Tieto informácie môže prečítať každý, kto nájde váš telefón, a to aj bez jeho odomknutia.

Máte vyplnené SOS informácie vo vašom telefóne? Mnoho používateľov vôbec nevie, že takúto funkciu ich smartfón ponúka a pritom je to funkcia, ktorá môže zachrániť váš smartfón. Alebo aj váš život. Záleží od konkrétnej situácie a od toho, kto nájde váš (stratený) smartfón, resp. vás. Faktom je, že ja som už jeden stratený iPhone vďaka tejto funkcii vrátil jeho majiteľovi.

SOS informácie si môžete nastaviť rýchlo a jednoducho. Táto funkcia je dostupná pre iPhony a pre takmer všetky Android smartfóny. Postup nastavenia sa v prípade Androidu môže mierne odlišovať, avšak verím, že na základe inštrukcií v článku sa k tomuto nastaveniu nakoniec dostanete.

Ako nastaviť SOS informácie na iPhone

V prípade iPhonu je postup jednoduchý. Stačí:

  • ísť do Nastavení – Zdravie – Zdravotné ID (ak toto nastavenie nevidíte, pravdepodobne ste odinštalovali aplikáciu Apple Zdravie. Nainštalujte ju z obchodu App Store),
  • a vyplniť potrebné informácie. Kľúčové nastavenie je Tiesňové kontakty, nakoľko toto telefóne číslo, resp. tieto čísla sa zobrazia človeku, ktorý nájde váš iPhone a zobrazí si vaše SOS informácie.

Skontrolujte si tiež, či máte zapnutú položku Núdzový prístup a pokiaľ nie, tak ju zapnite. Toto nastavenie ovplyvňuje, či je možné zobraziť vaše SOS informácie aj na zamknutom iPhone.

iPhone: Nastavenie SOS informáciíZdroj: TOUCHIT
iPhone: Nastavenie SOS informácií

Ako nastaviť SOS informácie na Androide

V prípade Android smartfónov sa môžu niektoré detaily mierne odlišovať, ale vo všeobecnosti je potrebné nájsť nastavenie:

  • Bezpečnosť a tieseň (Xiaomi + väčšina Android telefónov) – Zdravotné údaje a Tiesňové kontakty,
  • Bezpečnosť a stav núdze (Samsung telefóny) Zdravotné údaje a Tiesňové kontakty a mať zapnuté nastavenie Zobraziť na zamknutej obrazovke,
  • Zabezpečenie (Huawei telefóny) – Tiesňové SOS – Informácie pre tiesňové prípady, resp. Kontakty pre tiesňové volania,
  • a v príslušnom nastavení vyplniť núdzový kontakt/kontakty. Je vhodné vyplniť aj nastavenie Zdravotné údaje, resp. Informácie pre tiesňové prípady (Huawei telefóny). Vyplňte aspoň vaše meno.

Pokiaľ uvedené nastavenie nemáte k dispozícii, je možné, že používate staršiu verziu systému Android, ktorá túto funkciu neobsahuje. V takom prípade zadajte do vyhľadávania na obrazovke s nastaveniami pojem Tiesňové SOS. V prípade telefónov so starším systémom Android by toto nastavenie malo byť k dispozícii v Nastaveniach – Heslá a zabezpečenie – Tiesňové SOS.

Alternatívne, a toto funguje pre všetky Android telefóny, si môžete nastaviť informácie, ktoré sa budú vždy zobrazovať na uzamknutej obrazovke (vyhľadajte si nastavenia uzamknutej obrazovky), a takýmto spôsobom zdieľať núdzový kontakt s kýmkoľvek, kto zapne váš telefón. Treba však akceptovať to, že tieto informácie sú stále zobrazené na uzamknutej obrazovke.

Prípadne si môžete skúsiť nainštalovať aplikáciu Osobná bezpečnosť, ktorá obsahuje SOS informácie (+ ďalšie praktické funkcie, viď. samostatný článok) a je súčasťou niektorých smartfónov so systémom Android 13. Táto aplikácia však nepôjde nainštalovať do všetkých smartfónov.

Samsung Galaxy: Nastavenie SOS informáciíZdroj: TOUCHIT
Samsung Galaxy: Nastavenie SOS informácií

Ako zobraziť SOS informácie na uzamknutom smartfóne

Aby ste zobrazili SOS informácie, stačí zapnúť obrazovku zamknutého telefónu a urobiť pohyb prstom smerom nahor. Ak je telefón chránený PIN kódom, ťuknite na položku SOS (iPhone), resp. Tiesňový hovor, Tiesňové volania alebo Stav tiesne (Android).

Na ďalšej obrazovke ťuknite na Zdravotné ID (iPhone), resp. Zobraziť tiesňové informácie, Zobraziť zdravotné údaje alebo Informácie pre tiesňové prípady (Android). Pokiaľ majiteľ telefónu vyplnil tiesňové kontakty, ich mená a telefónne čísla sa zobrazia na tejto obrazovke.

V prípade smartfónov Samsung Galaxy ťuknite na zelenú ikonu v spodnej časti obrazovky Tiesňový hovor, aby ste sa dostali na obrazovku so zadávaním telefónneho čísla. V hornej časti sa zobrazia tiesňové kontakty, ak ich majiteľ telefónu vyplnil, ktorým môžete priamo zavolať.

iPhone: Zobrazenie SOS informáciíZdroj: TOUCHIT
iPhone: Zobrazenie SOS informácií
Android: Zobrazenie SOS informáciíZdroj: TOUCHIT
Android: Zobrazenie SOS informácií. Na prvých dvoch obrázkoch sú telefóny Samsung Galaxy, na ostatných dvoch obrázkoch sú Android telefóny s podporou aplikácie Osobná bezpečnosť

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit