Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť zverejňuje algoritmus na otvorenej platforme +++ Celosvetový prístup pre vývojárov softvéru +++ Umelá inteligencia odbremení pracovnú silu.

Spoločnosť BMW Group využíva vo výrobe čoraz väčší podiel aplikácií s umelou inteligenciou. Umelá inteligencia momentálne odbremeňuje pracovníkov od monotónnej práce ako napríklad od kontroly či sa výstražný trojuholník nachádza na správnom mieste v batožinovom priestore. Túto úlohu momentálne vykonáva kamera a softvér schopný samostatného učenia, ktorý za milisekundu porovná aktuálny obraz z kamery so stovkami uložených obrazových záznamov a tak dokáže odhaliť odchýlky od normálneho stavu.

Spoločnosť BMW Group teraz uvoľnila vybraný algoritmus z tejto oblasti umelej inteligencie a umiestnila ho na otvorenú platformu (github.com/BMW-InnovationLab). Algoritmus tvorí súčasť viacerých aplikácií umelej inteligencie, najmä automatického rozoznávania obrazov a ich označovania. Zverejnenie umožní softvérovým inžinierom z celého sveta skúmať, meniť a zlepšovať zdrojový kód. „Zverejnením algoritmu dokáže spoločnosť BMW Group výrazne zredukovať čas potrebný na vývoj neurálnych sietí pre autonómne transportné systémy a roboty,” vraví Dirk Dreher, riaditeľ logistiky a plánovania. Neurálne siete nezávisle porovnávajú živé zábery z výroby a logistiky s obrazovou databázou a odhaľujú odchýlky od požadovaného cieľového stavu.

Otvorený zdroj prináša výhody pre zapojených softvérových inžinierov aj pre spoločnosť BMW Group. „Poskytujeme časti nášho inovatívneho digitálneho softvéru na označovanie obrazov, ktorý sa osvedčil vo viacerých aplikáciách umelej inteligencie. Naspäť dostávame podporu pri ďalšom vývoji nášho softvéru pre umelú inteligenciu. Umožňuje nám to, aby sme sa intenzívnejšie zamerali na vývoj špecifických aplikácií umelej inteligencie vo výrobe a logistike,” podotkol Christian Patron, riaditeľ pre inovácie, digitalizáciu a dátovú analýzu.

„Máme za sebou významné investície do umelej inteligencie. Zverejnením nášho algoritmu pre celosvetovú komunitu vývojárov chceme spraviť svoj diel a sprístupniť umelú inteligenciu širokému spektru užívateľov. Očakávame, že ďalší vývoj v otvorenom prostredí povedie k rýchlemu a obratnému napredovaniu vývoja softvéru,” dodáva Kai Demtröder, riaditeľ pre umelú inteligenciu, dátové platformy a IT v spoločnosti BMW Group.
V súlade s prístupom k otvoreným zdrojom majú všetci užívatelia algoritmu zaručenú anonymitu. Všetky chyby v algoritme sa môžu veľmi rýchlo odhaliť a pokiaľ treba, tak operátori môžu používať aj automatizované funkcie, ktoré funkcia ponúka. Kvalitu zaručuje aj fakt, že spoločnosť BMW Group ešte pred zaradením do užívania skontroluje všetky prichádzajúce návrhy. Model, inými slovami, aktuálne aplikácie umelej inteligencie vyvinuté týmito algoritmami, zostávajú neustále strážené. Všetci užívatelia sa môžu slobodne rozhodnúť či ako dodávatelia sprístupnia svoje modely aj ostatným partnerom.

Táto prezentácia vyžaduje JavaScript.

Značky: