Testovali sme telefón Sony Xperia 5 V so 6,1-palcovým OLED displejom s rozlíšením 1080 × 2520 pixelov a s frekvenciou 120 Hz. Je to Xperia ako ju poznáme, verná pomeru strán 21 : 9.

Základný popis

Displej podporuje HDR10 a BT2020, nie však Dolby Vision. Chránený je ochranným sklom Corning Gorilla Glass Victus 2. Reproduktory sú stereofónne, reprodukcia zvuku je kvalitná. Operačným systémom je Android 13, vo výbave je aj NFC. Farebná verzia je čierna, modrá a platinovo šedá.

Displej a odolné vyhotovenie

Displej je celkom plochý, rohy sú zaoblené a rám telefónu je z hliníka. Telefón sa dobre drží v ruke. Ako to pri telefóne Xperia býva, ľahko sa šmýka na stole a keď je tento nevyvážený, je tu riziko, že vám po chvíli spadne zo stola na zem. Odolnosť je IP68, čo sme si aj vyskúšali trvalým ponorením do vody.

Sony Xperia 5 VZdroj: TOUCHIT.sk
Sony Xperia 5 V

Hardvérová výbava

Výrobca pridal na procesorovej výbave, je tu Snapdragon 8 Gen 2 a k tomu v našom prípade v kombinácii s 8 GB RAM a 256 GB úložiskom. Výhodou je podpora microSD karty a rovnako tak 3,5 mm jack port na hornom paneli telefónu pre slúchadlá alebo externý mikrofón.

Softvérová výbava

V softvérovej výbave telefónu je aj Music Pro, čo je softvér na štúdiovú úpravu zvuku nahraného cez zabudovaný mikrofón alebo cez externý Sony mikrón. Je to platená webová služba, ktorú si môžete bezplatne vyskúšať. My sme tak urobili a naozaj je to vylepšenie nahraného zvuku.

Sony Xperia 5 V a pripojenie drôtových slúchadiel.Zdroj: TOUCHIT.sk
Sony Xperia 5 V a pripojenie drôtových slúchadiel.

Batéria a nabíjanie

Nechýba odolnosť voči vode na úrovni IP68 a 5000 mAh batéria. S ňou nám telefón vydržal na dva dni prevádzky. Telefón podporuje 30 W nabíjanie a funguje aj bezdrôtové nabíjanie. S 30 W nabíjačkou nabijete batériu na 50 % za pol hodiny. My sme si vyskúšali aj nabíjanie iného telefónu pomocou Xperie 5 V. Prepojovacím portom je USB-C 3.2, v spodnej časti je šachta pre dvojicu SIM kariet alebo kombináciu SIM karta a microSD karta.

Sony Xperia 5 V a koimbinovaná šachta aj pre microSDZdroj: TOUCHIT.sk
Sony Xperia 5 V a kombinovaná šachta aj pre microSD

Fotografovanie

Naozaj došlo v prípade Sony Xperia 5 V k zníženiu počtu fotoaparátov. Teraz je v zadnej časti dvojica fotoaparátov a chýba tu samostatný teleobjektív. Namiesto toho Sony ponúklo dvojnásobný bezstratový zoom. To sme si samozrejme vyskúšali.

Ako funguje zoom?

Odfotila Sony Xperia 5 V so zoomom 1,0 ×Zdroj: TOUCHIT.sk
Odfotila Sony Xperia 5 V so zoomom 1,0 ×
Odfotila Sony Xperia 5 V so zoomom 2,0 ×Zdroj: TOUCHIT.sk
Odfotila Sony Xperia 5 V so zoomom 2,0 ×
Odfotila Sony Xperia 5 V so zoomom 0,7 ×Zdroj: TOUCHIT.sk
Odfotila Sony Xperia 5 V so zoomom 0,7 ×

Sony Xperia 5 V a dvojica  zadných fotoaparátovZdroj: TOUCHIT.sk
Sony Xperia 5 V a dvojica zadných fotoaparátov

Na boku telefónu je snímač odtlačkov prsta, ktorý funguje dostatočne rýchlo. Na pravej strane je zase hardvérové tlačidlo spúšte, ktoré je primárnym spôsobom na fotografovanie a realizáciu videa.

