Toto je zatiaľ unikátna funkcia, ktorá v nás ale vyvoláva rozpory.

Nuž, sami ľudia rozhodnú, čo chcú a čo nie. Teraz najnovšie podľa magazínu The Verge s odvolaním na príspevok v sociálnej sieti Reddit pridáva hlasové reakcie. Pod článkami sa dajú napísať komentáre, na YouTube rovnako tak, príspevky v konverzáciách môžete obdariť niektorým z emotikonom a to napríklad na Facebooku, Meseengeri, WhatsAppe alebo povedzme LinkedIne. Spotify sa chce pridať a ísť ešte ďalej.

Hlasová reakcia na to, či sa vám daná skladba páči, je skutočne niečo nové. Toto si zatiaľ nevieme predstaviť, no buď máme malú predstavivosť alebo je to hlúposť. Spotify na náš subjektívny vkus aktualizuje svoju aplikáciu pričasto a neustále niečo mení. Keby radšej zapracovali na kvalite svojich nahrávok alebo normalizácii hlasitosti, potešili by nás viac. Ako služba má jednu z najnižších kvalít nahrávok a to na úrovni 320 kbps. To je násobne menej ako napríklad Tidal či iné služby.

Na snímkach pod článkom patriace používateľovi vo Vietname, je vidieť ako to bude prebiehať. Zatiaľ nejde o celosvetovú dostupnosť a tiež nie je jasné, či sa toto naozaj prejaví do každej verzie aplikácie.

V preklade sa aplikácia pýta „Tak čo si myslíte?“ a dáva možnosť tlačidlom charakteristickým pre diktafóny nahrať vašu reakciu. Tlačidlo má zelenú bodku a ladí tak s aplikáciou. Podľa vyjadrenia zo strany Spotify hľadajú nové spôsoby, ako zlepšiť zážitok používateľov. Uvidíme, či sa toto naozaj premietne do skutočnosti a či reálne potrebujeme v hudobnej aplikácii takéto hodnotenia.

Rovnako je súčasťou aj jednoduchá zvuková reakcia, ktorá bude pravdepodobne súčasťou preddefinovaných reakcií. Pokojne by nám stačilo hviezdičkové hodnotenie podcastov, ktoré nie je. No ak by tento hlasový systém prešiel, získali by sme možnosť hodnotiť podcasty.

Z nášho pohľadu sa na to pozeráme z praktického hľadiska a rozmýšľame z dvoch pohľadov. Prvý je ten náš, teda či máme dostatok času reagovať na nahrávky. Buďme ochotní pripustiť hodnotenie podľa hviezdičkového systému. To by sa dalo prežiť. Kto chce zahlasuje, kto nie, nebude hodnotiť.

Diktovanie sa nám javí až príliš otravné. Možno len nemáme dostatok času na všetky on-line záležitosti, rovnako ako po objednávke z e-shopu príde žobrácky email o hodnotenie. A to ste mnohí chceli len nakúpiť a dať im zarobiť.

Druhý pohľad, ten autorský, či teda interpret playlistu alebo skladby či podcastu nemá inej roboty len počúvať hodnotenia. Teraz zostáva len čakať, akým smerom sa Spotify vyberie, či prinesie vyššiu kvalitu hudby alebo zaujímavých podcasterov alebo sa bude snažiť zaplniť svoje prázdne miesto podobnými snahami. Spotify netreba kritizovať, zatiaľ ide o testovanie a to v ich firme robia radi. Funkcia ale vôbec nemusí uzrieť svetlo sveta a tak by išlo o planý poplach a zbytočnú vlnu kritiky voči tejto streamovacej službe.

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.