Sony má v ponuke ďalší z cenovo dostupných kúskov. V tomto prípade ide o silnejší z modelového radu E4. Prívlastok „g“ v sebe zahŕňa nielen podporu LTE, ale aj rapídne rýchlejší telefón. K tomu už tradične dostanete výhody softvérových riešení Sony.

Dizajn a vyhotovenie

Bočný panel a umiestnenie ovládacích tlačidiel

Bočný panel a umiestnenie ovládacích tlačidiel

Telefón pôsobí širšie vzhľadom na pomer k dĺžke. Má oblé hrany, ktoré sú vlastne zaoblením zadného krytu. Ten vaničkovým dizajnom prechádza až k bokom. Ako celok je telefón pevný, no zároveň sa dá kryt odňať bez toho, aby ste si na ňom vylámali nechty. Hrúbka telefónu je 10,8 mm, no ani tak nie je akumulátor používateľsky vymeniteľný. Myslíme si, že drvivá väčšina používateľov svoj telefón po dvoch rokoch vymení. Určite aj skupina, ktorá si zaobstará práve takýto cenovo dostupný model. Sloty na microSIM a microSDHC kartu sú naboku a dostať sa k nim dá pod krytom telefónu.

Okrem čierneho existuje aj biele vyhotovenie

Okrem čierneho existuje aj biele vyhotovenie

Telefón má naboku výrazne vystúpené tlačidlá na zapnutie a ovládanie hlasitosti. Aj preto si ho vždy pri uchopení do ruky prakticky ihneď zapnete. Je to tým, že výrobca dal tlačidlá do stredovej časti pravej hrany. A tým, že dal tlačidlá ovládania pod tlačidlo zapnutia, budete si veľmi často meniť hlasitosť. Z iného uhlu pohľadu výborná vec pre používateľov s kratšími prstami, napríklad pre deti. V tejto verzii nechýba NFC, o čom informuje ikona na zadnej strane krytu. Pri hrúbke tela nie je prekvapením, že 5 MPix fotoaparát aj LED dióda sú úplne zapustené v línii so zadným krytom.

Prečítajte si aj ďalšie zaujímavé články:
Kúpiť či nekúpiť novú Sony Xperia Z3+?
Crash test Sony Xperia Z3
Pitvali sme Sony Xperia Z3

Nabíjací konektor je na ľavej hrane. Audio konektor zostal na hornej hrane. Zaujímavosťou je aj riešenie nabíjania. V balení je kábel kratší ako 10 cm.

Technológie a používanie

Zapnutie a sprievodca nastavením jasne ukázali, že výrobca upgradoval nielen podporu LTE,  ale aj výkon. Výkonnejší procesor MediaTek 6732 bol okamžite cítiť a jeho výber považujeme za správnu voľbu. Kapacita operačnej pamäte je 1 GB, úložný priestor s 8 GB kapacitou bude treba rozšíriť SD kartou. Xperia E4g využíva operačný systém Android vo verzii 4.4.4 a výrobca integroval svoju grafickú nadstavbu. Tá sa nám páči už roky a tak používatelia dostávajú prepracované rozhranie ako základnú súčasť. Vzhľadom na model E4 je rozhranie celkovo rýchlejšie. Zvýšila sa aj rýchlosť použitia fotoaparátu. Fotografie sú v primeranej kvalite, dokonca ani pri umelom osvetlení sme nezaznamenali výrazný šum. Navyše tu sú rôzne režimy fotenia a pridávanie efektov, tak ako to majú aj iné modely smarftónov Xperia. Zaostrovanie je v tejto triede rýchle. Počítajte zhruba s jednou sekundou po ťuknutí prstom na displeji, kam chcete zaostriť.

Rozhranie

Displej má rozlíšenie 540 × 960 bodov, no z reálneho priestoru si niečo ukroja aj tlačidlá hlavného panela. Keď vezmeme do úvahy, že vďaka tomu nie je okolo displeja veľký rám, používateľ môže jedine získať. K dispozícii sú užitočné widgety, ale najmä kompletné témy na zmenu farby grafického rozhrania. Dlhodobo sa nám páči aj výber farebných tapiet od Sony. Sú živé a nerušivé. Je to detail, na ktorý si ľahko zvyknete, najmä ak máte k dispozícii stiahnutie ďalších motívov on-line.

