Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Stavebníctvo je segmentom, v rámci ktorého je potrebné neustále hľadať spôsoby, ako zvyšovať bezpečnosť zamestnancov a ďalších zúčastnených osôb.

Z pohľadu rizík ako aj výskytu pracovných úrazov by ste len ťažko hľadali nebezpečnejšie prostredie. Na vzťah medzi BOZP a stavebníctvom sme sa však nepozreli „cez paragrafy“, ale zaujímalo nás, ako v tomto dokážu byť nápomocné moderné technológie. Možno aj tieto by sme ešte pred pár rokmi bez váhania označené za sci-fi.

Nebezpečenstvo číha všade

Pracovníci vyskytujúci sa na stavenisku sú prakticky dennodenne vystavení nebezpečenstvám, ktoré môžu spôsobiť ich úraz, poškodenie zdravia, prípadne aj smrť. Z pohľadu bezpečnosti potom nie je rozdiel, či ide o pohon garážových brán a jeho montáž alebo zložitý výkop pre rozsiahlu stavbu, riziká sa skrývajú prakticky všade. Z toho celého množstva spomeňme najmä pády z výšok, zakopnutia, zasypanie stavebným materiálom a zásah elektrickým prúdom, ktoré patria medzi veľmi frekventované.

Zvyšovať bezpečnosť na pracovisku pomáhajú aj moderné technológie

Dôsledné dodržiavanie pravidiel a zásad BOZP v stavebníctve je pochopiteľne nevyhnutné, nie je však zďaleka jediným spôsobom, ako zvyšovať bezpečnosť pracovníkov. Tou je totiž aj technická modernizácia a ochota investovať do nových technológií. Niektoré z nich pomáhajú už dnes.

AutomatizáciaZdroj: elements.envato.com
Automatizácia

Nositeľná elektronika – bežné smart hodinky pozná asi každý. Na trhu pribúda čoraz viac podobných prístrojov navrhnutých aj do drsných pracovných podmienok. Sledujú tep pracovníka, mieru vystavenia hluku, teplotu okolia a dokážu aj detegovať pád či lokalizovať presnú polohu. Rovnako aj volanie o pomoc pri krízovej situácii je iba otázkou stlačenia jedného tlačidla.

Drony – bezpilotné lietadlá spôsobili už revolúciu v mnohých segmentoch a stavebníctvo nie je výnimkou. Pohľad z vtáčej perspektívy umožňuje efektívnejší monitoring celého staveniska, drony sa vtesnajú do úzkych miest pre lepší výhľad a dokážu zaznamenať meniace sa podmienky daného miesta. Mimochodom, drona sa oplatí použiť už pri projekčných činnostiach, keď napríklad potrebujete zamerať strechu alebo podmienky okolia stavby, kým oslovíte realizátora, akým je Visio Building.

Sila ukrytá v dátach

Umelá inteligenciaZdroj: elements.envato.com
Umelá inteligencia

Horúci trend AI alebo umelej inteligencie sa nevyhýba ani stavebníctvu. Jeho sila spočíva v možnosti vyhodnocovania obrovského množstva údajov, a to omnoho rýchlejšie a efektívnejšie, ako by to dokázal človek. Možnosti využívania big data v tomto smere sú skutočne inšpirujúce.

Predstavte si, že by ste sa mohli pozrieť na výstupy predchádzajúcich bezpečnostných incidentov a pomocou nich predvídať budúcnosť či prijať ďalšie opatrenia. Môžete pracovať s atribútmi, ako sú aktuálne skúsenosti pracovníkov, podmienky na mieste, používané vybavenie či veľkosť projektu, aby ste mohli predpovedať pravdepodobnosť a závažnosť udalosti.