Prvý štart bol iba čiastočným úspechom, teraz sa chystá druhý.

Vesmírna spoločnosť SpaceX pokračuje v testoch, ktoré sú súčasťou prípravy druhého štartu rakety Super Heavy. Tá je v súčasnosti najsilnejšou raketou, aká bola kedy postavená. SpaceX z testovania zverejnila sériu fotografií, ktoré ukazujú ohromujúcu silu 33 motorov Raptor. Informoval o tom portál DigitalTrends.com.

Prvý štart rakety Super Heavy a vesmírnej lode Starship, ktorá tvorí jej horný stupeň, sa uskutočnil pred štyrmi mesiacmi zo zariadenia SpaceX Starbase v Boca Chica v Texase. Hoci sa rakete podarilo odštartovať a vzniesť sa do vzduchu, let sa skončil niekoľko minút po štarte, keď problémy s motormi prinútili riadiace stredisko aktivovať v rakete autodeštrukčný systém. Ani ten však nepracoval úplne spoľahlivo a raketa vybuchla až po určitej chvíli, keď vykonala niekoľko nekontrolovateľných obratov vo vzduchu.

Obrovský tlak a teplo z motorov Raptor poškodili aj štartovaciu rampu a niektoré zariadenia v jej okolí, čo prinútilo inžinierov vytvoriť nový vodou chladený deflektor plameňov z motorov, ako aj systém odvádzania tejto vody. Ten je navrhnutý tak, aby odvádzal obrovské teplo a silu, ktoré generuje raketa pri vzlete.

Nedávny statický zážeh motorov otestoval nielen ich funkčnosť, ale aj túto novú konštrukciu odpaľovacej rampy, ktorá podľa všetkého test bez problémov vydržala. Spoločnosť SpaceX dúfa, že druhý let sa uskutoční v najbližších mesiacoch, ale najprv potrebuje povolenie od Federálneho leteckého úradu.

Generálny riaditeľ SpaceX Elon Musk nedávno na Twitteri napísal, že pri ďalšom skúšobnom lete je len 50-percentná pravdepodobnosť dosiahnutia orbitálnej rýchlosti a dodal, že aj dosiahnutie oddelenia stupňov by bolo víťazstvom.

Zdroj: DigitalTrends.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.