Jedným z hlavných vylepšení bezzrkadloviek je schopnosť určiť dobu uzávierky fotoaparátu. To umožnilo bezzrkadlovým fotoaparátom zachytiť snímky v rýchlom slede za sebou, čím doslova zastavia rýchlo sa pohybujúce objekty a znížia rozmazanie pohybu. To je výhoda pri fotografovaní športu, voľne žijúcich živočíchov a udalostí, kde je kľúčové zachytenie rýchlych okamihov.

V reakcii na rastúcu popularitu športovej fotografie a rastúci význam umelej inteligencie (AI) výrobcovia smartfónov tiež vynakladajú úsilie na zlepšenie rýchlosti snímania obrazu. Prostredníctvom integrácie technológie AI do fotoaparátov v telefónoch a významných vylepšení hardvéru aj softvéru, si výrobcovia kladú za cieľ ponúkať profesionálne fotografické funkcie v smartfónoch, ktoré vám umožnia zachytiť zaujímavé športové okamihy s požadovanou ostrosťou.

Séria HONOR Magic6 je vybavená kamerovým systémom Pro Grade Falcon Camera System poháňaným umelou inteligenciou a prináša profesionálne výsledky. Je vybavená 180MP periskopickým teleobjektívom a množstvom funkcií, ako je prispôsobený snímač HDR s vysokým dynamickým rozsahom a veľkou variabilnou clonou.

HONOR Falcon Camera

HONOR Falcon Camera bol predstavený v sérii HONOR Magic5. Teraz je optimalizovaný tak, aby poskytoval vysoký fotografický výkon. To kladie silný základ pre sériu HONOR Magic6, ktorá je vybavená vylepšenou verziou systému Falcon Camera, takzvaným Pro-grade. Spolu s vylepšeniami dynamického rozsahu, citlivosti na svetlo, zväčšenia a dynamického zobrazenia posúva rad HONOR Magic6 rýchlosť snímania na novú úroveň. S pohonom SMA (Shape Memory Alloy), ktorý kombinuje automatické zaostrovanie (AF) a optickú stabilizáciu obrazu (OIS), ponúka tento systém špičkové rýchlosti zaostrovania aj pre tie najzložitejšie scenáre snímania.

Zachytil Honor Magic6 Pro
Zachytil Honor Magic6 Pro

Algoritmus športových portrétov ako u profesionálnych fotoaparátov

Úplne nový HONOR Magic6 Pro je vybavený algoritmom športových portrétov, ktorý uľahčuje snímanie portrétov s prirodzeným efektom bokeh (rozmazania pozadia). A to aj pri rýchlo sa pohybujúcich objektoch. Algoritmus pracuje na pozadí, aby umožnil fotoaparátu zachytiť viac snímok, ktoré sa potom spoja do jedného obrazu. Vďaka rýchlemu a presnému zaostrovaniu a detekcii pohybu dokáže algoritmus zachytiť pohyblivý portrét v detailoch. Odhad binokulárnej hĺbky a segmentácia športových portrétov vám umožňujú presne nastaviť bokeh pozadie s využitím širokouhlých objektívov a teleobjektívov. Nakoniec sa obraz kalibruje a niekoľko rôznych záberov sa spojí dokopy. Poskytnú tak realistické informácie o svetle a tieni.

Na ceste k jasnejším fotografiám

Profesionálni športoví fotografi väčšinou používajú teleobjektívy, pretože im umožňujú ponúknuť pohľad zblízka, čo je rozhodujúce pri fotografovaní športových podujatí na veľkú diaľku. V obľube je rozsah zoomu 2,5 ÷ 10× (čo zodpovedá ohniskovej vzdialenosti od 68 mm do 270 mm). Tento rozsah prispieva k lepšej kompozícii obrazu, pretože umožňuje fotografom nastaviť ohniskovú vzdialenosť tak, aby mohli dobre zarámovať a zachytiť kľúčové momenty na rôzne vzdialenosti. Flexibilita tejto metódy snímania ponúka vhodnú rovnováhu medzi snímaním detailných záberov a širšími fotografiami, ktoré dodávajú kontext dokumentovanej akcii. Tieto úrovne zoomu tiež pomáhajú minimalizovať skreslenie obrazu, ktoré so sebou prinášajú širšie zábery, čím zabezpečujú presné zobrazenie objektov a ich okolia bez nežiaduceho vizuálneho zakrivenia.

HONOR sa pustil do významných vylepšení svojich teleobjektívov. Séria HONOR Magic6 je vybavená 180 MPx periskopickým teleobjektívom, clonou f/2.6 a 1/1,49-palcovým teleobjektívom, ktorý je najväčší vo svojom odbore. Vďaka tomu ponúka 400 % zlepšenie schopnosti zachytiť svetlo v porovnaní s vlajkovými loďami iných hráčov na trhu. To vám umožní verne fotografovať vzdialené objekty. Snímač fotoaparátu môže tiež skombinovať 16 pixelov zachytávajúcich svetlo do jedného väčšieho, aby poskytol pixely ekvivalentné veľkosti 2,24 μm. To vám umožní robiť jasné fotografie aj v náročných svetelných podmienkach. Podobne Canon inovuje svoje bezzrkadlovky so špeciálnym zameraním na pokročilé systémy automatického zaostrovania, ktoré sledujú objekt a zabezpečujú presné a rýchle zaostrovanie aj na pohybujúce sa ciele. Canon okrem toho rozšíril svoj sortiment teleobjektívov, aby fotografom umožnil zachytiť vzdialené objekty mimoriadne podrobne s výnimočnými detailmi, čo je užitočné najmä pre športových fotografov pracujúcich v náročných podmienkach. HONOR sa vydal podobnou cestou a v nadväznosti na úspech v segmente profesionálnych fotoaparátov sa snaží ponúknuť vo svojich produktoch podobné výsledky, aké možno získať z fotoaparátov bez zrkadla.

