Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Chystáte sa elektromotor určitú dobu nepoužívať, prípadne plánujete nákup elektromotora teraz a jeho inštaláciu až neskôr?

V takých prípadoch nemôže elektromotor zostať len tak niekde ležať, ale vyžaduje si správne uskladnenie, počas ktorého potrebuje aj určitú starostlivosť. Poradíme, ako uskladniť elektromotor a na čo určite nezabudnúť.

Správne uskladnenie elektromotora a ďalšej techniky, akou je napríklad frekvenční měnič pro jednofázový motor, má z pohľadu životnosti a predchádzania poruchám zásadný význam. Treba tiež dodať, že uskladnený elektromotor predstavuje určitý kapitál, ktorý ste doň investovali a bola by škoda ak by došlo k neúmernému poklesu jeho hodnoty iba v dôsledku nesprávnej starostlivosti.

Hoci presné inštrukcie pre uskladnenie elektromotora nájdete vždy v príručke alebo u predajcu Elektromotory Brno, mali by ste pamätať aj na niektoré ďalšie osvedčené postupy a tipy, ktoré sa určite oplatí dodržať.

Krátkodobé vs. dlhodobé uskladnenie

Na výber správneho postupu je dôležité rozlíšiť či ide o krátkodobé alebo dlhodobé uskladnenie. Ak odložíte elektromotor len maximálne na niekoľko týždňov, ide o krátkodobé skladovanie, pri ktorom je dôležité ochrániť elektromotor pred poveternostnými vplyvmi, nadmernou vlhkosťou a vibráciami okolia. Kým, povedzme, malý elektromotor 2.2kw bez problémov uskladníte aj v interiéri, pri väčších elektromotoroch skladovaných vonku môže byť dosiahnutie ideálnych podmienok problematické. Pamätajte preto na prekrytie elektromotora a zabezpečenie ochranného orámovania napríklad z drevených paliet.

Európsky dodávateľ elektromotorovZdroj: elements.envato.com
Európsky dodávateľ elektromotorov

Pri dlhodobom skladovaní, na niekoľko mesiacov či nebodaj rokov myslite aj na ďalšie opatrenia. Zvlášť sa treba zamerať na ochranu opracovaných povrchov elektromotora, jeho ložísk a tiež vinutí. Dlhodobo skladovaný elektromotor môže byť náchylnejší na koróziu, oplatí sa preto aplikovať ochranné nátery a mazivá. Rovnako je potrebné predísť riziku, že vo vnútri elektromotora sa môže začať tvoriť kondenzácia. Zabúdať netreba ani na pravidelne pootočenie hriadeľa, a to aspoň raz mesačne, ak príručka k elektromotoru neuvádza kratší interval.

Dôležitá je aj teplota okolia

Zabúdať netreba ani na teplotu okolia. Pri krátkodobom skladovaní je v zásade prípustné aj skladovanie pri teplotách od -20 °C do +40 °C, avšak vždy je dôležité, aby išlo o suché a čisté prostredie. Pri dlhodobom skladovaní sú ideálne teploty nad nulou až do +40 °C. Zvlášť treba ustrážiť teplotu vinutia, ktorá by mala byť podobná, ako teplota okolia práve kvôli spomínanej kondenzácii. Zostáva ešte dodať, že pri skladovaní elektromotora vonku je vhodné prekryť všetky otvory kvôli neželaným návštevám hlodavcov.

Po skladovaní si elektromotor zaslúži dôslednú kontrolu

Na záver dodajme, že ešte pred opätovným uvedením do prevádzky je potrebné celý elektromotor skontrolovať vrátane mazív ložiska. Pri uskladňovaní iných citlivejších zariadení, ako je napríklad frekvenční měnič 400v je potrebné postupovať maximálne dôsledne podľa pokynov uvedených v príručke.

Kvalitné elektromotory z Vybo electricZdroj: elements.envato.com
Kvalitné elektromotory z Vybo electric

Značky: