Xperia 1 Mark IV prichádza s fotoaparátom s troma zadnými objektívmi. Pomocou nich dokážete natáčať video s frekvenciou 120 sn./s v kvalite 4K HDR a samozrejme výborne fotiť. Všetko si ukážeme. 

Xperia 1 Mark IV dokáže sériovo snímať HDR fotografie s rýchlosťou 20 sn./s pri automatickom zaostrovaní a expozícii a má aj možnosť nastavenia optického zoom od 85 po 125 mm.

Pre koho je určený?

Otvorene povedané, je to telefón, ktorý si nekúpi hocikto. Je to telefón špeciálne vybavený funkciami hlavne pre kameramanov a fotografov. Osloví však aj hráčov mobilných hier, na svoje si prídu aj milovníci kvalitnej hudby. Jednak ocenia tento telefón pri jej počúvaní, ale Xperia 1 Mark IV sa uplatní aj pri vytváraní nahrávok vo vysokej kvalite a to s novou aplikáciou Music Pro.

Sony Xperia 1 Mark IVZdroj: TOUCHIT.sk
Sony Xperia 1 Mark IV a aplikácia Photo Pro so zaostrovaním na tvár a špeciálne na oko

Dizajn

Pre Sony je charakteristický extra plochý dizajn, ktorý spája minimalistický štýl s materiálmi, ale aj spracovaním prémiovej kvality. Rozmery telefónu sú 165 × 71 × 8,2 mm.

Lákadlom je tiež mimoriadne jasný 6,5-palcový OLED displej s pomerom strán 21.9 a s rozlíšením 4K HDR 120 Hz. Výrobca mu pridal aj 12 MPx selfie kameru.

Sony Xperia 1 Mark IVZdroj: TOUCHIT.sk
Sony Xperia 1 Mark IV s aplikáciou Music Pro

V spodnej časti je USB-C port a šacha na SIM kartu a microSD kartu. Na otvorenie priestoru pre SIM/microSD kartu netreba žiadny nástroj. Okrem jednej fyzickej SIM karty podporuje Xperia 1 Mark IV aj eSIM. V hornej časti je pozlátený 3,5 mm jack. Na boku je zapínacie tlačidlo kombinované so snímačom odtlačkov prstov, ďalej je tu nastavenie hlasitosti a tiež aj samostatné mechanické tlačidlo na fotenie a spustenie či zastavenie natáčania videa. Zadná strana je hladká, modul s objektívmi je vystúpený. Nad ním je ešte blesk. Telefón spĺňa certifikáciu IP68 a teda odoláva aj tlakovej vode. Dodáva sa v troch farbách – čiernej, bielej a fialovej. Displej smartfónu má vpredu aj vzadu sklo Corning Gorilla Glass Victus.

V dodávke čakajte len samotný telefón, napájací zdroj ani prepojovací kábel tu nehľadajte. Balenie je skutočne maličké a je celkom bez plastov.

Hardvérová výbava

Sony Xperia 1 Mark IV je založená na procesor Snapdragon 8 Gen 1 v kombinácii s 12 GB RAM a 256 GB úložiskom. Ide o 5G telefón a podporou sietí Wi-Fi 6E.

Smartfón je vybavený batériou s kapacitou 5000 mAh, samozrejme vydrží na celý deň prevádzky. S nabíjačkou XQZ-UC1 môžete batériu rýchlo nabiť na 50 % za 30 minút. Správca batérie zabraňuje jej prebitiu, zatiaľ čo adaptívne nabíjanie ju monitoruje počas nabíjania. Aj po troch rokoch by mala byť batéria v dobrom stave.

Xperia 1 Mark IV podporuje bezdrôtové nabíjanie a k dispozícii je aj funkcia zdieľania energie.

Sony Xperia 1 Mark IVZdroj: TOUCHIT.sk
Sony Xperia 1 Mark IV a 3,5 mm port

Softvérová výbava

Sony Xperia 1 Mark IV prichádza s operačným systémom Android 12. K tomu je nadstavba, ktorá umožňuje napr. vytvoriť rozhrania, pri ktorých môžete využívať multitasking – máte dve aplikácie na jednej ploche a údaje medzi nimi sa dajú zdieľať.

Fotografujeme

Už všetci vieme, že smartfóny fotia počas dňa veľmi podobne a ich výsledky sa podobajú na to, čo získate z profesionálnych fotoaparátov. Preto sme naše testovanie sústredili na náročné svetelné podmienky. Testovali sme v Prahe a v Karlových Varoch.

Ako sme spomenuli, zadné fotoaparáty sú tri: 16 mm, 24 mm a telefobjektív s premenlivým ohniskom od 85 po 125 mm. Umožňuje skutočný premenlivý optický zoom, čo je naozaj unikátna vlastnosť pri smartfónoch. Všetky fotoaparáty majú rozlíšenie 12 MPx.

Pozrite si výsledky.

Približovanie pomocou výberu objektívov

Fotenie kontrastných scén

Scény plné farieb

Reprezentatívna fotka

Fotka zachytávajúca svetlé aj tmavé časti. Fotené po západe slnka s ISO 80

Kompletný zoom cez deň

Vyskúšali sme aj celý rozsah zoomu so všetkými troma objektívmi. Priblíženie sme menili od 0,7 cez 1, 3,5 a 5,2 (optické) a vyskúšali sme aj digitálny zoom s priblížením 15,6×.

