Sony potvrdzuje povesť jedného z lídrov v smere rýchlosti implementácie najaktuálnejšieho Androidu.

V čase kedy je v trende bezrámikový dizajn smartfónov si japonská spoločnosť Sony ide vlastným smerom, začo často musí čeliť kritike zo strany odbornej verejnosti i bežných spotrebiteľov. Kritika však určite nie je na mieste, ak niekto spomenie Sony v súvislosti s rýchlosťou nasadenia najaktuálnejšieho operačného systému Android. Veď tohtoročná vlajková loď Xperia XZ Premium bola vôbec jedným z prvých telefónov, ktoré dostali aktualizáciu na najnovší mobilný operačný systém od Google. Čo konkrétne jej táto aktualizácia priniesla, sa môžete dozvedieť v tomto samostatnom článku.

Ďalšími šťastlivcami budú majitelia modelov skrývajúcich sa pod označením XZ, respektíve XZs. Pre oba modely je totiž od piatku (24.11.217) postupne uvolňovaný firmvérový update s číselným označením 41.3.A.0.401 o veľkosti približne 1,2 GB. Tento obsahuje aj najnovšie zapracované novembrové bezpečnostné záplaty.

Sony patrí veľká pochvala, berúc do úvahy fakt, že na ôsmej generácii Androidu s označením 8.0 Oreo aktuálne celosvetovo beží len niečo menej ako 0,3% smartfónov. Väčšina zariadení s Androidom stále beží na viac ako dvojročnom Androide 6.0 Marshmallow (30%) či dokonca Androide 5.0 Lollipop (27%). Práve po príchode Orea sa však do budúcna má problém s rýchlosťou aktualizácií Androidu, respektíve jeho nadstavieb od jednotlivých výrobcov vyriešiť. Môže za to tzv. „Project Treble“, ktorý v podstate znamená oddelenie firmvéru od aplikačného rámca Androidu, čoho výsledkom je možnosť vydania aktuálnej verzie Androidu jednotlivými výrobcami bez nutnosti implementácie vlastných aktualizovaných ovládačov k novému systému.

Zdroj: Xperia Blog

 

Prečítajte si aj:

Čo potrebuje Sony spraviť, aby sa v segmente smartfónov vrátilo späť do hry?