Okrem funkcií priblíženia podporuje teleobjektív aj 2,5× optický zoom, 5×/10× zoom na snímači a 100× superrozlíšenie. Môžete tak zachytiť objekty zblízka aj z diaľky presne pri zachovaní ostrosti, jasnosti a hĺbky v každom zábere. Či už fotíte malé detaily alebo rozsiahle scény, teleobjektív HONOR zaisťuje vysokú kvalitu obrazu aj pri najvyšších úrovniach zväčšenia.

Nebojte sa svetla

HONOR predstavil prvý prispôsobený snímač HDR s ultra vysokým dynamickým rozsahom. Vďaka 1/1,3-palcovému HDR snímaču ponúka séria HONOR Magic6 až 800 % zlepšenie dynamického rozsahu. Toto výrazné vylepšenie zaisťuje väčšiu presnosť farieb a jas, najmä pre objekty pri silnom osvetlení.

HONOR posúva kvalitu obrazu HDR na novú úroveň vďaka svojej technológii High Dynamic Range Imaging Enhancement (vylepšenia zobrazovania s vysokým dynamickým rozsahom) s vlastným algoritmom automatickej expozície (AE). Táto funkcia umožňuje bezproblémový prechod medzi stupňami HDR, čo uľahčuje dobré zvládnutie prechodov z jasne osvetlených vonkajších scén do tmavších interiérov, ako aj náhlych zmien svetelných podmienok. Vďaka tomuto pokročilému algoritmu séria HONOR Magic6 zaisťuje, že môžete fotografovať s optimálnou expozíciou a živými detailmi, bez ohľadu na svetelné podmienky.

Maximálna kontrola nad svetlom

S cieľom prekonať komplikácie spojené so zachytením atmosférických javov a umožniť rozmazanie pozadia na fotografiách, čo si vyžaduje vysoko variabilnú clonu, HONOR predstavuje ultra veľkú variabilnú clonu v profesionálnom fotoaparáte Pro-grade Falcon Camera s inteligentným systémom. Ten automaticky upravuje clonu počas bežného fotenia a zároveň umožňuje manuálne prepínanie clony medzi f/1.4 a f/2.0 v profesionálnom režime. Táto nová funkcia vám dáva flexibilitu pri úprave hĺbky ostrosti podľa vášho vkusu a zároveň zachytáva o neuveriteľných 22 % viac svetla ako objektív IMX989 F1.9 s 1-palcovým snímačom.

V portrétnom režime a v prostredí so slabým osvetlením sa clona prepne na f/1,4, čím ponúka zvýšenie snímania svetla o 104 %, čo umožňuje sérii HONOR Magic6 dosiahnuť efekt rozmazaného pozadia. Vďaka možnosti výberu medzi dvoma clonami môžete prepínať medzi fotografovaním s prirodzeným efektom „bokeh“ a ostrejšími fotografiami, ktoré zachytávajú objekt a pozadie s väčšími detailmi.

Snímanie pohybu s umelou inteligenciou

Séria HONOR Magic6 ponúka vylepšenú verziu systému snímania pohybu HONOR AI. Táto technológia prekonáva obmedzenia svojho predchodcu, ktorý sa spoliehal na 270 000 obrázkov, na ktorých umelá inteligencia trénovala, ako identifikovať skoky, chôdzu a beh. Modernizovaná verzia používa obrovskú súpravu 8 000 000 obrázkov pokrývajúcich 10 rôznych scenárov, vďaka čomu je výsledná AI ešte inteligentnejšia. Výsledkom je, že kamera dokáže zachytiť mnoho rôznych druhov športov, nielen strečing, chôdzu a beh – pokryje až 10 rôznych typov bežných športov. Či už chcete fotografovať striekajúcu vodu, elegantné tanečné pohyby, vzrušujúcu akciu bojových umení alebo bleskový útok v šermiarstve, fotoaparát ponúka pozoruhodnú presnosť pri inteligentnej identifikácii a sledovaní rôznych typov pohybov, aby vám umožnil zvečniť rozhodujúce momenty.

Zachytil Honor Magic6 Pro
Zachytil Honor Magic6 Pro

HONOR spolupracuje s elitnou šermiarkou Céciliou Berder a britskou spoločnosťou Tyson, ktorá sa špecializuje na takzvané „bullet time“  fotografie. Spoločnosť HONOR natočila krátke filmovo pôsobiace video s modelom HONOR Magic6 Pro, ktoré nádherne zachytilo umenie športového šermu. Toto video sa zameriava na rýchlosť pohybov v šerme a ukazuje výnimočnú schopnosť umelej inteligencie systému HONOR Falcon Camera zachytiť pohyby, ktoré môžu byť rovnako rýchle ako vystrelený náboj alebo zrýchľujúce auto. Zachytením bleskových pohybov šermiarstva v ohromujúcich detailoch, vrátane špičky šable, ktorá je jedným z najrýchlejšie sa pohybujúcich objektov v športe, video demonštruje schopnosť série HONOR Magic6 zvečniť tieto okamihy.

Zdroj: HONOR

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.