Spoločnosť Synology poznáme u nás hlavne ako dodávateľa kvalitných NAS serverov. NAS predstavuje externý disk, ktorý sa pripája k počítačovej sieti a je teda dostupný pre viacerých používateľov. Či už v podniku alebo v domácnosti.

Pre Synology je veľmi dôležitý slovenský trh a hoci je európske sídlo v nemeckom Düsseldorfe, pracujú tu Slováci a náš trh je pre túto firmu veľmi zaujímavý. Preto aj raz ročne chodia z Nemecka na predstavenie noviniek na Slovensko a tento rok sa tak stalo 9. mája 2019 v bratislavskom hoteli LOFT. My sme boli na Synology predstavení celý deň a dozvedeli sme sa ako je to s modernou výbavou do kancelárie, Mesh sieťami a samozrejme aj s tým, ako na pokročilé zálohovanie dát.

Tím Synology, ktorý má na starosti aj slovenský trh

NAS server sa dnes pretransformoval do inteligentnej škatuľky, ktorá už dávnejšie neslúži len na úschovu dát ako náhrada USB kľúča. Nad tým je totiž vlastný operačný systém s ovládaním veľmi podobným tomu, čo poznáme z Microsoft Windows. Tak dostávate aplikácie, ktorá slúžia na lepšiu prácu s dátami. Napr. je to uchovávanie a vyhľadávanie fotografií, ďalej prepojenie na verejné cloudy, zálohu mailov a pod.

Operačné prostredie je k dispozícii aj v českom jazyku a je prispôsobené jednoduchému ovládaniu.

V ďalej časti sme sa sústredili na pokročilú zálohu dát pomocou Active Backup for Business. Napriek názvu tejto služby sa dá dobre použiť aj v domácnostiach. Zálohovať môžete virtuálne a fyzické počítače a tiež servery. K tomu pristupuje aj záloha dvoch cloudových služieb – Microsoft Office 365 a G Suite. Orientácia celej služby Active Backup for Business je ale viac na zálohu klientských počítačov. Takto sa ochránite pred krádežou či poškodením počítača, ale aj proti útokom počítačového vírusu či ransomware. Zálohy potom využiť na obnovu dát na novom hardvéri. Ak máte NAS s podporou Virtual Machine Manager, môžete vás počítač rozbehnúť aj na nej vo virtualizačnom režime.

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.