Fotoaparát Alpha 7C R so 61 MP snímačom a fotoaparát Alpha 7C II s najnovšími technológiami na zhotovovanie snímok a videozáznamov.

Sony predstavila dva nové prírastky do radu kompaktných fullframových fotoaparátov α7C s výmennými objektívmi. Ide o modely Alpha 7C II a Alpha 7C R.

Fotoaparát Alpha 7C II je vybavený fullframovým obrazovým snímačom s približne 33,0 efektívnymi megapixelmi a ponúka najnovšie funkcie a výkon v oblasti fotografie i videa v kompaktnom a ľahkom prevedení. Jeho šírka je približne 12 cm, výška 7 cm, hĺbka 6 cm a hmotnosť približne 513 gramov. Ide o druhú generáciu fotoaparátu radu α7C.

Alpha 7C R je nový kompaktný fullframový fotoaparát s výmennými objektívmi, ktorý sa môže pochváliť vysokým rozlíšením a bohatou gradáciou obrazu vďaka plnoformátovému obrazovému snímaču s približne 61,0 efektívnymi megapixelmi. Je to rovnaký snímač akým je vybavený model Alpha 7R V. Je umiestnený v kompaktnom a ľahkom tele. Má podobné rozmery a hmotnosť ako pri modeli Alpha 7C II, hmotnosť približne 513 gramov. Okrem každodenného zhotovovania momentiek ľahko zachytíte aj vysoko kvalitné snímky v najrôznejších prostrediach, ako je portrétová fotografia, fotografia divokej prírody a krajiny. Novinka ponúka kombináciu extrémne vysokého rozlíšenia snímok s vysokou mobilitou a nízkou hmotnosťou.

Sony A7 CR
Sony A7 CR

Oba modely sú vybavené rovnakou jednotkou na spracovanie umelej inteligencie a procesormi BIONZ XR ktoré nájdeme v najnovších fotoaparátoch Sony s výmennými objektívmi, ako sú Alpha 7R V a Alpha 6700. Technológia Real-time Recognition AF dokáže s vysokou presnosťou rozpoznať širokú škálu objektov a päťosová stabilizácia obrazu v tele poskytuje sedem krokov stabilizovania. Pokiaľ ide o výkon videa, oba modely podporujú kvalitný 4:2:2 10-bitový záznam videa až do rozlíšenia 4K60p. Oba modely podporujú taktiež technológiu farieb S-Cinetone spoločnosti Sony pre bohaté video vo filmovej kvalite. Okrem toho majú stabilizáciu obrazu v tele (Active Mode), automatické snímanie na báze umelej inteligencie, podporu digitálneho zvukového rozhrania a ďalšie funkcie, ktoré podporujú vysoko kvalitné nakrúcanie videa.

S rastúcim dopytom po odosielaní a zdieľaní zhotoveného obsahu na sociálnych sieťach hľadá stále viac tvorcov kombináciu kompaktných rozmerov a špičkovej kvality obrazu pri bezzrkadlovkách s výmennými objektívmi.

Kľúčové funkcie fotoaparátov Alpha 7C II

  • Model je vybavený fullframovým snímačom Exmor R CMOS so zadným osvitom a približne 33,0 efektívnymi megapixelmi a najnovším procesorom na spracovanie obrazu BIONZ XR.
  • V porovnaní s modelom Alpha 7 IV, ktorý má rozmery približne 13 cm x 9,6 cm x 8,1 cm a váži približne 698 gramov, je model Alpha 7C II až o 22 % ľahší a má až o 45 % menší objem.
  • Štandardná citlivosť ISO sa pohybuje v rozmedzí 100 až 51 200 pre statické snímky i videá (rozšírená citlivosť ISO 50 až 204 800 pre statické snímky). To umožňuje snímanie s vysokou citlivosťou bez šumu.
Sony A7 CII
Sony A7 CII

Kľúčové funkcie modelu ALPHA 7C R

  • Model je vybavený fullframovým snímačom Exmor R CMOS so zadným osvitom a približne 61,0 efektívnymi megapixelmi a najnovším procesorom na spracovanie obrazu BIONZ XR
  • V porovnaní s modelom Alpha 7R V, ktorý má rozmery približne 13 cm x 9,9 cm x 8 cm a váži približne 725 gramov, je model ALPHA 7C R približne o 29 % ľahší a má približne o 53 % menší objem.
  • Štandardná citlivosť ISO sa pohybuje v rozmedzí 100 až 32000 pre snímky i videá (rozšírená citlivosť ISO 50 až 102400 pre snímky).
  • Okrem 7,0 krokovej iv optickej päťosovej stabilizácii obrazu v tele je detegované a korigované aj mierne rozmazanie na úrovni 1 pixelu.
  • Je vybavený funkciou Pixel Shift Multi Shooting, ktorá zhotovuje niekoľko snímok a ich syntézou v počítači vytvára obraz, ktorý pôsobí, ako keby bol vo vysokom rozlíšení.
  • V kombinácii s nástavcom gripu GP-X2, ktorý je určený pre fotoaparát Alpha 7C R v, môžete pohodlne a stabilne snímať aj pri dlhom nahrávaní alebo pri použití teleobjektívu.
Sony A7 CR
Sony A7 CR

Spoločné funkcie modelov Alpha 7C II a Alpha 7C R

1. Kompaktné rozmery a vysoká mobilita

Oba modely sa jednoducho ovládajú a prenášajú. Kompaktné rozmery (oba modely majú rozmery približne 12,4 cm na šírku x 7 cm na výšku x 6,4 cm hĺbku) a hmotnosť približne 513 gramov pri modeli Alpha 7C II a približne 515 gramov pri modeli Alpha 7C R. V kombinácii s predstaveným širokouhlým zoomovým objektívom FE 2.8/16-35 GM II dosahujú vynikajúce vyjadrenie obrazu a vysokorýchlostné ostrenie.