Smartfón je vhodný aj pre používateľov, ktorí nepotrebujú vždy plné rozhranie operačného systému. Práve pre nich je tu obrazovka Simple Home vo forme spúšťača (launcheru) a tak sa ľahko prepnete do nového rozhrania. Sú tu len najpoužívanejšie ikony, pričom ostatné sú v adresároch.

Úspora energie

Obrazovka z režimu Ultra STAMINA. Pri 45% kapacite akumulátoru, telefón hlási viac ako 8 dní výdrže v pohotovostnom režime

Obrazovka z režimu Ultra STAMINA. Pri 45% kapacite akumulátoru, telefón hlási viac ako 8 dní výdrže v pohotovostnom režime

Režimy STAMINA a Ultra STAMINA sú používateľom zariadení Sony Xperia dobre známe a z našej vlastnej skúsenosti aj užitočné a skutočne prínosné. Majú na starosti úsporu energie. Prvý je vhodný napríklad počas cestovania. Vtedy sa zaujímate aj o to, ako dlho telefón vydrží bez potreby nabíjania, no nechcete sa príliš obmedzovať. Po vypnutí displeja sa ukončia aplikácie, ktorým vyslovene nepovolíte zostať zapnuté. Zastaví sa aj dátová prevádzka (môžete ale zvoliť aj ponechanie zapnutého spojenia), obmedzí sa výkon CPU a navyše je možné tento režim aktivovať automaticky. Nastavenie percentuálnej kapacity akumulátora, kedy sa STAMINA zapne, je na používateľovi. Pokojne môžete nastaviť používanie už od 100%. Ultra STAMINA je režim, ktorý  jednoducho povedané, spraví zo smartfónu hlúpy telefón. Deaktivuje, čo sa dá. Teda vypne takmer všetky funkcie systému Android, ponechá len prístup k základným aplikáciám ako kontakty, SMS, kalkulačka, hodiny, album atď. Multitasking ani prepínanie programov nie je dostupné.

 

Model telefónuSony Xperia E4g
Operačný systémAndroid 4.4.4
Formát SIM kartyMicro SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]1 000 / 8 000 / –
Procesor1,5 GHz, 4-jadrový, 32-bitový, MT6732
Displej, počet fariebLCD IPS, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]4,7 / 540 × 960
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na kartumicroSDHC do 32 GB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, BGN, áno, áno, áno
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA, LTE
Fotoaparát / video5 Mpix, autofocus / 1920 × 1080, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostinie, 2300 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]12,7 / 653
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]133 × 71 × 10,8 / 135
Cena [EUR s DPH]149
Benchmarky Výsledky:
Smartbench 2012 – Productivity / Gaming index6326 / 4532
Quadrant Standard – Total score9987
AnTuTu Benchmark – Total score32608
A2 Benchmark HQ test – Total score549005
PCMark for Android – Work performance3005
3DMark Extreme – Total score5031
Graphic4379
Physics10504

Kedy je tento režim vhodný? Napríklad na stanovačke, turistike a miestach , kde nebudete môcť telefón len tak nabiť, reálne nebudete mať poriadne prístup k signálu, nieto Wi-Fi, a teda vystačíte so základnými funkciami.

Verdikt touchIT

Sony Xperia E4g je naozaj slušný telefón nižšej strednej triedy. Je dostatočne rýchly na všetky bežné pracovné aj multimediálne úlohy. Ocenili sme kvalitne navrhnuté rozhranie od Sony, ktoré zahŕňa voľbu zjednodušeného zobrazenia. Ideálne napríklad pre starších ľudí alebo deti. Hodnotnou funkciou sú aj úsporné režimy STAMINA. Máme ich vyskúšané, môžete sa na obidva spoľahnúť. A dokonca si vieme predstaviť s telefónom spraviť aj nejaké fotky. Kvalita je v tejto triede dobrá a rýchlosť aplikácie a fotenia takisto.

Hodnotenie

+ pogumovaný zadný kryt, celková pevnosť, výmena kariet, vysoký výkon vo svojej triede, rozhranie Xperia, LTE a NFC, režim STAMINA
– v zásade žiadne podstatné

Cena: 149 EUR
Zapožičal: Sony Slovakia

Ceny v odporúčaných obchodoch:

8.0 Cenovo dostupný mobil

Sony Xperia E4g je naozaj slušný telefón nižšej strednej triedy. Je dostatočne rýchly na všetky bežné pracovné aj multimediálne úlohy.

  • Dizajn a konštrukcia 8
  • Výbava/cena 9
  • Dodatočné funkcie 8
  • Výdrž 7
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.