Využívanie mobilného stalkerwaru vzrástlo v globále o 67 %, na Slovensku medzi rokmi 2018 a 2019 išlo dokonca o vyše dvojnásobný nárast (112 %). Zistite ako možno rozpoznať znaky stalkerwarového útoku a rady ako sa chrániť: Koalícia proti stalkerwaru

Myšlienka, že každý váš pohyb – fyzický alebo digitálny – niekto sleduje, stačí niekomu na to, aby mu prešiel mráz po chrbte. Byť sledovaný alebo ohrozovaný niekým, kto sa na vás hnevá alebo voči vám pociťuje zlobu, väčšina z nás považuje za niečo, s čím sa stretáva len na televíznych obrazovkách či vo filmoch. Avšak aktuálne štatistiky spoločnosti Kaspersky pripravené v spolupráci s Koalíciou proti stalkerwaru prinášajú šokujúce zistenia a poukazujú na významný nárast používania stalkerwaru na mobilných zariadeniach.

Digitálne technológie značne uľahčujú interakciu medzi ľuďmi a umožňujú im zostať v kontakte s okolím kdekoľvek sa nachádzajú. Avšak tzv. stalkerware, špeciálny komerčný špionážny softvér, je nainštalovaný na mobilné zariadenie bez súhlasu jeho majiteľa a slúži na tajné streamovanie osobných informácií obete, vrátane obrázkov, videí, komunikácie, údajov o polohe, ktoré odosiela na riadiaci server a následne ich môže zneužiť voči konkrétnej osobe a spôsobiť jej emocionálnu alebo skutočnú ujmu. Analýza spoločnosti Kaspersky ukazuje, že globálny počet mobilných používateľov, ktorý boli napadnutí stalkerwarom v minulom roku, vzrástol o 67 %, zo 40 386 používateľov mobilných zariadení v roku 2018 na 67 500 v roku 2019.

5 % žien žijúcich v Európskej únii uvádza, že od veku 15 rokov zažili jeden či viac prípadov prenasledovania. V súvislosti s Medzinárodným dňom žien by chcela spoločnosť Kaspersky využiť túto príležitosť, aby sa pokúsila ochrániť ženy pred týmto digitálnym ohrozením a približuje, ako v telefóne objaviť stalkerware, aké preventívne opatrenia treba podniknúť a na ktoré organizácie sa v prípade núdze obrátiť. Toto je samozrejme otázka, ktorá je dôležitá každý deň v roku a pre všetkých, nielen pre ženy. Výskum však ukazuje, že ženy sa oveľa častejšie ako muži stávajú obeťami online sexuálneho obťažovania a kybernetického prenasledovania, pričom dopady týchto foriem násilia sú pre obete traumatizujúcejšie.

Koalícia proti stalkerwaru  

Na konci minulého roka spoločnosť Kaspersky spolu s deviatimi renomovanými organizáciami a združeniami spustila globálnu Koalíciu proti stalkerwaru, aby spojila sily v boji proti softvéru navrhnutému na tieto účely. Táto nová, globálne aktívna pracovná skupina kombinuje svoje odborné znalosti v oblastiach ako pomoc obetiam a kybernetickej bezpečnosti s cieľom pomôcť tým, ktorých zasiahne stalkerware. Cieľom projektu ako nekomerčnej iniciatívy je spojiť subjekty z neziskových organizácií, odvetvia kybernetickej bezpečnosti a ďalších oblastí, ako je napríklad presadzovanie práva, pod jednu strechu.

„Spolu s našimi partnermi z Koalície proti stalkerwaru chceme skombinovať ich silné stránky s našou expertízou a naše úsilie zamerať na elimináciu násilia, najmä voči ženám, ktoré sa deje prostredníctvom nových technológií a stále viac prepojenému životnému štýlu. Naším cieľom je zabezpečiť, aby všetky dotknuté osoby získali poznatky v oblasti ochrany pred digitálnym prenasledovaním a podporu, ktorú potrebujú, ak sa stanú jeho obeťami,“ vyjadrila sa Christina Jankowski, riaditeľka pre vonkajšie vzťahy spoločnosti Kaspersky.

