Štart veľkej rakety spoločnosti SpaceX sa blíži.

Statický test takmer všetkých motorov nosnej rakety vesmírnej lode Starship, ktorý spoločnosť SpaceX uskutočnila začiatkom tohto mesiaca, dopadol dobre a otvoril tak cestu k jej prvému ostrému štartu. Ten bude zrejme niekedy v marci. Informoval o tom portál SpaceNews.com.

Podľa Garyho Henryho, jedného z čelných predstaviteľov spoločnosti SpaceX, bola nosná raketa Starshipu, nazývaná Super Heavy spolu so štartovacou rampou po teste dňa 9. februára 2023 v dobrom stave. To je jedným z hlavných predpokladov pre reálny orbitálny štart, ktorý však ešte musí povoliť americký Federálny úrad pre letectvo.

Pri spomínanom teste nosnej rakety Super Heavy došlo napokon k zapáleniu len 31 z celkovo 33 raketových motorov Raptor. Šéf spoločnosti SpaceX Elon Musk tesne po teste na Twitteri napísal, že jeden motor vypli technici tesne pred zážihom a druhý sa vypol predčasne sám. Neskôr doplnil, že motory pracovali na 50 percent svojho plného ťahu.

To viedlo k špekuláciám, že spoločnosť SpaceX bude musieť vykonať ešte aj druhý statický zápalný test, aby otestovali všetkých 33 motorov, respektíve overili ich spustenie na vyššiu úroveň ťahu. Henry však naznačil, že SpaceX už neplánuje ďalší takýto test pred pokusom o orbitálny štart. Dodal tiež, že spoločnosť je následne pripravená pokračovať v ďalších štartoch Starshipu rýchlo za sebou.

Podľa jeho ďalších slov sa už SpaceX podarilo výrazne znížiť náklady na jeden štart. Tvrdí, že SpaceX je blízko tomu, aby znížila náklady na dopravenie jedného kilogramu hmotnosti na obežnú dráhu z 2000 dolárov na 200 dolárov. V dlhodobom horizonte by to dokonca mohlo byť len 20 dolárov, čo dnes znie až neuveriteľne.

Zdroj: SpaceNews.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.