, čo už v tomto segmente považujeme za štandard. Menšou zvláštnosťou je, že po otvorení sa rozsvietia signalizačné LED diódy na slúchadlách na červeno.

Toto nám zakaždým pripadalo, akoby neboli dostatočne nabité. Kolíska má tri signalizačné LED diódy, zatiaľ čo pri Sony je to len jedna. Avšak kolísku Sony skontrolujete aj cez aplikáciu a poskytne aktualizovaný údaj vždy, keď ju otvoríte a máte pripojené slúchadlá. U Panasonicu sa spoľahnete na odhad zo spomínanej trojice LED, podobne ako v drvivej väčšine slúchadiel TWS.

Jednou z predností je univerzálnosť použitia slúchadiel a zapamätajú si až 10 zariadení, ktoré ste k nim pripojili. Toto sme ešte inde nevideli a pravdepodobne toľko zariadení ani nemáte. Je to dostatočná rezerva a toto je správna funkcia, aby sa bezdrôtové slúchadlá rozšírili. Netreba ich párovať systémom Fast Pair od Googlu a pripojíte sa k nim tak jednoducho, ako keby ste sa pripájali cez kábel.

Systém ANC a najmä jeho detailnosť nastavenia prekonáva konkurenciu v tom, že je tu až 50 stavov. Na to ale potrebujete aplikáciu, ktorá vám umožní detailné nastavenie úrovne odhlučnenia. Takto si vyberiete od úplného až po postupnú úroveň priepustnosti, ktorú požadujete. Napríklad na ulici alebo pri cestovaní. Rovnako ako Sony, aj tu sa využíva hybridné odhlučnenie cez vonkajšie a vnútorné mikrofóny, ktoré snímajú hluk.

„Bluetooth 5.0 je niečo, čo by ste mali pri TWS vyžadovať kvôli novej podpore pripojenia.“

Keď už sme pri detailoch, ocenili sme možnosť vypnúť signalizáciu modrých LED diód. Nemusíte chcieť chodiť po ulici ako vianočný stromček a z uší vám nebude niečo blikať. Aplikácia Panasonic Audio Connect obsahuje aj túto možnosť.

Tiež je tu automatické vypnutie Bluetooth. To funguje naozaj tak, ako si ho predstavujeme. Teda sa naozaj odpoja od telefónu, ak ich nepoužívate. Na rozdiel od Sony, kde sa vypnú ale zostanú pripojené v Low Energy režime a telefón signalizuje ich pripojenie, no použiť sa nedajú.

Tiež sme ocenili fakt, že na ich zapnutie stačí podržať prst na dotykovej ploche, netreba ich dať do kolísky a vybrať, aby sa aktivovali. Toto je nepríjemný jav, ktorý sa pri niektorých slúchadlách stáva.

Slúchadlá sú odolné voči dažďu aj spoteniu, čo rozširuje možnosti ich použitia. Priamo výrobca hovorí o ich certifikácii IPX4. Sony nemá uvedenú odolnosť, no v praxi im spotenie alebo dážď nijako neublížil. Slúchadlá sme používali výlučne v režime na prenos kvalitnejšieho zvuku cez AAC. Ich prenos bol stabilný aj v zarušenejšom prostredí okolo semaforov alebo v kancelárii, kde budú bezdrôtové slúchadlá používať viacerí.

Slúchadlá RZ-S500W patria k tomu najlepšiemu, čo na trhu zaženiete. Majú veľa premyslených detailov, napríklad spôsob filtrovania ruchov alebo stabilitu antén cez špeciálne navrhnutú anténu. Na prvý pohľad nie sú vidno.

Avšak pocítite to, ako bez problémov slúchadlá fungujú. Možno jedna výhrada k aplikácii. Nemuselo by dochádzať k tomu, že slúchadlá zahlásia pripojenie a aplikácia v tom momente vypíše, že sa k nim nepodarilo pripojiť. Hlásenie treba len ignorovať a zatvoriť.

Panasonic RZ-S500W

Panasonic RZ-S500W, Zdroj: Panasonic

thumbs-up-icon

Výhody

  • Stabilita signálu v režime AAC
  • Certifikácia IPX4
  • Detailné nastavenie ANC, aké inde nenájdete

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Aplikácia by ešte vyžadovala doladiť

Cena: 149 €

Zapožičal: Panasonic

Názov modelu / Technické parametreSony WF-1000XM3Panasonic RZ-S500W
TypBluetooth 5.0Bluetooth 5.0
Veľkosť meniča [mm]68
Odhlučnenie od okoliaANC, adaptívneANC
Funkcia handsfreeánoáno
Frekvenčný rozsah [Hz]20 ÷ 20 00020 ÷ 20 000
NFCánonie
Nabíjací konektorUSB-CUSB-C
Výdrž batérie [hod.]4 s ANC6,5 s ANC
Hodnotenie
Vlastné odhlučnenie2/54/5
Odhlučnenie od okolia5/54/5
Kvalita reprodukcie4/55/5
Pomer cena / celkové možnosti4/55/5

Verdikt

Otázkou teraz je, ako vlastne zhodnotiť dvojicu testovaných slúchadiel. Bude to predovšetkým o tom, čo od nich očakávate a o akejsi priazni k značke. Vzťah k značke Sony si ale zaplatíte. Dostanete však unikátne adaptívne ANC. Za nás sme ho mali v praxi vypnuté a používali vlastné nastavenie intenzity.

Toto umožňuje aj Panasonic, a to ešte v detailnejšej forme. Sony WF-1000XM3 má množstvo technologických nastavení a možností a v tomto prípade vedú. Tiež sa nám páčili zvukové nastavenia, to sa už ale bavíme o modifikácii ekvalizérom. Panasonic RZ-S500W zase razia cestu kvality zvuku a na detailoch a čistote to je naozaj poznať. Aplikácia má tiež vstavaný ekvalizér.

Ku kvalite samotného zvuku sme sa osobitne nevyjadrovali. Je totiž výborný v oboch prípadoch. Toto je segment, keď výrobca vie, čo ponúka a z nášho pohľadu by bolo zbytočné hľadať chyby na už beztak kvalitnom zvukovom prejave.

Sony WF-1000XM3 teda vtedy, keď vyššia cena nie je problém a máte túto značku radi, poznáte ich zvuk a chcete podobné možnosti, ako majú veľké slúchadlá tejto značky.

Panasonic RZ-S500W vtedy, keď chcete vynikajúci zvuk aj bez úprav, chcete niečo ušetriť alebo hľadáte najdetailnejší ANC systém, aký zatiaľ v slúchadlách je.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.