V tomto článku predstavíme dva objektívy, ktoré potvrdzujú, že na kvalitné fotky treba dosť peňazí. Ale výsledok stojí za to.

Sony FE 35 mm F1.4 GM

Sony FE 35 mm F1.4 GM je špičkový širokouhlý objektív pre fotoaparáty Sony s bajonetom E. Pritom už existuje podobný objektív s optikou od spoločnosti Zeiss a je to Sony Distagon 35 mm F1.4. Predstavovaná novinka je však oveľa menšia, má pôsobivý výkon a o niečo nižšiu cenu. Konkurencia s podobnými parametrami je napríklad Sigma 35 mm 1:1.4 DG a zistili sme, že je oveľa pomalší.

Objektív Sony FE 35 mm F1.4 GM s vynikajúcou kresbou a hladkým bokehom

Objektív Sony FE 35 mm F1.4 GM s vynikajúcou kresbou a hladkým bokehom

Ohnisková vzdialenosť 35 mm je vhodná pre mnoho druhov fotografií a je pravdepodobné, že v taške dobrého fotografa takýto objektív nájdete. Hodí sa na cestopisy, reportáže, svadby, portréty a pod. Ak by ste ho použili nie na Full Frame fotoaparáte, ale na APS-C, potom vzrastie ohnisková vzdialenosť až na 52,5 mm. Hmotnosť objektívu je 524 gramov, vo vnútri je 14 elementov organizovaných v 10 skupinách. Rozsah clony je F1.4 až F16.

Sony FE 35 mm F1.4 GM je bez zabudovanej stabilizácie, dá sa na ňom meniť automatické/manuálne zaostrenie a tiež je tu prepínač „cvakania“. Tento objektív má totiž špeciálny krúžok na nastavenie clony. Počas toho, ako meníte clonu, počujete cvakanie. To je v poriadku pre vnútornú kontrolu pri fotografovaní, ale pri tvorbe videa by ste toto cvakanie vo filme počuli. Používateľské tlačidlo na objektíve je nastavené na funkciu Focus Hold, ale priradiť mu môžete ďalšie funkcie. Testovali sme ho nasadený na špičkový fotoaparát Sony Alpha 7R IV.

Ako sme očakávali od objektívu radu G-Master od Sony, nový 35 mm F1.4 je vynikajúci pri kresbe. Je to objektív do každého počasia, dokonale utesnený po celom obvode. Je dobre vyvážený a pohodlne sa s ním pracuje. Predná časť skla objektívu je vybavená fluórovým povlakom, ktorý pomáha pri čistení a odpudzuje kvapky vody a odtlačky prstov.

Automatické zaostrovanie na Sony FE 35mm F1.4 GM je mimoriadne rýchle – zmerali sme 0,8 sekundy pri prechode zo zaostrenia nablízko na úplné nekonečno. Poskytuje krásne prekreslené výsledky, za ktoré sa určite nebudete hanbiť a veľmi dobre sa dá pohrať s hladkým rozostrením pozadia. Výborný je aj na video. Celkovo je to objektív užitočný na prácu pri krátkych vzdialenostiach.

Fotografia so Sony FE 35 mm F1.4 GM pri F/1.4, ISO 1250, 1/125 sec

Fotografia so Sony FE 35 mm F1.4 GM pri F/1.4, ISO 1250, 1/125 sec

Sony FE 35mm F1.4 GM si rýchlo obľúbite, ak si rozumiete s ohniskovou vzdialenosťou 35 mm. Poskytuje vám žiletkovo ostré fotografie a rýchle zaostrovanie. Veľkosť a hmotnosť objektívu je primeraná každodennému používaniu.

Cena: 1699 €

Zapožičal: Sony

Nikkor Z 70-200 mm F2.8 VR S

Tak toto je úplne iný príbeh. Je to teleobjektív, s ktorým môžete fotiť od vzdialenosti okolo 50 cm od objektu na 70 mm a 1 m pri 200 mm. Rozsah clony je F2.8 až F22. V skutočnosti je to ale primárne dlhé sklo, s ktorým môžete dobre poľovať na vzdialené objekty. Fyzicky je Z 70-200mm F2.8 S veľmi podobný staršiemu AF-S 70-200mm F2.8 s podobnými rozmermi aj hmotnosťou, ale s vyšším výkonom a, samozrejme, je určený pre systém Z.

Aj napriek obrovskému rozsahu 70 ÷ 200 mm sa dá tento objektív pohodlne nosiť so sebou

Aj napriek obrovskému rozsahu 70 ÷ 200 mm sa dá tento objektív pohodlne nosiť so sebou

Objektív Z 70-200 mm F2.8 S má 21 prvkov v 18 skupinách a je zatiaľ najambicióznejším zoomom pre systém bezzrkadloviek Nikon Z. Má aj špeciálnu šošovku, ktorá výrazne láme svetlo s vlnovými dĺžkami kratšími ako je modré. Preto je pozdĺžna chromatická aberácia obmedzená na minimum. Antireflexné vrstvy ARNEO a Nano Crystal Coat zase účinne bojujú proti reflexom a závojom. Celkovo s týmto objektívom dosiahnete extra vysoký kontrast a nízku úroveň odleskov aj pri snímaní scény so zdrojmi jasného svetla.

Krásne rozostrené pozadie pri fotení v prírode zo vzdialenosti asi 30 metrov. 200 mm, F/5.6, ISO 1000, 1/400 sec

Krásne rozostrené pozadie pri fotení v prírode zo vzdialenosti asi 30 metrov. 200 mm, F/5.6, ISO 1000, 1/400 sec

Ako sa na poriadny teleobjektív patrí, výrobca do neho zabudoval aj internú stabilizáciu. Okrem toho nájdete na tele objektívu až 4 používateľsky nastaviteľné tlačidlá (na výber je 21 funkcií). Je tu aj prepínač auto/manuálne zaostrovanie a obmedzovač ostrenia od 5 metrov alebo v celom rozsahu.

Špecialita tohto objektívu – informačný displej priamo na tele

Špecialita tohto objektívu – informačný displej priamo na tele

Špecialitou je displej na tele tohto objektívu, ktorý zobrazuje napr. aktuálnu ohniskovú vzdialenosť, ISO a pod. Objektív je kompletne utesnený a vhodný je na šport, udalosti alebo reportáže. Zaostrovanie je plynulé, rýchle a nehlučné. Hmotnosť objektívu s držiakom na statív je 1440 gramov. Držiak na statív sa dá z objektívu odstrániť. Tento objektív sme testovali nasadený na fotoaparát Nikon Z7.

Cena: 2599 €

Zapožičal: Nikon

Nuž, je to dosť veľa peňazí čisto za objektív, ale ak radi fotíte, hneď prídete na to, že je to predsa len o niečom inom, ako fotiť so smartfónom. Sme radi, že výrobcovia už dokážu vytvoriť objektívy, ktoré odolávajú drsnému počasiu aj zaobchádzaniu a sú pritom ľahko prenosné.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.