Celkovo hodnotíme fotografické vlastnosti tohto telefónu ako výborné. Poradí si s komplikovanými scénami. V aplikácii Photo Pro sme pri všetkých fotografiách použili manuálny režim. Jej ovládanie je veľmi podobné ako pri fotoaparátoch Alpha.

Tvoríme video

Pre video existujú dve aplikácie – Cinema Pro a Video Pro. Skúšali sme obidve a zistili sme, že Cinema Pro je špecialita, ktorá natáča vo formáte 21:9. Používa pritom kodek Venice CS, čo je výhrada profesionálnych kamier značky Sony. A presne toto je aj nasadenie tohto smartfónu – ak kameraman chce natočiť niečo, čo je výhodnejšie kvôli rozmerom natočiť smartfónom, potom je to Xperia 1 Mark IV, ktorá podáva výsledok farebne podobný ako veľké profesionálne kamery. Umožňuje nastaviť napr. ISO, vybrať objektívy (okrem predného), kodek, opakovaciu frekvenciu, bielu a pod.

Sony Xperia 1 Mark IV
Sony Xperia 1 Mark IV a aplikácia Ciname Pro

Video Pro je trochu iný príbeh – je to aplikácia pre každodenné použitie a podporuje aj selfie kameru. Jej ovládanie je jednoduchšie a výsledky sú vo formáte 16:9.

Sony Xperia 1 Mark IV
Sony Xperia 1 Mark IV a aplikácia VIdeo Pro

S týmto smartfónom sme vytvorili aj video, ktoré zachytáva dianie v našej redakcii a služobnú cenu do Českej republiky a Nemecka. Použili sme obe aplikácie, v strihacom programe využili kodek Venice CS. Zvuk sme zachytávali jednak zabudovanými mikrofónom, potom aj externým mikrofónom od firmy Sennheiser a tiež klopovým mikrofónom Rode. Sprievodný zvuk do videa sme realizovali pomocou aplikácie Music Pro. Tá má veľmi dobrú kvalitu, skutočne sa dá použiť pri nahrávaní koncertu alebo iných umeleckých diel.

Pár slov ešte k optickému zoomu. Keď robíte video, máte možnosť nastavovať zoom pomocou kombinovaného tlačidla na nastavovanie hlasitosti. V rámci teleobjektívu je zoomovanie úplne plynulé. Pri prechode medzi objektívmi a plynulej zmene zoomu vidieť mierne trhnutie.

Pozrite si výsledok

Music Pro

Toto je špeciálna aplikácia na nahrávanie zvuku. Sony tvrdí, že štúdiové nahrávanie zvuku. Funguje to tak, že naozaj môžete veľmi dobre nahrať zvuk aj so zabudovaným mikrofónom.

Sony Xperia 1 Mark IV
Odovzdávanie nahrávky na spracovanie

Následne nahrávku pošlete cez internet na štúdiové spracovanie. V rámci neho môžete napr. požadovať odstránenie hluku v pozadí, ďalej oddelenie zvuku nahratého jedným mikrofónom na stopu napr. gitara a hlas. A tieto stopy ďalej upravovať, napr. meniť ich hlasitosť a potom všetko zase spojiť dokopy.

Sony Xperia 1 Mark IV
Pôvodná a spracovaná nahrávka zvuku

V rámci mobilu Xperia 1 Mark IV máte mesiac na vyskúšanie a potom platíte okolo 5 eur mesačne za spracovanie dát. Uplatňujú sa tu aj niektoré dátové obmedzenia.

Sony Xperia 1 Mark IV
Export upraveného zvuku v požadovanom formáte

Reálne vyskúšanie Music Pro nájdete v našom videu.

Vyhodnotenie

Sony Xperia 1 Mark IV je špecifický telefón. Po hardvérovej aj softvérovej stránke je to to špička a predáva sa za špičkovú cenu. Veľkou výhodou sú objektívy Zeiss a je jasné, že fotky aj video z tohto telefónu vyzerajú veľmi dobre. Rovnako tak je to so zvukom. Ideálne je, ak používate Sony Xperia 1 Mark IV s drôtovými slúchadlami Sony a máte kvalitný zdroj hudby – aj preto dostávate s telefónom 3-mesačný prístup na TIDAL.

Sony Xperia 1 Mark IV nebude z hľadiska jeho ceny určite masovo predávaný telefón. Kúpia si ho majitelia fotoaparátov Alpha, ktorí jednak poznajú fotoaparátu a tiež môžu Xperiu použiť ako externý displej pre svoj fotoaparát.

Cena: 1 399,00 eur

Zapožičal: Sony

Páči sa nám

  • kvalita objektívov
  • plynulý optický zoom
  • 3,5 mm jack port pre slúchadlá aj mikrofón
  • kvalita OLED displeja
  • samostatná mechanická spúšť
  • certifikát IP68

Nepáči sa nám

  • napájací zdroj ani kábel nie sú v dodávke
  • vyššia cena
  • komplikovanejšie nastavenie viacerých aplikácií na displeji

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.