Musk pokračuje vo svojich plánoch kolonizovať Mars. 

Elon Musk je zakladateľom a CEO spoločností ako Tesla, Neuralink a The Boring Company, avšak obrovské úspechy dosiahol aj so svojou spoločnosťou SpaceX. Hoci veľa jeho nápadov je ako zo sci-fi filmov, tak Musk sa netají svojimi ambicióznymi plánmi na kolonizáciu Marsu, avšak najbližšie ho v SpaceX čaká misia, ktorá ho ešte viac priblíži k tomuto snu. Musk zároveň tvrdí, že najbližšia misia bude výnimočná. Polaris Dawn sa zaradí medzi mimoriadne vesmírne misie, čo sa bude snažiť dokázať už krátko po štarte z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride v pondelok 26. augusta. Ukončenie misie je naplánované na 31. augusta.

Kozmická loď Crew Dragon počas misie ponesie dvoch členov posádky a dvoch pasažierov. Posádku bude tvoriť veliteľ misie Jared Isaacman, generálny riaditeľ spoločnosti na spracovanie platieb Shift4 a finančník Polaris Dawn, spolu s vedúcou inžinierkou vesmírnych operácií SpaceX Sarah Gillis, podplukovníkom amerického letectva na dôchodku Scottom Poteetom a vedúcou inžinierkou vesmírnych operácií SpaceX Annou Menon.

SpaceX pripravuje výnimočnú misiu Polaris DawnZdroj: SpaceX
SpaceX Crew Dragon

Kozmická loď Crew Dragon bude počas misie obiehať okolo Zeme vo výške približne 700 kilometrov, čo je o 298 kilometrov vyššie ako sa pohybuje vesmírna stanica ISS. Kozmická loď bude zároveň obiehať okolo Zeme bez toho, aby sa pripojila k Medzinárodnej vesmírnej stanici a dosiahne aj najvyššiu výšku, do akej sa loď Crew Dragon kedy dostala. 

Musk tiež poznamenáva, že táto misia si zaslúži zvýšenú pozornosť, pretože jej súčasťou bude prvý komerčný výstup do vesmíru. Počas vesmírnej vychádzky bude posádka testovať nový vesmírny oblek navrhnutý špeciálne pre operácie v otvorenom vesmíre mimo vesmírnej lode.

Misia Polaris Down má však pre Muska obrovský význam. SpaceX vo svojom vyhlásení zdôrazňuje, že počas budovania základne na Mesiaci a mesta na Marse budú potrebné tisíce takýchto skafandrov. Tieto obleky by mali byť samozrejme ergonomické, aby spĺňali špecifické požiadavky ich používateľov. Neexistuje preto lepší spôsob, než tieto obleky navrhnúť a otestovať počas tohto typu misií.

Zdroj: ShiftDelete

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.