Počas predstavenia nového radu telefónov Galaxy S24 sme mali možnosť zúčastniť sa okrúhleho stola s predstaviteľmi spoločnosti Samsung.

Budovy Samsung Research America
Budovy Samsung Research America v Silicon Valley

Spolupráca s partnermi

Navštívili sme pritom centrum Samsung Research America, ktoré sa nachádza veľmi blízko pri centrále Google v Silicon Valley. Je to prakticky cez ulicu. Pracuje tu približne 700 ľudí, a to rôznych národností. Toto centrum stojí napr. za systémom Bixby, Samsung Pay a pod. Je to zároveň miesto, ktoré výrazne spolupracuje s partnermi a táto spolupráca je pre nové produkty s Galaxy AI kľúčová. Do budúcnosti sa spolupráca s partnermi ešte posilní.

Samsung Research America
Samsung Research America

Umelá inteligencia a jej spoplatnenie

Otázky od novinárov sa týkali predovšetkým umelej inteligencie a jej implementácie v telefónoch Galaxy S24. My sme sa pýtali na to, ako to bude so spoplatnením umelej inteligencie po roku 2025. Podľa tlačovej správy od Samsungu je využitie umelej inteligencie do roku 2025 bezplatné. Dostali sme odpoveď, že umelú inteligenciu treba brať ako úplne nový svet, a to nielen v oblasti smartfónov, ale takisto v notebookoch (Samsung v USA predáva notebooky Galaxy Book), tabletoch, televízoroch, bielej technike, klimatizáciách a pod. V tejto prvej fáze je využitie umelej inteligencie úplne bezplatné, a to pre všetky regióny a v plnom rozsahu. Po overení využívania umelej inteligencie v praxi je možné, že niektoré prémiové funkcie Samsung spoplatní. Presný plán toho, či a kedy sa tak stane, zatiaľ Samsung nemá. Je potrebné si overiť, ako tento nový spôsob práce so zariadením ľudia reálne príjmu a potom sa rozhodne o ich možnom spoplatnení. Cieľom je zatiaľ nechať čo najviac funkcií z oblasti umelej inteligencie bezplatných.

Skúmali sme, ako funguje umelá inteligencia
Skúmali sme, ako funguje umelá inteligencia

Podpora menších jazykov

Samozrejme sme sa pýtali na to, ako to teda bude so slovenčinou a jej podporou v umelej inteligencii. Dozvedeli sme sa, že Samsung spracováva jazykové modely komplexne, podporované musia byť aj hlavné nárečia jazyka, bežný žargón a pod. Vypracovanie jazykového modulu je veľmi komplexná práca, ktorá aj zaberie veľa času. Je to o spolupráci firmy s ľuďmi, ktorí priamo žijú v danom regióne a hovoria daným jazykom každý deň. Podpora menších jazykov je skutočne na pláne. Zo zastúpenia spoločnosti Samsung pre Českú republiku a Slovensko vieme, že na slovenčine sa naozaj aktuálne pracuje a konkrétny termín jej zavedenia momentálne firma neprezradila.

Umelá inteligencia v starších telefónoch Galaxy

Pýtali sme sa aj na to, či sa táto umelá inteligencia dostane aj do starších telefónov od firmy Samsung. A je to tak. Minimálne rad Galaxy S23 a Z Fold/Flip 5 túto podporu dostanú, a to v rámci bezplatnej aktualizácie. Podpora nižších radov telefónov od Samsungu nie je známa. Na použitie umelej inteligencie musí mať totiž zariadenie aj poriadne vysoký výkon a príslušnú výbavu na podporu neurónových sietí.

Umelá inteligencia a podpora starších zariadení Galaxy
Umelá inteligencia a podpora starších zariadení Galaxy

Komu patrí umelá inteligencia v Galaxy telefónoch?

Veľká diskusia bola o tom, aká je to vlastne umelá inteligencia, a kto za ňou stojí. Galaxy AI je pritom všeobecný pojem na označenie umelej inteligencie v telefónoch radu Galaxy S24. Využíva hybridný prístup a teda kombinuje vlastnú technológiu Samsung Gauss a technológie od partnerov. Aktuálne je to Google Gemini, ale môžu sa objaviť aj ďalší partneri. Technológia od Samsungu využíva tri moduly – Samsung Gauss Language, Gauss Code a Gauss Image a tieto sa využívajú hlavne na prácu s textom v natívnych aplikáciách od Samsungu (napr. Telefonovanie s prekladom, Poznámky, Tlmočenie a pod.). Google Gemini využíva Samsung pre aplikácie Google Messages, Search a asi najlepší nástroj Circle To Search.

Umelá inteligencia v telefónoch iných značiek

Z druhej strany je Samsung pre Google jeden (prvý) z partnerov, ktorý využíva technológie od Google a neskôr pribudnú ďalší výrobcovia. Samozrejme, Google ich využije vo svojich smartfónoch Pixel 8 (Pro), funkcia Circle to Search bude dostupná na konci januára tohto roka. Podmienkou samozrejme je operačný systém Android a služby Google. A práve tu je jasné, že mimo tohto nového trendu sa dostáva napr. spoločnosť Apple, ale aj Huawei. Toto môže do budúcnosti zmeniť pomery na trhu, za minulý rok bol pritom Apple najväčší dodávateľ smartfónov na svete.

Dobrá otázka bola, či Samsung uvoľní svoju časť umelej inteligencie pre ostatné značky telefónov. Odpoveď bola, že toto neplánuje a je to exkluzívna technológia pre telefóny Galaxy.

Samozrejme, túto problematiku budeme ďalej sledovať, Predpokladáme, že podpora češtiny sa objaví skôr ako slovenčiny, a tam sa aj ukáže, ako to reálne bude s podporou menších jazykov. Zo slovanských jazykov však Samsung už pri štarte podporil poľštinu, čo nie je tak ďaleko od slovenčiny. Uvidíme.

Zdroje: vlastné, Samsung

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.