Počet aktívnych používateľov prekonal 600 miliónov.

Spotify patrí medzi najväčšie hudobné streamovacie platformy, čo dokazuje nielen je obsahovo, ale aj počtom aktívnych používateľov. Platforma teraz zverejnila kvartálnu správu, v ktorej informuje, že sa jej darí plniť vytýčené ciele. Portál GSMArena informuje, že za uplynulé tri mesiace sa Spotify podarilo zvýšiť počet aktívnych používateľov o 28 miliónov, čím prekonáva svoje očakávania. Koncom roka 2023 Spotify používalo viac ako 602 miliónov používateľov. Toto číslo je impozantné aj z dôvodu, že Spotify týmto míľnikom stanovuje svoje nové maximum.

Postupný rast poslucháčskej základne pre spoločnosť priniesol tržby 3,7 miliardy eur za rok, čo je o 16 % viac ako v roku 2022. Zaujímavým ukazovateľom je aj počet predplatiteľov služby Premium, ktorých je 236 miliónov, čo je stále pomerne málo v porovnaní s celkovým počtom aktívnych mesačných používateľov Spotify.

Spotify štatistiky 2022 / 2023Zdroj: Spotify
Spotify štatistiky 2022 / 2023

Je tak vidieť, že Spotify aj napriek znevýhodneniam bezplatných účtov používa stále veľmi veľa používateľov. Tí sa musia zmieriť s reklamou priamo v prehrávači, ako aj s chýbajúcimi funkciami ako napríklad náhodne prehrávanie a sťahovanie hudby na offline počúvanie. Počet platiacich používateľov služby Spotify Premium pritom vzrástol medziročne (2022 a 2023) z 205 miliónov na 236 miliónov, čo je pre spoločnosť rozhodne dobrým ukazovateľom rastu. Najnovšia správa odhalila, že Spotify si udržal ročný rast vo všetkých regiónoch sveta.

Spotify Pie ChartZdroj: Loudwire

Správa ďalej poskytuje aj detaily o službe Wraped, ktorá používateľom platformy koncom roka ponúka personalizovaný súhrn ich návykov, ktoré počas roka mali. Spoločnosť Spotify je však aj naďalej veľmi optimisticky naladená, pretože očakáva, že koncom prvého kvartálu 2024 jej používateľská základňa presiahne 618 miliónov aktívnych používateľov. Očakáva sa aj rast na strane platiacich používateľov, ktorých má byť takmer 240 miliónov.

Hoci sa platforma pochválila skutočne závideniahodnými štatistikami, tak stále sa nájdu aj nespokojní používatelia, ktorí sa sťažujú na zvuk, ktorý v priamej konkurencii veľmi ťažko obstojí. Spotify síce ponúka služby, vďaka ktorým svoju hudbu veľmi ľahko prepojíte s externými reproduktormi vďaka Spotify Connect, ale to nie vždy stačí.

Zdroj: GSMArena, Spotify

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.