Spoločnosť Kaspersky prináša tipy na minimalizáciu rizika, aby ste sa nestali obeťou stalkerwaru:

  • Zablokujte inštaláciu programov z neznámych zdrojov v nastaveniach svojho smartfónu, aby ste sa chránili pred stalkerwarom a malvérom.
  • Používajte spoľahlivé heslo, ku ktorému by nemal mať nikto iný prístup – a to ani v prípade, že ide o rodinných príslušníkov alebo ľudí, ktorým dôverujete.
  • Neukladajte neznáme súbory alebo aplikácie na osobné zariadenia, pretože by to mohlo narušiť vaše súkromie.
  • Ak mal váš bývalý partner prístup k vašim osobným zariadeniam, okamžite po ukončení vzťahu zmeňte nastavenia zabezpečenia na všetkých zariadeniach.
  • Z času na čas skontrolujte všetky svoje aplikácie a zistite, či neboli nejaké podozrivé programy nainštalované bez vášho súhlasu. Odstráňte nepoužívané aplikácie.
  • Použite spoľahlivé bezpečnostné riešenie, napríklad Kaspersky Internet Security pre Android, ktoré vás informuje napríklad aj o pokuse o inštaláciu spywaru. Aj keď je stalkerware v niektorých krajinách legálny a nie je identifikovaný ako malvér, mnoho bezpečnostných produktov stále varuje používateľov pred týmto typom hrozby, aj keď nejde priamo o škodlivý vírus.

5 znakov, ktoré môžu poukazovať na prítomnosť stalkerwaru na vašom zariadení:

  1. Zvýšená spotreba dát
  • Špionážne aplikácie vyžadujú prístup na internet, aby mohli prenášať zaznamenané údaje. Ak dôjde k nevysvetliteľnému zvýšeniu spotreby dát, existuje možnosť, že smartfón bol infikovaný stalkerwarom.
  1. Slabá batéria a výkon telefónu
  • V dôsledku neustálej aktivity na pozadí vyžadujú aplikácie stalkerwaru dosť pamäte, zaťažujú procesor aj batériu. Preto pravidelne kontrolujte, ktoré z vašich aplikácií využívajú zdroje vášho smartfónu.
  1. Neznáme aplikácie
  • Venujte pozornosť aplikáciám, o ktorých si nepamätáte, že ste ich inštalovali. Môže ísť o sledovací softvér nainštalovaný do zariadenia bez vášho súhlasu.
  1. Podozrivý hluk na pozadí
  • Ak počas hovoru počujete zvláštne zvuky na pozadí, nemusí to byť vždy iba zlým spojením. Niektoré stalkerwarové aplikácie môžu zaznamenávať telefonické hovory. Ak sa tento problém vyskytuje často, venujte mu aspoň malú pozornosť.
  1. Ľudia poznajú informácie z vášho súkromia
  • Ak ľudia, ktorým ste nedali prístup k vašim súkromným údajom alebo účtom, vedia niečo o vašich nedávno urobených fotografiách, navštívených miestach alebo iných osobných údajoch, mohli mať k týmto údajom prístup aj prostredníctvom stalkerwaru.

Tipy spoločnosti Kaspersky pre tých, ktorí sa už stali obeťou stalkerwaru:

  • Ihneď kontaktujte organizácie ako je sk, Zastavmenasilie.gov.sk či Linku dôvery, ktoré poskytujú profesionálnu pomoc, prípadne zavolajte na bezplatnú non-stop linku 0800 212 212 určenú pre ženy zažívajúce násilie.
  • Navštívte webovú stránku polície, alebo stránku Koalície proti stalkerwaru. Kontaktujte ich, aby vám poradili, pomohli.
  • Obnovenie továrenských nastavení zariadenia zvyčajne pomáha, ale osoba, ktorá do vášho telefónu nainštalovala stalkerware o tom bude takisto informovaná.
  • Zmeňte všetky heslá pre všetky svoje online účty a vytvorte si aj nové e-mailové adresy, s ktorými vaše účty prepojíte.