Nová generácia vlajkovej lode od Sony je zameraná na profesionálov.

Sony oficiálne predstavilo svoju vlajkovú loď pre rok 2022. Jej názov a ani dizajn neprekvapia – Xperia 1 IV 5G má tradične pretiahnutú konštrukciu s pomerom strán 21:9 a rovnými bočnými hranami. Vďaka tomu sa odlišuje od zvyšku trhu. Pôsobí však elegantne.

Telefón ponúka 6,5-palcový 120 Hz 4K OLED displej s podporou HDR. V porovnaní s predchádzajúcou generáciou je o 50 % jasnejší a podporuje funkciu Real-time HDR, ktorá v prípade HDR10 videí zlepšuje viditeľnosť svetlých a tmavých oblastí, a to aj v presvetlených prostrediach.

Xperia 1 IV využíva procesor Snapdragon 8 Gen 1 v kombinácii s 12 GB RAM a 256 GB úložiskom. K dispozícii je slot na microSD karty, 5000 mAh batéria a podpora 30 W rýchleho nabíjania. K dispozícii je aj bezdrôtové nabíjanie. Telefón má odolnosť voči vode na úrovni IP65/68 a využíva ochranné sklo Gorilla Glass Victus.

Vďaka optimalizácii materiálov a výrobného procesu sa poradilo znížiť hmotnosť Xperie 1 IV 5G na 185 gramov. Rozmery sú 165 × 71 × 8,2 mm. Telefón využíva operačný systém Android 12, pričom výrobca sľubuje 2 veľké aktualizácie operačného systému a 3 roky bezpečnostných aktualizácií.

Sony Xperia 1 IV 5GZdroj: Sony
Sony Xperia 1 IV 5G

Nová aplikácia Music Pro a kvalitnejšie reproduktory

Nová vlajková loď od Sony už tradične prináša pridanú hodnotu prostredníctvom funkcií, ktoré sú zamerané na špecifický segment používateľov, resp. profesionálov. Vo výbave je 3,5 mm jack, podpora 360° priestorového zvuku, Hi-Res zvuku a v káblovej a bezdrôtovej verzii a takisto technológia DSEE Ultimate, ktorá zvyšuje kvalitu komprimovaného zvuku.

Novinkou je aplikácia Music Pro, ktorá rozširuje výbavu profesionálnych aplikácií na tvorbu videa a fotiek vo výbave vlajkovej Xperie. Táto aplikácia umožňuje, podľa slov Sony, profesionálne nahrávanie hudby iba pomocou telefónu. Napríklad, pri súčasnom speve a hre na akustickej gitare dokáže Music Pro oddeliť zvuky spevu a gitary a zmiešať ich s ľubovoľným vyvážením. Nahrávku je možné následne v cloude upraviť pre jej optimálne podanie. Nahrávanie a úprava zvuku je zadarmo, cloudové spracovanie pre vysoko kvalitný zvuk je spoplatnené mesačným poplatkom.

V súvislosti s hudbou treba spomenúť aj zlepšené zabudované stereo reproduktory, ktoré sú v prípade novej generácie o niečo hlasnejšie a so zlepšeným podaním nízkych frekvencií. K dispozícii je podpora pre Dolby Atmos.

Skutočný optický zoom v rozsahu 3,5× až 5,2×

Xperia 1 IV 5G už tradične láka zadným fotoaparátom, ktorý ponúka trojicu 12 Mpx senzorov. Hlavný senzor (24 mm) má clonu f/1.7, veľkosť 1/1,7″ a optickú stabilizáciu. Ultraširokouhlý fotoaparát (16 mm) má clonu f/2.2 a veľkosť 1/2,5″. Teleobjektív so senzorom o veľkosti 1/3,5″ ponúka clonu f/2.3 až f/2.8, optickú stabilizáciu a prvý skutočný optický zoom v segmente smartfónov s rozsahom 85 až 125 mm.

Znamená to, že pokiaľ budete fotiť s ohniskovou vzdialenosťou v rozsahu 85 až 125 mm (3,5× až 5,2× zoom), telefón bude používať skutočný optický zoom v celom rozsahu priblíženia medzi uvedenými hodnotami. Pre porovnanie, niektoré konkurenčné telefóny ponúkajú napríklad optický zoom na úrovni 3,5× a 10×, avšak pri nastavení iného priblíženia v tomto rozsahu sa využíva tzv. bezstratový zoom alebo digitálny zoom.

Sony zlepšilo fotografickú výbavu telefónu aj zabudovaním podpory pre automatické zaostrenie na oko v reálnom čase pre všetky zadné fotoaparáty a tiež podporou nahrávania spomalených videí v 4K pri 120 fps pre všetky zadné senzory. Takisto platí, že všetky zadné fotoaparáty môžu sekvenčne fotiť pri 20 fps AF/AE s podporou HDR.

Sony Xperia 1 IV 5GZdroj: Sony
Sony Xperia 1 IV 5G

Konečne zlepšený predný fotoaparát a funkcie na streamovanie

Sony konečne zlepšilo aj selfie fotoaparát. Ten ponúka 12 Mpx senzor o veľkosti 1/2,9″, vďaka čomu by ste mali dostať kvalitnejšie selfie fotky aj v horších svetelných podmienkach. Predný fotoaparát podporuje záznam videa v 4K HDR s automatickým zaostrovaním.

Nová Xperia 1 IV 5G je takisto plne kompatibilná so Sony vlogovacím externým monitorom (XQZ-IV01), a to vrátane príslušenstva, ako je statív grip Sony (GP-VPT2BT), ktorý umožní okrem iného aj diaľkové ovládanie funkcií pri vytváraní videa.

K dispozícii sú takisto funkcie na zlepšenie hrania, jeho zdieľanie a živé streamovanie. Pre túto funkciu sú optimalizované zadné fotoaparáty, ak by ste chceli streamovať video, resp. herné funkcie, ak by ste chceli streamovať vaše hranie.

Sony Xperia 1 IV 5GZdroj: Sony
Sony Xperia 1 IV 5G

Cena a dostupnosť

Xperia 1 IV 5G bude na trhu od polovice júna 2022 za odporúčanú cenu 1 399 eur. Telefón si budete môcť predobjednať od 23. mája 2022 v čiernom, fialovom a bielom variante.

U vybraných partnerov získate v rámci predobjednávky aj darček v podobe slúchadiel WH1000XM4 v čiernej farbe.

Zdroj: Sony

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit