Nová Yoga jemne zmenila svoj tvar, najmä spôsobom, akým sú tvarované hrany. Stále si ale zachováva koncept, ktorý nasadila séria 9xx. Preto tu opäť nenájdeme čítačku pamäťovej karty a porty sú tiež chudobnejšie. Nuž Yoga je špecifický notebook, ktorý má svoje nezameniteľné výhody, nie je ale taký univerzálny ako fádnejšie vyzerajúce ThinkPady.

Vyhotovenie a používanie

Tradičný dizajn s pevným kĺbom umožňuje naozaj široké spôsoby využitia. Kĺb, ktorý sa podobá na remienok z hodiniek bol dobrý nápad a zároveň je to unikátne poznávacie znamenie pre Yoga notebooky v prémiovom segmente. Tento model má lepšiu klávesnicu ako Yoga 910, najmä v tom, že nie je taká hlučná. Tá síce bola tichá aj v predchádzajúcom modeli, no teraz je ešte tichšia. Poznať to nielen na medzerníku, ale aj na iných klávesoch. Výrobca upravil Enter a teraz nie je dvojriadkový so zrezaním vertikálneho stĺpca, ale horizontálny. Nič to nemení na tom, že je vynikajúca a s dvomi stupňami podsvietenia.

Model notebooku / ParameterLenovo Yoga 920
ProcesorIntel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz, 6 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť12 GB DDR4
Pevný diskSamsung, 256 GB SSD
Displej13,9″, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 620
Porty1 × USB 3.0, 2 × USB-C, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]323 × 224 × 14
Skutočná hmotnosť [kg]1,352
ZapožičalLenovo

Touchpad je pohodlný a má jemne menšie zapustenie ako pri modeli 910. Páči sa nám to a menej narúša jednoliatosť opierky na dlane.

Čítačka odtlačkov sa zmenšila ale len o pár milimetrov štvorcových. Je dotyková a funguje spoľahlivo. Výrobca použil reproduktory JBL a umiestnil ich zospodu na zošikmenú hranu. Sú výborné na filmy, svojím výkonom aj na ozvučenie hudby pri nižších hlasitostiach. Pri vyšších už bude cítiť pretláčanie výšok pred nízkymi tónmi.

Notebook ako celok je dostatočne pevný, hliníkové telo mu dodáva vysokú odolnosť, zároveň aj dobré možnosti chladenia. Na holých nohách bude notebook pôsobiť studeno, to sa ale týka všetkých modelov s hliníkovým telom.

Výkon a hardvérová výbava

Novinka má už procesor Intel Core i5-8250U 1,6 ÷ 3,4 GHz, čiže z ôsmej generácie intelovských procesorov. To zdvihlo poriadne výkon a prekonalo aj procesory Intel Core i7 zo siedmej generácie. Svoj podiel na celkovom výkone má aj 12 GB RAM a super rýchly disk. Disk má rýchlosť 1,5 GB/s a tu dáva skutočný zmysel. Najmä v tom, že Yogu môžete používať aj ako tablet. Vtedy potrebujete aj pri menej náročných činnostiach plynulosť a tu ju dostanete. Notebook je tichý a pri vyššej záťaži ventilátor potichu sviští. S týmto sme nadmieru spokojní. Nie vždy sa podarí skĺbiť tichý notebook do ultratenkého tela. Pri bežnej kancelárskej činnosti sa ventilátor do činnosti zapája len minimálne a nebudete ho počuť.

Model / TestyLenovo Yoga 920
Kancelársky výkon – PCMark 103592
Essentials7608
Productivity6289
Digital Content Creation2629
Herný výkon – 3DMark 111657
Graphics score1476
Physics score5612
Combined score1457
Pevný disk – HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]1508,4
Access time [ms]0,042
Batériové testy
PCMark 8, Work Accelerated [hh:mm]7:11
Teplota – kancelársky / výkonný režim 
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]34,1 / 38,5
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]37,8 / 42,7
Celkové hodnotenie
Faktor mobility5,31
Odolnosť tela4/5
Dizajn5/5
Klávesnica5/5

Vo výbave má síce len dva USB-C porty, no tie majú plný štandard. Teda plnia úlohu Thunderbolt portu, DisplayPortu a teda aj Power Delivery na nabíjanie iných zariadení. Notebook nabijete hociktorým z nich.

Lenovo má aplikáciu Settings aj v tejto sérii. Tu je zabudovaná podpora Paper Display, čiže sa eliminuje modrá zložka svetla a pri práci večer sa vám toľko neunavujú oči. V režime tabletu vo vertikálnej podobe je to ideálny režim na čítanie novín a kníh. Na tele sú špeciálne umiestnené mikrofóny tak, aby sa dal využiť s hlasovou asistentkou Cortana a váš hlas bol zachytený až zo štyroch metrov. Cortana u nás zatiaľ nefunguje, ale využitie na pohodlné telefonovanie cez Skype sa počíta.

Hodnotenie
+ hliníkové telo,
+ dizajn a vyhotovenie kĺbu,
+ výdrž na batériu,
+ tichý aj pri vysokom zaťažení,
+ podpora dotykového pera,
– menšia výbava portov

Cena: 1499 EUR
Zapožičal: Lenovo

Verdikt
Lenovo Yoga 920 je špeciálny počítač, povedali by sme pre kreatívcov. Teraz prichádza s podporou dotykového pera (treba kúpiť samostatne), novými procesormi, zlepšeným výkonom a fakt dobre vyzerá. Je to ale počítač, kde nemáte skoro žiadne porty. Preto bude určený pre špecifických používateľov. Do podniku ani veľmi nie. Na to máme v teste iných šampiónov.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom vydaní TOUCHIT č. 10/2017, ako súčasť testu notebookov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.