Výročná správa Googlu hovorí o náraste používania webových stránok s protokolom HTTPS.

Google už niekoľko rokov tlačí na webové stránky a portály a ich tvorcov, aby prešli na zabezpečený protokol. V čase, keď Wi-Fi sieťam nemôžeme veriť, je to viac ako dobrá iniciatíva…nie že by sme niekedy Wi-Fi sieťam alebo sieťam všeobecne veriť mohli. Avšak aj paranoidný používateľ číslo 7 (na stupnici od 1 do 10) isto potvrdí pokoj na duši, keď má jeho prehliadač zelenú linku adresného riadka alebo oznamuje bezpečné spojenie.

Googlovské stránky využívajúce šifrovanie

Tak napríklad 71 z TOP 100 svetových webov má certifikát na HTTPS. Slušný výkon, keďže minulý rok to bolo len 37 webov v tomto rebríčku.

Štatistiky si robí aj na prehliadači Chrome a Google na základe svojich metrík hovorí, že až 73% stránok v USA sú šifrované. Tam ale využíva aj údaje z Googlu ako také, na prehliadači nezáleží. V roku 2014 bol počet šifrovaných stránok patriacich priamo Googlu 48%, dnes je to 89%. Ako vidno, ani Google ešte nemá všetky weby so šifrovaním. Tam ide skôr o kompatibilitu so staršími zariadeniami alebo aplikáciami, ktoré majú hardvérové limity a nepodporujú niektoré protokoly.

Prečítajte si aj:

Chrome 62 pre smartfóny mení svoju podobu

Zdroj: Google Transparency Report, Engadget

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.