2. Výkon ostrenia s vylepšeným rozpoznávaním objektov vďaka vstavenej jednotke spracovania AI

Sú vybavené rovnakou jednotkou na spracovanie umelej inteligencie ako fotoaparát α7R V a rozpoznávajú objekty s vysokou presnosťou pomocou funkcie Real-time Recognition AF. Napríklad pri fotografovaní osoby, aj keď je v komplikovanej póze alebo je jej tvár skrytá, je možné technológiu odhadu pózy použiť na zachytenie a sledovanie objektu s vysokou presnosťou. Okrem už skôr predstaveného sledovania osôb a zvierat, ktoré rad α7C využíva, je teraz možné túto funkciu používať aj na vtáky, hmyz, autá, vlaky a lietadlá ako objekty, ktoré je možné rozpoznať s rovnako vysokou presnosťou.

3) Zdokonalený výkon videa

Fotoaparáty Alpha 7C II a Alpha 7C R dokážu zaznamenať video s vysokým rozlíšením a podrobnými dátami zodpovedajúcimi rozlíšeniu 7K, resp. 6K a produkovať vysoko kvalitné video v rozlíšení 4K. Sú vybavené technológiou S-Log3, ktorá podporuje veľký dynamický rozsah 14+ krokov a vykresľujú bohatú gradáciu s malou preexpozíciou a podexpozíciou aj v kontrastných scénach. V režime snímania Log si môže tiež používateľ importovanú LUT zobraziť na monitore fotoaparátu, čo umožňuje snímať a zároveň kontrolovať hotový obraz v postprodukcii. Okrem toho sú vybavené funkciou S-Cinetone, ktorá dokáže vytvoriť filmový vzhľad priamo z fotoaparátu bez nutnosti následného spracovania. Technológia S-Cinetone, založená na technológii Cinema Line spoločnosti Sony, reprodukuje prirodzené stredné tóny, ktoré sú nevyhnutné pre prirodzene pôsobiacu farbu pleti a zabezpečujú filmovú kvalitu. Sú vybavené funkciou Creative Look, ktorá umožňuje ľahko meniť vzhľad a atmosféru videozáznamov a statických snímok.

4) Ovládateľnosť a konektivita

Intuitívne ovládanie pomocou najnovšieho dotykového menu podporuje pohodlné fotografovanie, najmä vďaka výklopnému dotykovému LCD displeju s variabilným uhlom naklopenia. Okrem predného voliča, ktorý umožňuje používateľovi priradiť obľúbené funkcie, prepínača fotografovania/videa/S&Q a hľadáčika s vysokým rozlíšením XGA atď. sa jednoducho používajú. Sú vybavené 7,0 stupňovou optickou päťosovou stabilizáciou obrazu v tele, ktorá podporuje stabilnú prácu s fotoaparátom.

5) Navrhnuté s ohľadom na životné prostredie

Za posledných 11 rokov nahradila spoločnosť Sony približne 395 ton primárneho plastu recyklovaným plastom v digitálnych fotoaparátoch a digitálnych videokamerách. Na výrobu tela fotoaparátu sa používajú recyklované materiály, vrátane materiálu SORPLAS. Obmedzuje sa tak dopad na životné prostredie bez toho, aby sa znížila jeho funkčnosť. Okrem toho, že je fotoaparát vybavený funkciou Sony’s Screen Readerx, ktorá nahlas číta menu a obrazovky prehrávania videa čím pomáha pri práci, bola pridaná nová funkcia zväčšenia displeja menu, ktorá podporuje tvorivú činnosť celého spektra používateľov.

Ceny a dostupnosť

Fotoaparát Alpha 7C II bude v predaji od konca septembra 2023 u autorizovaných predajcov spoločnosti Sony: Iba fotoaparát: 2 419 €, Fotoaparát s objektívom 28 – 60 mm: 2 719 €

Fotoaparát Alpha 7C R bude v predaji od konca septembra 2023 u mnohých autorizovaných predajcov spoločnosti Sony: Iba fotoaparát: 3 729 €

Podrobné informácie o novom modeli Alpha 7C II nájdete na adrese: https://www.sony.sk/electronics/fotoaparaty-s-vymenitelnym-objektivom/ilce-7cm2

Podrobné informácie o novom modeli Alpha 7C R nájdete na adrese: https://www.sony.sk/electronics/fotoaparaty-s-vymenitelnym-objektivom/ilce-7cr

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.