Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Sony oznamuje, že asociácia Technical Image Press Association znovu ocenila inovácie spoločnosti Sony celkom štyrmi cenami TIPA.

V tomto roku si spoločnosť Sony odniesla okrem iného aj titul za: „Najlepší profesionálny fullframový fotoaparát“ (Best Full Frame Professional Camera) pre fotoaparát Alpha 7 RV a „Najlepší profesionálny fotoaparát na tvorbu obsahu“ (Best Professional Content Creator Camera) pre fotoaparát ZV-E1.

NAJLEPŠÍ PROFESIONÁLNY FULLFRAMOVÝ FOTOAPARÁT: Sony Alpha 7R V

Redaktori časopisu TIPA jednohlasne zvolili za víťaza fotoaparát Alpha 7R V ako veľmi pôsobivý, pohotový a flexibilný fotoaparát, ktorý posúva latku funkcií a vlastností pre profesionálnych fotografov. Ponúka 61 Mpx fullframový snímač, záznam videa v rozlíšení 8K a systém stabilizácie obrazu s účinnosťou 8 krokov. Ponúka bezprecedentnú presnosť a rýchlosť pri sledovaní a predvídaní pohybu množstva objektov vďaka pokročilému systému ostrenia s umelou inteligenciou. Vďaka technológii Exmor R BSI a procesoru BIONZ XR disponuje fotoaparát Alpha 7R V pozoruhodným 15-stupňovým dynamickým rozsahom a rozšírenou schopnosťou fotografovať pri slabom osvetlení. Pri snímaní rýchleho pohybu, kedy o dokonalom zábere rozhoduje okamih trvajúci zlomok sekundy, zúročia fotografi schopnosť fotoaparátu zachytiť 10 snímok za sekundu v plnom rozlíšení pre až 583 po sebe idúcich komprimovaných snímok RAW – s plnohodnotnou AE/AF – a pri snímaní JPEG neuveriteľných 1000 po sebe idúcich snímok v jednej sérii.

NAJLEPŠÍ PROFESIONÁLNY FOTOAPARÁT NA TVORBU OBSAHU: Sony ZV-E1

Kompaktný a plnoformátový fotoaparát ZV-E1 je určený pre náročných tvorcov obsahu, ktorí chcú nahrávať obsah na cestách i v štúdiu bez potreby štábu alebo následného spracovania. Ponúka nové funkcie Al na sledovanie pohybujúcich sa objektov. Zvládne interakciu viacerých objektov a možno na ňom nastaviť rôzne vizuálne efekty a tóny pomocou mnohých nastavení na vlogy s kinematografickou úrovňou spracovania. Možnosti ovládania sú ľahko prístupné prostredníctvom dotykového displeja alebo na diaľku prostredníctvom chytrého telefónu. Dynamic Active Mode poskytuje zvýšenú stabilizáciu pre slobodu pri fotografovaní a nakrúcaní z ruky, zatiaľ čo AI čip inteligentne orezáva obraz, aby bol váš objekt neustále v centre pozornosti.  Početné možnosti pripojenia zahŕňajú aj živé vysielanie prostredníctvom pripojenia USB. Vstavaný mikrofón s tromi vložkami zachytáva zmeny smeru zvuku a možno ho nastaviť ručne alebo zapnúť automatickú detekciu. Bonusom je prístup do ekosystému Sony Creators` Cloud, ktorý umožňuje úpravy a zdieľanie médií v cloude.

NAJLEPŠÍ ŠTANDARDNÝ PEVNÝ OBJEKTÍV: Sony FE 50mm F1.4 GM

Tento pevný objektív s maximálnou clonou f/1,4 je ideálny na fotografovanie pri slabom osvetlení a na zhotovovanie momentiek. Objektív G Master s 11-lamelovou clonou a možnosťou ostrenia na vzdialenosť 40,6 cm je ideálny ako univerzálny objektív, ktorý dokáže zabezpečiť úžasný bokeh. Redaktorov časopisu TIPA zaujalo začlenenie nových konštrukčných a ovládacích prvkov, vďaka ktorým je objektív rovnako vhodný na nakrúcanie videí ako aj na fotografovanie, vrátane dvoch tlačidiel na uzamknutie zaostrenia a manuálneho ostriaceho krúžku Linear Response na jemné ovládanie zaostrenia. Konštrukcia odolná proti prachu a vlhkosti kladie zvláštny dôraz na škáry, tlačidlá a spínače. Fluórová povrchová vrstva predného člena chráni objektív v náročných podmienkach. Rovnako ako všetky objektívy Sony radu G Master minimalizujú špeciálne členy aberáciu i skreslenie. Zároveň poskytujú vynikajúce rozlíšenie, ostrosť, zvýšenú čistotu a presnosť farieb.

NAJLEPŠÍ ŠTANDARDNÝ ZOOMOVÝ OBJEKTÍV: Sony FE 20-70mm F4 G

Moderné objektívy musia vyhovovať ako potrebám tvorcov videí, vrátane vlogov, tak aj potrebám fotografov. Sony FE 20-70 mm spĺňa obe tieto podmienky. Slúži ako vynikajúci širokouhlý objektív, ktorý rozširuje univerzálny zoom 24-70 mm na veľmi praktických 20 mm na krátkom konci. To kameramanom ponúka široké zorné pole na selfie, fotografovanie krajiny alebo udalostí s vynikajúcou ostrosťou až ku krajom.  Ohnisková vzdialenosť 70 mm (portrétna) je ideálna na fotografovanie z nadhľadu, rozhovory a prácu s detailmi, pričom clona s 9 lamelami zabezpečuje mäkký bokeh efekt. Dva motory XD zabezpečujú plynulý a tichý výkon ostrenia, prepracovaná konštrukcia eliminuje efekt „dýchania“ pri ostrení, focus shift a axiálny posun, pričom aktívny režim stabilizácie obrazu ešte viac skvalitňuje jeho schopnosti pri nakrúcaní videa.