Spotify prichádza s touto možnosťou pomerne neskoro, nedá sa ale ani vypnúť, ani zapnúť.

Dvojfaktorová autentifikácia je dnes už takmer esenciálnou súčasťou všetkých väčších platforiem, ktoré si vyžadujú prihlásenie do vlastného účtu. Dodatočné overenie po zadaní hesla totiž zvyšuje bezpečnosť používateľov, ktorí účet vlastnia. Takéto overenie môže prebiehať viacerými spôsobami. Jedným z nich je možnosť overenia na základe jednorazového kódu, ktorý po zadaní hesla príde na e-mail uvedený v účte. Tento kód však môže prísť aj vo forme SMS správy na telefónne číslo používateľa.

Platforma Spotify doteraz možnosť dodatočného overenia po zadaní hesla pri prihlasovaní neponúkala. To sa ale teraz mení a známa streamovacia služba prichádza s akousi zvláštnou základnou formou dvojfaktorovej autentifikácie. Informácie o tejto novinke sa začali šíriť aj na fóre Reddit, kde obyčajní používatelia služby, ktorí sa neradia medzi tvorcov, začali evidovať zmenu. Zatiaľ ale nie je dostupná pre všetkých.

Spotify túto funkciu aktivuje automaticky, nedá sa vypnúť

Aj keď streamovacia služba prichádza s funkciou, ktorú jej používatelia už dlho žiadali, zatiaľ s ňou nie sú úplne spokojní. Dôvodom je jednoduchosť dvojfaktorovej autentifikácie, ktorá sa nedá žiadnym spôsobom aktivovať či deaktivovať. Niektorí používatelia majú teda túto funkciu k dispozícii, no nevedia ju žiadnym spôsobom vypnúť. Zároveň sa im však aktivovala automaticky a komu sa tak nestalo, tak nemá žiadnu možnosť, ako si ju aktivovať.

Dvojfaktorová autentifikácia prihlásenia v SpotifyZdroj: gsmarena.com
Dvojfaktorová autentifikácia prihlásenia v Spotify

Jediný spôsob overenia prihlásenia je aktuálne jednorazovým kódom, ktorý príde prostredníctvom e-mailu. Pre prípad, že by sa náhodou dvojfaktorová autentifikácia prihlásenia do Spotify aktivovala aj vám odporúčame skontrolovať si aktuálnosť e-mailovej adresy v účte. Prihlásenie do Spotify sme si vyskúšali aj my v redakcii, no dodatočné overenie prihlásenia od nás služba nevyžadovala. Stačilo teda zadať prihlasovacie údaje ako je meno a heslo.

Je pravdepodobné, že Spotify aktuálne túto službu ponúka len v rámci testu pre niektorých používateľov. Dvojfaktorová autentifikácia prihlásenia zatiaľ nebola oficiálne oznámená a jednoduchosť tejto funkcie taktiež poukazuje na to, že jej príprava je v ranom štádiu. Je však nutné skonštatovať, že profily tvorcov majú k dispozícii lepšiu možnosť overenia prihlásenia, a to ako prostredníctvom kódu v SMS správe, tak aj prostredníctvom aplikácií určených práve na overenie prihlásenia.

Zdroj: gsmarena.com, Reddit (1, 2)

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.