Dve plošiny, ktoré SpaceX kúpila pred rokom, už odpredala novému majiteľovi.

Spoločnosť SpaceX nateraz upustila od prestavby dvoch ropných vrtných plošín na štartovacie rampy pre svoju kozmickú loď Starship. Stále však ráta s využitím takýchto platforiem na mori v budúcnosti. Informuje o tom portál SpaceNews.com.

Dve ropné plošiny kúpila SpaceX v roku 2020 a následne ich pomenovala Phobos a Deimos, podľa dvoch mesiacov planéty Mars. Spoločnosť ich plánovala prestavať na štartovacie plošiny, ktoré by používala pre štarty svojej rakety a vesmírnej lode Starship. Na túto prestavbu pred tromi rokmi hľadala aj technikov.

Obidve plošiny boli posledný rok zakotvené v prístave Pascagoula v štáte Mississippi, kde mali byť prestavané na štartovacie rampy. Posledné mesiace na nich ale neprebiehala žiadna viditeľná činnosť a podľa nedávno zverejnených lodných záznamov majú v najbližších týždňoch obe odplávať. Cieľová destinácia zatiaľ nie je známa.

Svetlo do celej veci vniesla prezidentka SpaceX Gwynne Shotwellová, ktorá nedávno novinárom prezradila, že firma obidve plošiny predala po tom, ako dospela k názoru, že nie sú vhodné na to, aby slúžili ako štartovacie rampy. Kupca ale nekonkretizovala.

Ako dodala, SpaceX musí najprv začať lietať so Starshipom a získať s ním skúsenosti a až potom sa môže zamerať na prípadnú výstavbu plošín na morskej hladine ako štartovacích rámp. Je však presvedčená, že okrem štartov z pozemných kozmodrómov bude spoločnosť v budúcnosti využívať aj takéto platformy, ktoré by pomohli dosiahnuť vysoký počet štartov, ktoré má SpaceX v pláne.

Podľa Shotwellovej ich majú byť desiatky či dokonca stovky denne a majú sa podobať letovej prevádzke bežných lietadiel. To už znie ako príliš veľké sci-fi, hlavne keď zoberieme do úvahy, že podobné bombastické predpovede majiteľa SpaceX Elona Muska neraz dopadli neslávne. Necháme sa však prekvapiť.

Zdroj: SpaceNews.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.