Špeciálne hardvérové tlačidlo spúšte na Sony Xperia 5 VZdroj: TOUCHIT.sk
Špeciálne hardvérové tlačidlo spúšte na Sony Xperia 5 V

Hlavný objektív má rozlíšenie 48 Mpx a jeho clona je f/1.9, pre tento fotoaparát je aj optická stabilizácia. K tomu je tu navyše 12 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát s clonou f/2.2.

Zdroj: TOUCHIT.sk

Na fotografovanie je použitý špeciálny softvér Photography Pro, ktorý je jasne robený tak, aby sa používatelia fotoaparátov Sony Alpha cítili ako doma. Je tu aj režim Basic, keď všetko funguje na jedno potlačenie tlačidla spúšte ako je to bežné v iných smartfónoch. Špecialisti tu nájdu aj možnosť nastavenia režimu čistého manuálu, kde sa dá presne nastaviť biela, ISO či doba uzávierky.

Sony Xperia 5 V a softvérová výbava z fotoaparátov Sony AlphaZdroj: TOUCHIT.sk
Sony Xperia 5 V a softvérová výbava z fotoaparátov Sony Alpha. Nastavený režim je Manual

Fotenie pri zníženej úrovni svetla

Sony Xperia 5 V si poradí aj so zníženou úrovňou svetla a výsledky sú celkom dobré.

Odfotila Sony Xperia 5 V v šereZdroj: TOUCHIT.sk
Odfotila Sony Xperia 5 V v šere pohostinstva
Odfotila Sony Xperia 5 V v šereZdroj: TOUCHIT.sk
Odfotila Sony Xperia 5 V v šere
Odfotila Sony Xperia 5 V v tmeZdroj: TOUCHIT.sk
Odfotila Sony Xperia 5 V v tme

Ďalšie vlastnosti

Sony Xperia 5 V umožňuje automatické zaostrenie na oko fotenej osoby. To sme si samozrejme vyskúšali.

Odfotila Sony Xperia 5 V pri zaostrení na oko človekaZdroj: TOUCHIT.sk
Odfotila Sony Xperia 5 V pri zaostrení na oko človeka

K tomu je ešte predný selfie fotoaparát s rozlíšením 12 Mpx, clonou f/2.0. S ním je možné fotiť len v režime Basic, iné režimy pre tento fotoaparát nie sú dostupné.

Odfotila Sony Xperia 5 V so Selfie kamerou v režime basicZdroj: TOUCHIT.sk
Odfotila Sony Xperia 5 V so Selfie kamerou v režime basic

Záznam videa

Sony Xperia 5 V umožňuje záznam videa v 4K pri 30 fps. Aj v tomto prípade je k dispozícii špeciálny softvér Video Pro, ktorý sa zase podobá na kamery od firmy Sony. V aplikácii Cinema Pro je podporovaný aj profil Venice CS.

Sony Xperia 5 V a aplikácia Video ProZdroj: TOUCHIT.sk
Sony Xperia 5 V a aplikácia Video Pro

Xperia 5 V umožňuje kvalitný záznam videa v 4K, pričom má vo výbave mikrofón na záznam hlasu. Nahrávali sme s ním video na veľmi rušnom mieste, konkrétne na tlačovej konferencii s hlasmi okolia. Hlas hovoriacej osoby bol však preferovaný a naozaj sme ho dokázali dobre zachytiť.

Sony Xperia 5 V a snímač odtlačku prstaZdroj: TOUCHIT.sk
Sony Xperia 5 V a snímač odtlačku prsta

Rozmery telefónu sú 154 × 68 × 8,6 mm, hmotnosť je 182 gramov. Súčasťou dodávky je len samotný telefón a pár používateľských papierov. Balenie je mimoriadne tenké a je z recyklovaného papiera.

V celkovom hodnotení ide o telefón, ktorý si kúpi fanúšik fotoaparátov Sony Alpha či kamier od tejto značky. Je to kvalitne vyhotovený telefón, ktorý celkom ustál to, že prišiel o jeden zadný fotoaparát. Fotí veľmi dobre, dá sa naozaj urobiť aj priblížená fotografia, ale len do istej miery. Má dostatočnú výdrž na batériu a je vysokoodolný.

Cena: 1019 eur

Zapožičal: Sony

Zdroje: vlastné, Sony

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.