SpaceX svoju sieť satelitov Starlink postupne rozširuje.

Druhá generácia satelitov Starlink, ktoré spoločnosť SpaceX postupne dopravuje svojimi raketami Falcon 9 na obežnú dráhu Zeme, začína plniť svoju funkciu. Vyplýva to zo správy, v ktorej SpaceX informovala americkú Federálnu komisiu pre komunikáciu (FCC) o tom, že spustila komunikáciu medzi kozmickými loďami vo svojom satelitnom systéme Gen2 na obežnej dráhe a pozemskými stanicami so smerovými anténami umiestnenými na území Spojených štátov amerických.

Zatiaľ však nie je jasné, či SpaceX tieto nové satelity využíva už aj na poskytovanie internetu zákazníkom, čo je primárne určenie siete Starlink. V každom prípade ale ide o dobrú správu, pretože aj začiatok komunikácie medzi kozmickými loďami a pozemnými stanicami znamená, že ich komerčné využitie sa priblížilo. A to je viac než potrebné, keďže Starlink sa stal takým populárnym, najmä v USA, že jeho kapacita sa už napĺňa, čo môže mať za následok nižšiu rýchlosť a potenciálne výpadky internetového pripojenia.

SpaceX však medzitým pracuje aj na vynesení ďalších stoviek satelitov na obežnú dráhu Zeme, ktoré v budúcnosti pomôžu zvýšiť kapacitu siete. Niektoré z nich sú však alen akýmsi medzistupňom medzi prvou a druhou generáciou, keďže v porovnaní s prvou sú inovované, ale nespĺňajú všetky hardvérové štandardy druhej generácie Starlink.

Na vynášanie plnohodnotných Starlinkov druhej generácie plánovala SpaceX využívať svoju veľkú kozmickú loď Starship, avšak tá je ešte stále vo fáze testovania a jej prvý štart sa skončil rozpačito. Starship sa síce odlepil od štartovacej rampy, ale tri z jeho 36 motorov Raptor vôbec nenaštartovali a ďalšie zlyhali počas letu.

Od kozmickej lode sa následne neoddelil jej prvý stupeň a potom zlyhal aj autodeštrukčný systém. Starship však napokon napriek tomu expolodoval, ale celá záležitosť je v súčasnosti predmetom vyšetrovania.

Zdroj: Scribd.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.

Komentáre sú uzavreté