Ide o druhú vlnu zdražovania za veľmi krátke obdobie.

Spotify patrí medzi najväčšie hudobné streamovacie služby, čo dokazuje nielen obsahovo, ale aj počtom aktívnych používateľov. Platforme sa iba nedávno podarilo ich počet zvýšiť o 28 miliónov, čím prekonala svoje očakávania. Koncom roka 2023 Spotify používalo viac ako 602 miliónov používateľov. Toto číslo je impozantné aj z dôvodu, že Spotify týmto míľnikom stanovuje svoje nové maximum.

Streamovacia služba pritom nerastie iba počtom aktívnych používateľov, ale aj obsahovo. Keďže potrebuje pokryť licencie, ako aj tvorcov obsahu, ktorí pre Spotify predstavujú “náklady”, tak služba musí opäť siahnuť po nepopulárnom kroku, ktorým je zdražovanie. Horšie je to však vtedy, keď sa to deje príliš často. Posledné zdražovanie, ktoré sa dotklo aj slovenských používateľov bolo v lete 2023, kedy sa ceny za jednotlivé plány mierne zvýšili, čo však nemalo v žiadnom prípade zásadný dopad na Premium používateľov.

Ceny predplatného Spotify Premium platné k aprílu 2024Zdroj: Spotify
Ceny predplatného Spotify Premium platné k aprílu 2024

Hoci sa teraz zdá, že táto ďalšia vlna zdražovania sa zatiaľ nebude týkať slovenských používateľov, tak portál 9to5mac s odvolaním sa na agentúru Bloomberg informuje, že Spotify začne predplatiteľom účtovať o 1 až 2 doláre mesačne viac, v závislosti od ich plánu. Zdá sa, že spoločnosť plánuje čiastočne zvýšiť ceny preto, aby pokryla náklady na pridávanie audiokníh do služby. Okrem toho sa dozvedáme, že Spotify pravdepodobne uvedie nový plán, ktorý spomínané audioknihy neobsahuje. 

Služba údajne do konca tohto mesiaca zvýši ceny na piatich trhoch vrátane Spojeného kráľovstva, Austrálie a Pakistanu. Neskôr v tomto roku zvýši ceny aj v USA a pravdepodobne aj na ďalších trhoch. Aj keď nie je známy celý plán spoločnosti Spotify so zdražovaním na jednotlivých trhoch, tak vyššie spomenuté zdražovanie dáva signál, že môže ísť o plošné zvyšovanie cien

Na druhej strane, prečo by Spotify nezdvihlo ceny, keď sa platforme darí?

Zdroj: 9to5mac

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.