V predaji sú už dva telefóny s takýmto displejom.

Sony na veľtrhu MWC 2019 v Barcelone predstavilo smartfóny s novým formátom displeja. Obrazovka má totiž pomer strán 21:9, čo podľa výrobcu prináša lepší zážitok zo sledovania multimédií a takisto aj ďalšie výhody.

Sony predstavilo tri telefóny s obrazovkou 21:9. Modely Xperia 10 a Xperia 10 Plus sú už v predaji, na vlajkovú loď Xperiu 1 sa stále čaká. Na trh by sa mala dostať koncom jari. Xperia 10 sa predáva za 349 eur a nájdete ju v ponuke všetkých operátorov a tiež aj vo voľnom predaji. Xperia 10 Plus má cenu 429 eur, takisto je už dostupná.

Sony Xperia 1

Zobrazí viac obsahu

Displej s pomerom strán 21:9 umožňuje zobraziť viac obsahu v porovnaní s displejom 18:9 pri zachovaní totožnej šírky telefónu. Je to logické, displej je viac natiahnutý na výšku. A pokiaľ vám to nebude prekážať, získate väčšiu zobrazovaciu plochu pri zachovaní šírky telefónu, ktorá sa pohodlne drží v jednej ruke.

Aj preto Sony odporúča Xperiu 10 všetkým milovníkom Xperií Compact. Xperia 10 sa týmto telefónom približuje najviac. Jej šírka je 68 mm, Xperia XZ2 Compact má šírku 65 mm. Xperia 10 je takisto tenšia, z hľadiska výšky má však ďaleko k malým telefónom.

Porovnanie displeja 21:9 hore a 18:9 dole

Lepší multitasking

Formát 21:9 prináša výhodu aj z hľadiska multitaskingu. V porovnaní s formátom 16:9 získate až o 31% viac plochy, čo v praxi znamená, že si môžete pozerať webovú stránku, pričom uvídite totožný obsah ako na displeji 16:9 a zároveň môžete mať spustený YouTube v malom okne.

21:9 využijete pri sledovaní služieb ako Netflix a Amazon Prime Video, ktoré už ponúkajú obsah aj v tomto formáte. Tak ho natočili samotní tvorcovia, nie je teda upravovaný pre iný formát strán a uvidíte presne to, čo zachytila kamera. Samozrejme, v tomto prípade záleží aj na vašich zvyklostiach, či sledujete na smartfóne aj niečo iné ako ukážky filmov na YouTube.

Pomer strán 21:9 využívajú aj niektoré video služby

Optimalizované ovládanie pomocou gest a bočného panelu

V prípade natiahnutého displeja sa logicky objavuje otázka, ako je to s ovládaním jednou rukou. Už v prípade displejov 18:9 je problém pokryť palcom celú zobrazovaciu plochu a v prípade obrazoviek 21:9 to bude pre väčšinu používateľov nemožné.

Sony však myslelo aj na toto a preto v prípade nových Xperií zoptimalizovalo ovládanie gestami a bočný panel Side Sense. V praxi to znamená, že pohybovým gestom jednoducho stiahnete hornú lištu a rovnako si zobrazíte zoznam všetkých aplikácií. Panel Side Sense je teraz možné aktivovať poklepaním na čiarku pri bočnej hrane displeja, takže telefón dokážete efektívne ovládať iba v rámci jednej štvrtiny displeja.

Bočný panel Side Sense využíva aj umelú inteligenciu, aby vám na základe používania ponúkol tie správne aplikácie či nastavenia

V prípade samotných aplikácií sa použitiu dvoch rúk už v niektorých prípadoch nevyhnete, avšak základnú navigáciu v rozhraní systému Android zvládnete aj jednou rukou.

Dodajme, že Xperia 10 ponúka 6-palcový Full HD+ displej, procesor Snapdragon 630, 3 GB RAM a 64 GB úložisko a 2870 mAh batériu. Verzia 10 Plus má 6,5-palcový Full HD+ displej, Snapdragon 636, 4 GB RAM, 64 GB a 3000 mAh batériu.

Sony Xperia 10

Prečítajte si aj:

Sony Xperia 1 oficiálne: Prvý smartfón s 21:9 displejom je tu

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit