Antivírusový program od Sophosu je trochu iný antivírus, než bežne poznáte. Ak sme niekedy tvrdili, že antivírusy pracujú úplne automaticky, tu to platí dvojnásobne.

Nainštalujete a aj zabudnete, že ho máte. No, úplne sa naň zabudnúť nedá a Sophos Home Premium vám bude jemne zafarbovať okraje chránených okien aplikácií.

Takisto vás informuje o tom, proti akým útokom chráni vaše programy. Iné zabezpečenie použije pri kancelárskych programoch, iné pri webových prehliadačoch. Nie je to otravné, notifikácie sa zobrazia len raz pri prvom spustení nového programu od nainštalovania tohto antivírusu.

Silný antivírus

Program je v základe len antivírus. Nemá firewall ani iné špecializované moduly, tak ako ich možno poznáte. Všetky potrebné funkcie na ochranu vašich platieb cez internet alebo ochranu pred ransomvérom máte zabudované.

Všetko sa nastavuje v internetovom prehliadači. Okno programu má len tri viditeľné funkcie. Sú nimi spustenie testu celého počítača, spravovanie nastavení (otvoria sa v prehliadači) a pridanie lokálnych výnimiek na vylúčenie z kontroly súborov.

Kto by si predsa len potreboval nastaviť špecifické parametre, dá sa to spraviť cez rozhranie v prehliadači. Tu napríklad nájdete definovanie toho, aké stránky sa na počítači dajú pozerať. Webový filter rozdeľuje internetový obsah na niekoľko úrovní a vy si definujete, čo presne chcete blokovať.

Na výber sú klasické kategórie ako násilie, zbrane, hacking, ale aj stránky s náboženskou tematikou, nakupovanie atď. My sme filter vyskúšali a niektoré stránky ním prešli. Väčšinu však zablokoval a navyše stále tu možnosť pridať špecifické weby, ktoré chcete na danom počítači blokovať.

Webové rozhranie je výhodné v tom, že obsahuje všetky licencie a počítače, ktoré máte k účtu prihlásené. Vidíte sumár rozpoznaných hrozieb, ale aj to, na aké blokované stránky sa pokúšalo z daného počítača pripojiť. Nainštalujte program pre celú rodinu a budete môcť vidieť štatistiku napríklad vašich detí. V prípade potreby im viete na diaľku umožniť prístup na vybranú kategóriu stránok.

Súčasťou ochrany je sledovanie programov, ktoré pristupujú k webovej kamere. Jednotlivé notifikácie sú farebne odlíšené, na základe čoho zistíte ich dôležitosť a rizikovosť hlásenej udalosti. Program blokuje stránky, na ktorých sa ukáže škodlivý kód, sleduje reputáciu súborov, ktoré sťahujete z internetu a tiež chráni proti zachytávačom stlačených klávesov.

Intercept X

Je to technológia, ktorá je najnovšie implementovaná aj tomto antivíruse. Pracuje na princípe deep learning, strojového učenia a neurónových sietí. Nebojte sa byť pripojení na internet. Práve pripojenie počítača na internet robí tento antivírus ešte silnejší.

Komunikuje so servermi výrobcu, ktoré majú najnovšie vzorky a analýzy škodlivých a rizikových kódov. Je to rýchlejšie, ako distribuovanie aktualizácií. Antivírus totiž pri rezidentnej ochrane komunikuje so servermi výrobcu a preveruje podozrenia priamo z hlavných databáz.

Práve neurónové siete pomáhajú rýchlo zachytiť neznámy kód, ktorý sa ale podobá na škodlivý a používateľa upozorniť alebo jeho činnosť priamo zablokovať.

Verdikt

Sophos Home Premium sa dá nainštalovať až na desať počítačov. Prvých pár hodín používania pravdepodobne pocítite spomalenie spúšťania aplikácií. Nič dramatické, podľa našich skúseností do troch sekúnd, oproti bežnej rýchlosti spustenia.

Postupne sa ale program naučí, ktoré programy už netreba kontrolovať. Nebude tak spomaľovať prácu počítača. Takisto aj ďalšie kontroly súborov budú rýchlejšie, teda pokiaľ sa neobjavia nové verzie a nebude ich treba opätovne preveriť.

V oblasti antivírusov má nadštandardnú výbavu siahajúcu k výbave podstatne drahších bezpečnostných programov.

Cena: 28 EUR / 1 rok / 10 PC

Link: www.sophos.cz

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.