Presne 1. júla 1979 spoločnosť Sony vydala ikonický Walkman TPS-L2.

Bol to prvý skutočne prenosný hudobný prehrávač, ktorý spôsobil revolúciu v spôsobe, akým sa dovtedy počúvala hudba. To, čo sa podarilo tomuto malému prehrávaču, sa do tej doby nepodarilo žiadnemu inému zariadeniu. Aj keď boli dostupné rôzne prenosné prehrávače a rádiá, Walkman urobil prenosnú hudbu viac súkromnou.

O štyridsať rokov neskôr už nie sú Walkmany na výslní tak, ako tomu bolo pred rokmi, ale stopa, ktorú tu tento prenosný prehrávač zanechal, je nezmazateľná.

Už dlhodobo nepoužívame kazety alebo CD. Takmer každé mobilné zariadenie, ktoré nosíme neustále pri sebe, dokáže prehrávať hudbu, streamovať a ukladať tisíce skladieb z internetu, nech sme kdekoľvek na svete. Celá myšlienka brať hudbu so sebou začala práve s legendárnym Walkmanom.

Walkman bol navrhnutý primárne pre hudbu. Aj keď to na začiatku „kariéry“ nemal ani Walkman ľahké, tak ponúkal niečo, čo sa takisto vytráca z dnešných smartfónov. Je to samozrejme 3,5 mm audio výstup pre slúchadlá, ibaže nebol len jeden, ale dokonca až dva. Už v tej dobe tak bolo veľmi jednoduché zdieľať hudbu s priateľmi a pekne v súkromí. 

Walkman v priebehu rokov pokračoval v rôznych obmenách, vrátane tzv. Discmanov a prehrávačov / recordérov MiniDisc, ako aj mnohých modernejších prenosných zariadení pre prehrávania médií, ktoré spoločnosť Sony doteraz predáva. Dnes už toto produktové zastúpenie nie je také silné ako kedysi, ale 40 rokov menenia zmýšľania, ktoré priniesol Walkman do každodenných životov, prepojenie hudby a technológií, sú stále rovnako dôležité ako kedykoľvek predtým.

Zdroj: TheVerge

Prečítajte si aj:

Huawei P30 a P30 Pro prichádzajú na Slovensko v novej nezvyčajnej farbe

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.