Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Revolučná koncepcia systému osvetlenia a displeja otvára nové možnosti v oblasti dizajnu vozidiel

Na tohtoročnom veľtrhu Consumer Electronics Show (CES) v Las Vegas spoločnosti ZKW a LG Electronics Vehicle component Solutions spoločne predstavili svoje inovácie pre mobilitu budúcnosti. Vrcholom podujatia bolo predstavenie novej koncepcie Superintegrator – inteligentného systému LED osvetlenia a displeja, ktorý vytvára úplne novú prednú časť vozidla. Táto koncepcia vyvinutá vo Wieselburgu umožňuje okrem iného nechať vyniknúť prednú časť vozidla v akomkoľvek dizajne s podporou softvéru alebo zobrazovať správy.

Spoločnosť ZKW okrem toho predstavila ďalšie inovatívne systémy svetlometov, ako napríklad nové krištáľové osvetlenie pre BMW i7, ktoré bolo vyvinuté v spolupráci so spoločnosťou Swarovski. „Veľtrh CES je pre nás veľmi dôležitý, pretože spolu so spoločnosťou LG chceme ďalej rásť v zóne dohody NAFTA,“ hovorí Dr. Wilhelm Steger, generálny riaditeľ Skupiny ZKW.

V systéme Superintegrator sa spojilo viacero špičkových technológií

Názov Superintegrator je odvodený od kombinácie rôznych technológií. Napríklad technológia svetlovodov, ktorá využíva denné svetlo, polohové svetlo a smerové svetlo, pochádza od spoločnosti LG. Kompletnú technológiu osvetlenia vrátane komunikačného displeja vyvinula spoločnosť ZKW. Futuristický dizajn Superintegratora vytvorilo oddelenie návrhu elektroniky spoločnosti LG Electronics. Systém napríklad umožňuje, aby vozidlo pozdravilo svojho vodiča na displeji („Dobrý deň, pán Berger“), keď sa vodič priblíži k vozidlu. V prípade elektromobilov sa na displeji môže zobrazovať aj stav batérie a stavové hlásenia. V prípade taxíkov by systém mohol vítať cestujúceho menom a svetelným kobercom, vďaka čomu by ľahšie našiel objednané vozidlo. Vďaka softvérovému ovládaniu možno časť displeja použiť aj na prispôsobiteľné denné svetlo, aby mal vodič počas jazdy vlastný vzhľad osvetlenia. „Pre vozidlá, ktoré sú teraz na trhu, je obzvlášť zaujímavá najmä rozšírená inscenácia stredu prednej časti vozidla,“ vysvetľuje Dr. Steger.

V budúcnosti sa táto koncepcia bude používať na rozšírenú inscenáciu osvetlenia, ale aj na komunikáciu s ostatnými účastníkmi cestnej premávky. To je obzvlášť zaujímavé pri automatizovaných vozidlách. Pomocou ďalších snímačov by sa mohli funkcie Superintegratora ďalej rozšíriť. Ostatní účastníci cestnej premávky by napríklad mohli byť informovaní o tom, že vozidlo je práve v automatickom režime, alebo by sa mohli zobrazovať hlásenia ako „Videl som ťa“, čím by sa zvýšila bezpečnosť. „Vďaka integrovanému displeju Superintegrator rieši problém s nedostatočnou komunikáciou medzi autonómnymi vozidlami a ostatnými účastníkmi cestnej premávky,“ hovorí Dr. Steger.

Jedinečný krištáľový svetlomet zo Slovenska

V stánku spoločnosti ZKW bolo vystavené aj exkluzívne krištáľové osvetlenie nového plne elektrického BMW i7. Jedinečný systém osvetlenia vyvinutý v spolupráci so spoločnosťou Swarovski a bavorskou automobilkou podporuje denné a smerové svetlá. Vytvára pritom živé, žiarivé osvetlenie, ktoré zaujme svetelnými efektmi „na privítanie a rozlúčku“. Prémiové krištáľové osvetlenie bolo vyvinuté v hlavnom sídle špecialistu na svetelné systémy vo Wieselburgu, vyrába sa v slovenskom závode v Krušovciach a krištále pochádzajú z Rakúska.

ZKW teamZdroj: ZKW
Foto (zľava doprava):
Udo Hornfeck (technický riaditeľ Skupiny ZKW), David Lingo (account manažér ZKW USA), Carl Brent (riaditeľ ZKW USA), Joachim Amrhein (vedúci predaja ZKW Group), Gerald Böhm (vedúci predvývoja Skupiny ZKW), Vincent Hosko (manažér pre kľúčových zákazníkov ZKW USA), Dr. Wilhelm Steger (generálny riaditeľ Skupiny ZKW), Andreas Wimmer (vedúci komunikácie a marketingu Skupiny ZKW), Abhishek Pandey (projektový manažment a inžinierstvo ZKW USA)