Je pravda, že Slovensko si zatiaľ na tento doplnok k televízorom príliš nezvyklo. Soundbar je zariadenie v podobe dlhšieho kvádra, ktoré sa umiestňuje pod televízor. Obsahuje v sebe viac reproduktorov, je tu dosť miesta aj pre basovú zložku.

Soundbar sa dá umiestniť pod televízor položením na stôl alebo umiestnením na stenu. Typická farba soundbaru je čierna, pripojenie je pomocou eARC HDMI výstupu z TV a nám sa osvedčil aj optický výstup zvuku. Ten je síce bez niektorých pokročilých vlastností, ale funguje vždy. eARC ako rozšírený spätný audio signál z HDMI portu má síce viac možností, ale niekedy odmieta fungovať. Prirodzene, dá sa použiť aj Bluetooth pripojenie, ale to nie je na najlepší zvuk to pravé. Rovnako je to s analógovými spôsobmi pripojenia.

My sme si vypožičali dva typy soundbarov z oblasti najvyššej výbavy a stredný model.

Samsung HW-Q80R

Toto je kráľovská kategória soundbarov a je to vidieť aj na cene. Skladá sa zo samotného soundbaru a bezdrôtovo pripojeného 8-palcového basového reproduktora. Ten sa dáva ideálne za sedačku s poslucháčmi a výrazne dopĺňa zvukový efekt v miestnosti. Samsung vyrobil soundbar s využitím skúseností koncernu Harman Kardon, ktorý je teraz v jeho portfóliu. Celkový formát zvuku je 5.1.2, hudobný výkon je až 372 W.

Celkový počet reproduktorov v tomto soundbare je 13 a niektoré reproduktory vyžarujú zvuk do strán a nahor. Práve to je základom pre výborné podanie priestorového zvuku. Využiť môžete aj podporu prehrávania audia vo formáte Dolby Atmos alebo DTS:X. Q80R podporuje HDMI eARC, optický vstup, Bluetooth aj 3,5 mm jack.

Samsung HW Q80R so samostatným basovým reproduktorom

HW-Q80R analyzuje a optimalizuje prehrávaný zvuk podľa práve sledovanej scény. Technológia adaptívneho audia pritom zaistí zrozumiteľnú dialógovú stopu aj pri nízkej hlasitosti.

Tento soundbar celkovo prináša k vám domov zvukový zážitok podobný tomu, čo zažijete v moderných kinách. Je to priestorový sýty zvuk a dobre sa dá využiť aj pri hrách. Pritom nezáleží na tom, kde práve sedíte, zvuk je kvalitný v celej miestnosti. Výrobca tu použil širokopásmový tweeter. Aj v tomto prípade sa dá kvalita zvuku vylepšiť s využitím umelej inteligencie na frekvenčný rozsah 34 Hz až 17 kHz. Dokonca je tu aj hlasové ovládanie, a to systémom Amazon Alexa. Môžete tak vyhľadať skladbu povedaním jej názvu alebo niekoľkých veršov z nej. Soundbar môžete využiť aj ako prvok do inteligentnej domácnosti SmartThings.

Diaľkové ovládanie pre Samsung HW Q80R

Celkovo je tento soundbar riešenie pre človeka, ktorý dokáže oceniť výnimočný zvuk. A nemusí to byť spojenie len s televízorom. Pokojne aj s mobilom, hernou konzolou či Blu-ray prehrávačom.

Cena: 859 €

Zapožičal: Samsung

Sony HT-X8500

Tento soundbar predstavuje zlatú strednú cestu medzi kvalitou zvuku a cenou. Podporuje štandard Dolby Atmos a DTS:X. Je to konfigurácia 2.1, teda bez oddeleného basového reproduktora. Sony má totiž technológie, ktorú umožnia rozšíriť priestorový charakter zvuku aj bez toho, aby bolo treba pridávať ďalšie reproduktory (Vertical Surround Engine). Na diaľkovom ovládači tak nájdete aj tlačidlo, ktorým zaraďujete upscaling originálneho zvuku na simulovaný efekt 7.1.2.

Soundbar sa dá dobre umiestniť pred televízor (Sony HT-X8500)

Páčil sa nám elegantný dizajn soundbaru so zaoblenými hranami. Rozmermi presne pasuje medzi nožičky podstavca testovaného televízora Sony XG850. HT-X8500 má v strede zabudované dva subwoofery a na okraji sú ďalšie dva výškové reproduktory. Podľa našich testov v režime Cinema dosiahnete veľmi sýte basy. K dispozícii je celkovo 7 režimov zvuku, môžete teda experimentovať a špecialitou je nočný režim. Pripojiť sa dá cez HDMI eARC, optický vstup a Bluetooth. Soundbar umožňuje aj pripevnenie na stenu.

Sony HT-X8500

Diaľkové ovládanie pre Sony HT X8500

Cena: 384,99 €

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.